Hüseyin Boran


EMLAK VERGİSİNE ESAS M2 BİRİM TAKDİRLERİNİN TESPİTİ

EMLAK VERGİSİNE ESAS M2 BİRİM TAKDİRLERİNİN TESPİTİ


Çok değerli okuyucularım, bu haftaki yazımızın  konusutüm Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren ve 4 yıl geçerli olan emlak vergisine ve gayrimenkul alım satımına asgari derecede emsal olacak arsa m2 birim değerlerinin nasıl belirlendiğinden bahsedeceğim. Bu vesile ile 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin yıl dönümü münasebetiyle tüm şehitlerimize Allah´tan  rahmet diler,  Yakınlarına da sabrı cemil diliyorum. Gazilerimizinde sağlıklı ve huzurlu bir yaşam geçirmelerini dilerim.

  • Emlak Vergisine esas Arsa, arazi ve binalara ilişkin m2 birim takdirleri kaç yıl için tespit edilir;

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 49 uncu maddesinin (b) fıkrası uyarınca asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değer takdirlerinin her dört yılda bir tespit edilerek dört yıl için geçerli olur.

  • Komisyon üyeleri kimlerden oluşur;

Arsalara ait takdir komisyonu, 213 sayılı Kanunun 72.maddesinin 2.fıkrası gereğince;

ü  Belediye başkanı veya görevlendireceği bir memur (başkan),

ü  İlgili belediyeden yetkili bir memur,

ü  Defterdarın, vergi dairesi başkanlığı bulunan yerlerde ise vergi dairesi başkanının görevlendireceği iki memur,

ü  Tapu sicil müdürü veya görevlendireceği bir memur,

ü  Ticaret odasınca seçilmiş bir üye,

ü  İlgili olduğu arsalara ilişkin organize sanayi bölgesini temsilen bir üye,

ü  İlgili mahalle veya köy muhtarından, oluşur.

 

  • Arsalara ait  takdirler nasıl yapılır;

 

Arsa takdirleri; arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş araziler için 2018 yılına ait emlak vergi değeri ilgili belediyelerce; takdir komisyonları tarafından arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmemiş araziyi sınırları içerisinde bulunduran her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler itibarıyla takdir olunan birim değerlere göre hesaplanır. Turistik bölgelerde, valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parsellere ait emlak vergisi değerinin hesabı da bu esaslara göre yapılır.

  • Arsalara ait takdirlerde uyulacak usul ve esaslar nelerdir;
  1. Arsalar ile arsa sayılacak parsellenmemiş araziler için asgari ölçüde birim değer tespiti, takdir komisyonu tarafından yapılır.
  2. Her mahalle veya köyün cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeleri için ayrı ayrı değer tespiti yapılır.
  3. Turistik bölgelerde, değeri emsallerine göre yüksek bulunan pafta, ada veya parseller değerlemeye tabi tutulur.
  4. Arsalara ait asgari ölçüde birim değer takdirleri cadde ve sokaklar itibarıyla yapılır.
  5. Arsa sayılacak parsellenmemiş araziye ait asgari ölçüde birim değer takdirleri ise değer bakımından farklı bölgeler itibarıyla yapılır.
  6. Değerler arasındaki farklılıkların tespitinde; bu yerlerin genel kullanış biçimleri, başlıca bölge tipleri, bölgelerin nüfus ve yapı yoğunlukları, yerleşim alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri, iş yeri merkezlerine ve meskûn yerlere uzaklık ve yakınlıkları, ulaşım durumu, su, elektrik, doğalgaz ve kanalizasyon gibi alt yapı hizmetlerinin olup olmadığı, imar planlarındaki durumu, topografik durumu ve turizm, sanayi, toplu konut, sit, rekreasyon vb. alanlar içerisinde bulunup bulunmadığı dikkate alınır.
  7. Takdir işlemleri yapılırken gerekli olan hallerde teknik elemanlardan, bilirkişiden, arsanın konumu itibarıyla gayrimenkul değerleme uzmanlıklarından veya gayrimenkul alım satım faaliyeti yapanlardan, organize sanayi bölgesi, serbest bölge gibi özelliği bulunan yerlerde bu birimlerin yetkili organlarının görüşlerinden de faydalanılır.
  8. Takdir komisyonlarınca; ilgili cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler ile turistik bölgelerde ilgili valilerce tespit edilecek pafta ve adalarda metrekare değeri en düşük olan arsaların, turistik bölgelerde parsel itibarıyla yapılacak takdirlerde ilgili parsellerin takdirin yapıldığı tarihteki asgari ölçüde metrekare birim değeri tespit edilir. Asgari Ölçüde arsa metrekare birim değer tespitinin, geçmiş dönemde yapılan takdirlere belli bir oran uygulayarak veya geçmiş enflasyon oranlarını eklemek suretiyle değil, bu Bölümün 8/c, 13 ve 14 üncü maddelerinde yer alan açıklamaların dikkate alınarak yapılması gerekir.

 

  • Arsa ve arazi takdirler nereye ne zaman bildirilir;

 

Takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, Emlak Vergisi Kanununun 33 üncü maddesinin 8 numaralı fıkrasına göre yapılacak takdirler de dâhil sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezlerindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında bildirilir.

Yukarda yapılan açıklamalar doğrultusunda yapılan ve kesinleşen asgari arsa ve arazi birim değerleri, ilgili belediyelerde ve muhtarlıklarda uygun bir yere asılmak suretiyle tarh ve tahakkukun yapıldığı yılın başından Mayıs ayı sonuna kadar ilân edilir.

Bakanlar Kurulu dört yıllık süreyi sekiz yıla kadar artırmaya veya iki yıla kadar indirmeye yetkilidir.

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli

Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03