Hüseyin Boran


Parçalı, Hisseli ve İhtilaflı Tarım Arazilerinde Satış ve Kiralama İşlemleri

Parçalı, Hisseli ve İhtilaflı Tarım Arazilerinde Satış ve Kiralama İşlemleri


Çok değerli okuyucularım, bu haftaki köşe yazımızda çiftçilerimiz için büyük önem arz eden ve sorun oluşturan hisseli, parçalı,  ihtilaflıarazilerin satış ve kiralama işlemlerinin nasıl yapılacağı hususlarında çiftçilerimizi aydınlatmakta yarar görüyorum. 

Değerli çiftçi kardeşim,Tarımsal arazi edindirme iş ve işlemleri, gerçek ve tüzel kişilere ait olan tarım arazilerinde iş ve işlemler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılar veya yaptırılır.    Yine tarım arazilerinin değeri ve kira bedelleri yine aynı bakanlıkça tespit edilir veya ettirilir. Tarım arazilerinin edindirme iş ve işlemlerine konu edilmek üzere;

a)      Hisselilik, parçalılık, mülkiyet ihtilafı, tarımsal faaliyete son verilmesi ve göç gibi nedenlerle işlenmeyen ve tarımsal üretimde kullanılmayan,

b)     Ekonomik olarak işletilememesi nedeniyle malikleri tarafından satışa çıkarılmak istenen,

c)      Kiralama, ortakçılık veya yarıcılık şeklinde değerlendirilmesi talep edilen,

d)     İntikali yapılmamış, hisseliliğin giderilemediği ve intikal işlemleri çözülemeyen gerçek ve tüzel kişilere ait tarım arazileri tespit edilir.

Tarımsal arazi edindirme iş ve işlemlerine konu edilmek üzere tespit edilen tarım parselleri, maliklerinin veya hissedarların talebi üzerine muvafakat alınmak kaydıyla mülkiyet bilgilerine de yer verilerek "Satışa Çıkarılacak Parseller Listesine" veya "Kiralama Yapılacak Parseller" listesine eklenir. Bu listeler, Bakanlığın kurumsal internet sitesinde ve mahallinde on beş gün süre ile ilan edilir.

İlan edilen listelerdeki parselleri satın almak veya kiralamak isteyen gerçek ya da tüzel kişiler belirlenerek alıcı ve kiracı listeleri oluşturulur.

Öncelik sıralaması ile arz ve talep dengesi de göz önünde tutularak listeler eşleştirilir. Öncelik sıralaması aşağıdaki usule göre belirlenir:

a)      Ön alım hakkına sahip olması,

b)     Fiili kullanıcı olması,

c)      İşletmelerin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne ulaştırılması,

d)     Genç çiftçi olması.

Satışa ve kiraya çıkarılan parseller ile alıcı ve kiracıların eşleştirildiği liste, Bakanlığın belirleyeceği usullerle on beş gün süre ile ilan edilir.

Eşleştirilen listeye ilan süresi içinde varsa itiraz ve şikâyetler alınır. İtiraz ve şikâyetler ilanın yapıldığı mahalle/köyün bağlı olduğu il/ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine yazılı olarak yapılır.

Böylece,alıcı, satıcı veya vekilleri tarafından mahalli tapu müdürlüklerinde devir işlemleri gerçekleştirilir. Tarafların talebi halinde, satışa çıkarılacak parseller listesindeki taşınmazların alıcısı ile satıcıları arasındaki satış işleminin gerçekleşmesine yönelik il/ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğünce aracılık işlemleri yapılır veya yaptırılır.

Alıcı ve satıcılar, tespit edilen arazi değerinden farklı bir değer üzerinde anlaşırlarsa bu durumu yazılı olarak Bakanlığa bildirirler. Satış veya kiralama işlemleri bu bedel üzerinden yürütülür.

Arazi ediniminde öz kaynak dışında kredi kullanmak isteyenlerin kredi işlemlerinde Bakanlıkça teknik destek sağlanır.

Bu vesile ile2018 yılında tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimiz için hasat döneminin bereketli ve bol kazançlı geçmesini dilerim.

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12