Hüseyin Boran


EMLAK VERGİSİ İLE BİLİNMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Çok değerli okuyucularım bilindiği üzere; 2017 yılına ilişkin Emlak vergisi 1. Taksiti ödeme süresi başlamış bulunmaktadır. Bu yazımda Emlak vergisi mükelleflerinin vergilerini bilerek doğru bir şekilde ödeyebilmeleri için sizlere bilgi vermeye çalışacağı


Çok değerli okuyucularım bilindiği üzere; 2017 yılına ilişkin Emlak vergisi 1. Taksiti ödeme süresi başlamış bulunmaktadır. Bu yazımda Emlak vergisi mükelleflerinin vergilerini bilerek doğru bir şekilde ödeyebilmeleri için sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

Bilindiği üzere; Emlak Vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre arsa, arazi ve binalar için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan bir vatandaşlar, emlak vergisi mükellefi olup, bu vergiyi ilgili belediyeye ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisini, malik varsa malik, malik yoksa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf edenler tarafından ödenir.  

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu´nun bina, arsa ve araziler için mükellefiyetin başlangıç yılında tespit edilen vergi değerinin, takip eden yıldan itibaren 213 sayılı VUK ( Vergi Usul Kanunu) hükümleri uyarınca tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle tespit olunmaktadır. Meskenler için vergi oranı binde 1, işyerleri için vergi oranı binde 2, araziler için vergi oranı binde 1 ve arsalar için ise vergi oranı binde 3 olarak uygulanmaktadır. Büyükşehir Belediyelerinde de bu oranların iki katı oranında uygulanır.  

Devir ve ferağı yapılan gayrimenkulün devir ve ferağın yapıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş Emlak Vergisinin ödenmesinden devreden ve devir alan müteselsil sorumludur. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEME DÖNEMLERİ 

* 1.Taksit 01 Mart-31 Mayıs arasında, 

*  2.Taksit Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenir.  

Vade tarihinde ödenmeyen Emlak Vergisi vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için 6183 Amme Alacakları Tahsili Usulü hakkındaki kanun hükümlerine göre açıklanan oranda gecikme zammı alınır. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilmek zorundadır. Gecikme zammı 1,00 TL´den az olamaz. 

 Vergi değerini tadil eden sebeplerle bildirim verilmesi icap eden hallerde bildirim, değişikliğin meydana geldiği bütçe yılı içerisinde verilir. Değişikliğin, bütçe yılının son 3 ayı içinde (Ekim, Kasım ve Aralık aylarında) meydana gelmesi halinde, bildirim 3 ay içinde verilmek zorundadır. Bildirim Süresi geçtikten sonra verilen beyanlara ilk yıl vergi zıyaı cezası ve usulsüzlük cezası mukayese edilerek ağır olanı kesilir. Takip eden yıllar için vergi zıyaı cezası ayrıca tatbik edilir. 

BİLDİRİMDE HANGİ BELGELER GEREKİR 

1. İştirak (Elbirliği) halinde mülkiyette müşterek imzalı tek bildirim verildiğinde mükelleflerin tamamının soyadı, adı, baba adı, doğum tarihi, doğum yeri ve adreslerini gösterir bir liste bildirime eklenecek ve mükelleflerin tamamı bildirimi imzalayacaklardır. 

2. Bildirimin vekil tarafından verilmesi halinde vekâletnamenin bir örneği, 

3. Beyan edilen bina, arsa ve arazinin tasarrufunun kısıtlı olması halinde, kısıtlılık halini gösteren bir belge, 

4. Mükellefin kimlik fotokopisi ve tapu fotokopisi,

BİNA VERGİSİNDE KİMLER İNDİRİMDEN FAYDALANIR 

            Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup, on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere, hiçbir geliri olmayanların, gelirleri yalnızca, kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların (gazilerin, özürlülerin, şehitlerin, dul ve yetimlerin, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekare´yi geçmeyen tek meskene ve ya tek meskende hisseye sahip olmaları halinde (intifa hakkında sahip olunması hali dâhil) bu meskene ait bina vergisi oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile sıfıra indirilmiştir. İndirimli verginin uygulanabilmesi için mükellefin yukarıdaki şartları taşıması ve müracaatı olması gerekmektedir. 

EMLAK SATILDIĞINDA NE YAPILMALIDIR

              Satılan Gayrimenkul için ilgili belediyeye başvurulup mülkün tüm borçları ödendikten sonra belediyeden gayrimenkulün rayiç değerini gösterir beyan sureti alınarak tapudan satış yapılır. Satış yapan mükellef belediyeden vergi mükellefiyetini kapatması,  gayrimenkulü alan mükellefin ise bildirimde bulunması gerekmektedir.  

EMLAK VERGİSİ İLE İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR 

          Mükellef gayrimenkullerinde meydana gelebilecek değişiklikleri değişiklik bildirimi 

doldurarak, ilgili Belediyeye vermek zorundadırlar. Örneğin arsası olan bir mükellefin bu 

arsanın üzerine bina yaptıktan sonra bina bildiriminde bulunması gerekmektedir. 

Arsa, arazi ve Bina vergisi 1. Taksitlerinizi  31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemeyi unutmayınız.

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11