Hüseyin Boran


İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN HUSUSLAR:


  1. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı nedir?

            Yetkili idareler tarafından 14.07.2005 tarih ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren  Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinin açılıp faaliyet göstermesi için verilen izin belgesidir.

  1. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin  Yönetmeliğin Kapsamı

Sıhhî ve gayrisıhhî işyerleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve denetlenmesine dair iş ve işlemleri kapsar.

  1. Sıhhi Müesseseler

Sıhhi müesseselerin sınıf ve özelliklerine göre aranacak nitelikler, 10/08/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik´te açıklanmıştır.
Et Ve Balık Ürünlerinin Satıldığı Yerler Bakkal, Market, Şarküteri, Kuruyemişçi, Büfe, Manav, Kantin ve Ekmek Bayileri vb.

  1. Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri nelerdir?

             Otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri Gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, vb. benzeri içkili yerler,  Sinema, kahvehane, kırahathane, İnternet salonları, lunaparklar, sirkler ve benzeri yerler,

  1. İş yeri açma ve Çalıştırma Ruhsatlarını Verecek Yetkili Merciler

            Belediye sınırları ve mücavir alanlar dışı ile kanunlarda münhasıran ilözel idaresine yetki verilen hususlarda il özel idaresi; büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içinde büyükşehir belediyesinin yetkili olduğu konularda büyükşehir belediyesi, bunların dışında kalan hususlarda büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesi; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyeyi ve organize sanayi bölgesi sınırları içinde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği yetkilidir.

            Ayrıca Belediye sınırları dışındaki gayri sıhhî müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine ruhsat vermek ve denetlemek. İl Özel İdare Kanununun 7 ( g ) maddesi gereğince  İl Özel İdare yetkilidir.

  1. Gayri sıhhî Müesseseler

Faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ya da doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek müesseselerdir.

  1. Gayri Sıhhi Müessese sınıfları
  2. Sınıf Gayri Sihhi Müesseseler (Örn; Çimento fabrikası, Şeker fabrikası, enerji santrali vb)
  3. Sınıf Gayri Sihhi Müesseseler (Örn; Akaryakit ve LPG İstasyonu, mermer ocakları vb)
  4. Sınıf Gayri Sihhi Müesseseler (Örn; Ekmek fırını, süt toplama yeri, un değirmeni vb)

I. Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler

Meskenlerden mutlaka uzak bulundurulmaları gereken işyerleridir.

II. Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler

 Meskenlerden mutlaka uzaklaştırılması gerekmemekle beraber izin verilmeden önce civarında ikamet edenlerin sıhhat ve istirahatleri üzerine gerek tesisatları ve gerekse vaziyetleri itibarıyla bir zarar vermeyeceğine kanaat oluşması için inceleme yapılması gereken işyerleridir.

III. Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler

Meskenlerin yanında açılabilmekle beraber yalnız sıhhî nezarete tabi tutulması  gereken işyerleridir.

  1. Gayrisıhhî Müesseselerin Sınıf Tayini ve İzinlerinin Verilmesi

10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete´de (Değişik R.G.:13.04.2007/26492) yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ve EK: A ve EK:B ve EK: C listelerine göre tespit ve tayin yapılır.

a) İnceleme Kurulu  

Birinci sınıf gayrisıhhî müesseseler için yer seçimi ve tesis kurma, deneme veya açılma izni amacıyla inceleme yapan kuruldur.

b) Yer Seçimi ve Tesis Kurma İzni  

Birinci sınıf gayrisıhhî müesseseleri inceleme kurulu, ilgilinin başvurusundan itibaren en geç yedi gün içinde tesisin kurulacağı yeri mahallinde inceleyerek, yer seçimi raporu formunu düzenler ve görüşünü bildirir. Yer seçimi inceleme kurulunun raporu, ilgili birimin teklifi üzerine yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından üç gün içinde değerlendirilerek yer seçimi ve tesis kurma izni kararı verilen izindir.

 c) Deneme İzni  

Projesine uygun olarak inşa edilmiş birinci sınıf gayrisıhhî müesseselere yetkili idarenin gerekli görmesi veya işyeri sahibinin müracaatı halinde, inceleme kurulunun önerisi üzerine yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından süresi bir yılı geçmemek üzere deneme izni verilebilir.

9. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Olmadan Çalışılabilir Mi?

Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.

10. İşletmecinin Değişmesi ve İşyerinin Naklinde yapılması gerekenler

Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.     

İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez.

İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır.

Mahalle, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isim veya numaralarının değişmesi nedeniyle aynı işyeri için yeni ruhsat düzenlenmez. Ruhsatta yer alan bilgiler güncellenir.

İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır.

Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren onbeş günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir.

11. Birden Fazla Faaliyet Konusu Bulunan İşyerleri İzlenecek Yol

Adresi ve işletmecisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Talî faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir. Aynı adreste bulunsa bile ana faaliyet konusu veya işletmecisi farklı olan işyerlerine ayrı ayrı ruhsat düzenlenir. İşyerlerinin depo olarak kullandıkları yerler, işyeri açma ve çalışma ruhsatında gösterilir.

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli

Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03