Recai Irmak


DEVLET VATANDAŞINA TUZAK KURAR MI?

DEVLET VATANDAŞINA TUZAK KURAR MI?


Verilecek cevap elbette hayır olması gerekir.

             Sevgili dostlar bu yazıyı neden yazma gereği duydum. Bir dostum beni saat 16 civarında aradı ve dedi ki ‘’Devlet Vatandaşına tuzak kuruyor bu nasıl iş’’ Değerli dostum Ankara da kocaman tabeladaki hız sınırının 82 olduğu yerde hız sınırını küçük bir tabela ile 70 olarak değiştirmişler dolayısı ile  82 km.  hız sınırına uyduğu halde 70 KM. hız sınırına göre yüzde 30 fazla hız yapmasından dolayı kendisine 488TL. Trafik cezası gelmiş.

Bu dostum emekli ve ülkede herkes emekli maaşlarının üç aşağı beş yukarı ne kadar olduğunu bilir.

Şimdi yazık değil mi?

            Ankara da trafik sorunu var mı?

Var elbette.

            Şimdi hangi aklı evvel trafik sorununu böyle tuzaklar hazırlayarak çözecek bilemem ama birileri Devlet adına kurulan ve vatandaşı canından bezdiren bu uygulamaya dur demesi gerekir. Şimdi bir yol düşünün bir bölümünde hız sınırını 82 km yapacaksın sonra kalkıp küçücük bir tabela koyarak hız sınırını 70 km  olarak belirleyeceksin. Bu bir aldatmaca ve kandırmacadır hatta tuzaktır beyler tuzaktır. Devlet vatandaşına böyle tuzaklar kuramaz daha doğrusu kuramaz kurmamalıdır da. Diğer taraftan bir de 82 km. hız sınırı tabelalarının ışıklarını da yakmayacaksın.

Hiç kimse koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devletini, vatandaşına tuzak kurarak trafik cezası    uygulayan bir ülke haline düşüremez. Bu böyle olmaz burada iyi niyetten bahsedilemez. Devlet iyi niyetli değilse vatandaş asla Vatandaştan iyi niyet hiç bekleyemez. 

           Vatandaş artık Devlet kasasının boşaldığını ve bu açığın kurulan tuzaklarla kapatmaya çalıştığını konuşur oldu. Bir ülkede vatandaşın Devlete karşı duyduğu bu güvensizlik varsa o ülkede iyi şeyler olmaz. Elektrik, doğalgaz, motorin ve benzine üst ler iyi gitmez.

 Sevgili dostlar 82 hız sınırında %10-%30  aşımı 106 km. dir  ve %10 toleransla 115 km. dir. Oysa ki hız sınırı 70 km olduğunda %30  hız aşımı olduğundan 91 km. %10 tolerans 101 km. hız  ile  ceza sınırı %30’u aştığından cezalar ikinci dilim üzerinden uygulanmaktadır. Yani 82 km. hız sınırına göre  235TL. olan trafik cezası bu defa  488TL. olarak uygulanmaktadır.

Ben kurallardan yanayım ve uyulması gerekir elbet. Lakin Devlet şeffaf ve hız sınırı her yolun başında açıkça belirtilmelidir. Aksi halde artık sürücüler nerede tabela var, nerede radar var diye etrafına bakınarak araç kullanarak paranoyak olacakları gibi, aracın kadranında 70 mi 78 mi diye takip edeceğinden emniyetli bir sürüş yapamayacakları da göz ardı edilmemelidir.

Yukarıdaki hesaplamalar kendi usulümce hesaplanmıştır tamamen teknik bir hesap olmayabilir. Bu konuda açık bir bilgiye ulaşamadığımdan kendi mantığımla hesapladım bunu söyleyeyim..Son olarak diyorum ki Devlet Vatandaşına Tuzak kurmamalıdır. Bu uygulamadan vaz geçilerek açık şeffaf ve anlaşılabilir uygulamalar olmalıdır.

Trafikte bu uygulamalara uyan vatandaşlar düşük hızla giderken bu defa bu kurallardan bir haber olan sürücülerin, yol vermedin, kenara çekil nasıl araç kullanıyorsun gibi sözlerine muhatap kalındığı hatta kavgalara neden olunduğu unutulmamalıdır. Ana arterlerde o yol boyu uygulanacak hız sınırları açık ve dikkat çekecek şekilde ışıklı levhalarla belirtilerek asla bir tuzak görüntüsünden hızla kaçınmalıdır.

Aksi halde vatandaş bilerek bir soygun düzeni ile karşı karşıyayız diye inanacak ve Devlete olan güven yitirilecektir. Devlete güven yitirilmesi asla kabul edilemez..

Hamit Üçer
2.09.2019 12:33:10
Kaleminize sağlık. Kara yolunda sürekli trafik tabelalarını takip etmekten, emniyetli sürüş yapmanın imkansız hale geldiği, ani frenler sonucu kazalara da neden olabilen saçma uygulamayı ve Ankara da araç kullananların derdine ilişkin konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim.

  • BIST 100

    9087,68%0,08
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    35,01% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2324,07% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3919,16% 1,97
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli

Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36