Hüseyin Boran


KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEYECEK

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEYECEK


Değerli okurlarım, bu günkü yazımda belediyelerin en önemli gelir kaynaklarından olan emlak vergisini kimlerin ödemeyeceği ile ilgili sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Bu vesile ile 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen mahalli idare seçimlerinde belediye başkanı ve meclis üyelerini tebrik eder,  görevlerinde başarılar dilerim.

Bilindiği üzere, 2019 yılında ödenmesi gereken emlak vergilerinin 1. Taksit dönemi 1 Mart itibariyle başlamış olup, 31 Mayıs´ta da sona erecektir. Bu tarihten sonra yapılan emlak vergisi ödemeleri ise cezalı olarak ödenecektir.

Şimdi asıl konumuza gelelim;

  1. 1.      Kimler emlak vergisi indiriminden yararlanacak?

1319 sayılı Emlak vergisi kanununun 8´inci maddesine göre Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 yi geçmeyen meskene sahip olan;

a)       Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan    emekliler ile dul ve yetimler,

b)     Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup, 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler,

c)      Gaziler,

d)     Şehitlerin dul ve yetimleri,

e)      Özürlüler, 

 

  1. 2.      Tek Mesken Şartı nedir?

Yasanın bu maddesinden yararlanmak isteyen mükellefler sadece tek meskene sahip olması gerekmektedir. Söz konusu mesken Türkiye sınırları içinde bir mesken olması ve brüt 200 m2´yi geçmeyen bir mesken olması gerekir. Hisseli olunması halinde de yine 200 m2 brüt kuralı geçerlidir. 

  1. 3.      Bu uygulamadan yararlanmak için neler yapılması gerekir?

İndirimli emlak vergisinden faydalanmak isteyen mükellefler, meskenin bulunduğu ilçe belediyelerinin mali hizmetler birimlerine giderek durumlarını belirten belgelerle birlikte başvuruda bulunmaları gerekir.

Hiçbir geliri olmayanlar “Hiçbir Geliri Olmadığını Belgeleyenlerin Tek Meskenine Ait Form” ile “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi”ni doldurmaları zorunludur..

Emekliler ile bunların dul ve yetimleri “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Formu doldurmaları gerekiyor.

Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri “ Tek Meskeni Olan Şehitlerin Dul Yetimlerine ve Gazilerine Ait Formu doldurmaları gerekir.

Özürlülerin ise “Tek Meskeni Olan Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu” ile “Sağlık Kurulu Raporu”nu doldurmaları gerekmektedir.

Mükelleflerin yukarda beyan edilen şartlara göre oluşmuş muafiyet hakkı 2019 yılında başlamışsa Emlak vergisini ödememe dönemi 2020 yılında itibaren başlayacaktır.

Ancak yurt dışından emekli aylığı alan Türkiye!deki mesken sahibi vatandaşlarımız bu uygulamadan yararlanamayacaklardır. Örneğin Almanya´dan emekli olan bir Türk vatandaşımız Türkiye´deki meskeni için bu uygulamadan faydalanması mümkün olmayacaktır.

  1. 4.      Mükellefin İkinci evi ya da arsası varsa?

Yasanın bu uygulamasından yararlanmak için tek meskene sahip olmak zorunludur. İki yada yarı hisselli birden fazla meskene sahip olunması halinde bu uygulamadan yararlanmak mümkün olmayacaktır.

Bunun tek istisnası gazilerin, şehitlerin, dul ve yetimlerine ilişkindir. Türkiye sınırları içinde 200 m2´yi geçmeyen tek meskeni veya tek meskende hissesi olan gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin bina vergisi indiriminden yararlanabilmesi için herhangi bir faaliyet veya gelir şartı aranmayarak bu uygulamadan yararlandırılacaktır.

Bu uygulamadan faydalanan emekli, emeklilik sonrası çalışmaya devam ederse emlak vergisi ödemek zorundadır. Bunun istisnası ise kişinin engelli olmasıdır. Yani bir engelli emekli olduktan sonra çalışırsa yine emlak vergisi ödemeyecektir.

Ev hanımları için de tek meskeni olması ve bu meskenin 200 m2´yi aşmaması halinde geliri olmama şartı ile emlak vergisi ödemeyecektir. Bu uygulamadan yararlananların eşinin zengin veya çalışıyor olması engel değildir. Ancak uygulamadan yararlanacak olanların başka geliri olmadığını belgelemeleri gerekmektedir.

  1. 5.      Kendi evinde oturma şart var mı?

Bu uygulamadan yararlanmak için kendi evinde oturmak şart değildir. Bu nedenle tek meskenini kiraya verip, başka bir meskende oturanlar da diğer şartları taşımaları halinde indirimli bina vergisinden yararlanacaklardır. Ancak yazlık meskeni olanlar bu uygulamanın dışındadır.

  1. Yanlış veya yalan beyan verenlerin durumu nedir?

İndirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanma koşullarından herhangi birinin kaybedilmesi halinde, durumun ilgili belediyeye süresi içinde bildirilmesi zorunludur.
Gerekli koşulları taşımadığı halde, gerçek dışı bildirim ve taahhütte bulunarak indirimli bina vergisinden yararlananlar ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyenler vergilerini geriye dönük, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte ödemek zorunda kalacaklardır.

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli

Ankara

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:56
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:04