Hüseyin Boran


Emlak Vergisi;

Emlak Vergisi;


Çok değerli okuyucularım, bu haftaki köşe yazımda, Emlak vergisi ile ilgili merak edilen konulara değinmek istiyorum. Bilindiği üzere 2016 yılına ilişkin emlak vergisi birinci taksit dönemi 30 Mayıs tarihi itibariyle sona ermiş ve ikinci taksit dönemi de 1-30 Kasım itibariyle de sona erecektir. Bu nedenle de Emlak Vergi mükellefleri 30 Kasım´a kadar emlak vergilerini ikinci taksitlerini gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyelere yatırmaları gerekmektedir. Aksi halde 6183 sayılı Amme alacakları tahsili hakkındaki kanun hükümlerine gereği cezalı ödemek zorunda kalacaklardır.

Emlak vergisi; Arsa, arazi ve binalar için ödenen bir vergi türüdür. Emlak vergisi, iki taksit halinde ödenir. 1.taksit dönemi mart, nisan ve mayıs ayında 2. Taksit dönemi ise Kasım ayıdır. Bu yıl emlak vergisi 2. Taksit dönemi 30 Kasım 2016 tarihinde mesai saatine kadar ilgili Belediye Vergi Dairelerine yatırmak zorundadır.

Emlak Vergisi nedir?

Emlak vergisi servet üzerinden alınan vergilerdendir. Gerçek veya tüzel kişilerin taşınmaz malları üzerinden alınan vergiler emlak vergisi olarak isimlendirilmiştir. Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Emlak Vergisi kanun hükümlerine göre emlak vergisine tabidir. Emlak vergisi bina, arsa ve arazi vergisi olarak üç grup altında toplanmıştır.

Emlak Vergisinden kimler sorumludur?

Emlak vergisini tapuda taşınmaz kimin adına kayıtlı ise o kişi emlak vergisi mükellefi olup, bu vergiyi ödemekle mükelleftir. Tapusuz taşınmazlarda ise emlak vergisi, noterde düzenlenen sözleşmenin imzalanması ile birlikte doğar. Miras yolu ile taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerde emlak vergisi yükümlülüğü ölümün meydana geldiği tarihtebaşlar. Ayrıca taşınmazı malik gibi kullanan hak sahipleri de emlak vergisi yükümlüsüdür.

Vergi Değeri nedir?

1319 sayılı yasanın 29. Maddesine göre hesaplanan değer vergi değeridir.

Arsa ve araziler için 213 sayılı Vergi Usul kanunun en az ölçüde birim değer sapmasına ilişkin kurallarına göre komisyonca hesaplanır. Vergi değeri taşınmazların bulunduğu yere ve metrekaresine göre belirlenir. Her 4 yılda bir açıklanan emlak vergisi değeri üzerinden alınır. 

Bina Vergi değeri hesaplanırken ne gibi işlemler yapılır?

  • Binanın dıştan dışa cephe metrekare birimi ile bina metrekare normal inşaat maliyeti bedellerini gösteren cetvelde yer alan oran çarpılır.
  • Çarpım sonucunda var ise binada asansör, kalorifer gibi farklarda eklenir. 
  • Toplam değerden mevzuat gereği yıpranma payı düşülür.
  • Bu pay düşüldükten sonra kalan değere arsa ya da arsa payının en az ölçülere göre saptanan değeri eklenmelidir.

Emlak Vergi oranları nasıldır?

Bina, arazi ve arsalar için ayrı oranlar belirlenmiştir. 

Bina emlak vergisinde iki farklı oran vardır. İşyeri Bina emlak vergisinin oranı binde iki, konutlarda ise binde birdir. Arazi emlak vergi oranı binde bir, arsalarda binde üç olarak ayarlanmıştır. Büyükşehir belediyelerinde ise bu oranlar % 100 artırımlı olarak uygulanmaktadır.

Emlak Vergisi ne zaman ödenir?

Emlak Vergisi her yıl ocak ayında tahakkuk eder,  iki taksitte ödenir. Birinci taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ikinci taksit ise Kasım ayında yapılır.

Emlak Vergisi nereye ödenir?

Emlak Vergisi mükellefleri bağlı oldukları belediyelerin Emlak Vergisi Tahsilat Birimlerine, banka ve posta çeki hesapları ile ilgili belediyelerin internet sitelerinden online olarak makbuz karşılığı ödenir.

Emlak Vergisi Beyannamesi nedir?

Emlak Vergisi ödeneceği zaman vergi mükelleflerinin her bir taşınmaz için ilgili belediyelerde doldurmuş olduğu forma emlak vergisi beyannamesi denir. 

Emlak Vergisi Beyannamesi için belediyeler öncelikli olarak aşağıda sıralanan belgeleri ister.

1.Tapu fotokopisi,

2.Nüfus cüzdanı fotokopisi,

3.Binalar için yapı kullanma izninin fotokopisi,

4.Binanın bulunduğu adres,

5.Beyan sahibinin ikamet adresi,

6.Vergi numarası.

Emlak Vergisi ödenmediğinde hangi cezai işlemler uygulanır?

Emlak vergisini zamanında ödemeyen vergi mükellefleri 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranlarda gecikme cezası öderler. Emlak Vergisinde gecikme oranı 2015 yılı için 1,40´dır. Bu hesaplama günlük üzerinde yapılmaktadır.

Emlak Vergisinde indirim nasıl gerçekleşir?

Emlak Vergisinde indirim emekli, dul, yetim kişilere uygulanır. Bu uygulamada söz konusu kişilerin Türkiye sınırları içerisinde bürüt alanı 200 m2 yi geçmeyen tek bir konuta sahip olması ve bu konutu oturmak için kullanması halinde Emlak Vergisi Kanunun 8/2. Maddesi gereği indirimli olarak ödeyebilirler. Tek bir meskene sahip olan emekli, dul ve yetimler ilgili belediyelerde form doldurarak bu uygulamadan yararlanabilirler. Ancak, söz konusu indirim ikinci gayrimenkulleri için geçerli değildir.

 

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,15
  • EURO

    34,88% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2430,64% -0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36
  • Çarşamba 26.6 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

24.04.2024

  • İMSAK 04:18
  • GÜNEŞ 05:51
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:43
  • YATSI 21:10