Recai Irmak


SENE İ DEVRİYE!

SENE İ DEVRİYE!


Dostlar sene i devriye ne demek hepimiz biliriz aslında.

Bilmeyenimiz var mı? Bilemem ama!

Yinede bilmeyenler için yazayım.

Sene i devriye, aslında Osmanlıca bir kelimedir.

En azından ben böyle biliyorum.

Yani, devreden sene, dönen duran sene.

Bir şeyin yıl dönümü.

Ölüm veya doğum, yıl dönümleri gibi.

28 Haziran 2012 de yedi ay içinde aniden kaybettiğim eşimin, ölümünün,  onuncu yıl sene i devriyesi. Anmadan geçmek mümkün değil elbet. Çocuklarla birlikte yad ettik, tam on yıl olmuş dediler annemizden ayrılalı, zaman su gibi akıp gitmiş işte.

Ne ben farkındayım ne çocuklar, hayatın bitmeyen kaygısı, yükü, sıkıntı ve mutlulukları içinde geçip gitmiş yıllar. Yıllar acımasız, hayatta öyle. Yaşananlar kader mi, tercih mi? Bana göre elbette ki kader. Ama kimine göre tercih oluyor işte.

Kimsenin kendi annesini, babasını, çocuklarını seçemez. Lakin eşini seçer diyerek bu bir tercih diyerek geçiştirebilir. Ancak hiç kimse eşini seçerken yaşayacaklarını tercih edemez. Güzel günler yaşamakta, kötü günler yaşamakta asla kendi iradesi değildir insanın.

Kim sevdiğinin üzülmesini ister, kim sevdiğini kaybetmek ister. Bence kimse istemez bunu. Hep sevmek, mutlu olmak ister. Ancak kazanımlarının kıymetini bilmemek ve bunu yaşamak bir tercih olsa da, başına gelen iğliğin de, musibetinde rabbinden geldiğini unutuyor insanlar. Mesela, herkes lider olmak istemesi tercihidir, tercihim değil diyenler yalan söyler, rabbim kime liderliği nasip etmişse o lider olur. Tercih edersin fakat rabbim ne yazmışsa onun haricinde bir şey olmaz. Rabbim istemez ise yaprak kımıldamaz, dalından da düşmez.

Burada ince nokta sen tercih yapacaksın, hayırlısını, hayırsızlığı rabbim zaten sana yazmıştır ve sen buna isyan etmeden, şükredip itikadını kaybetmeyeceksin.

Bu kadar basit.

Dolayısı ile kim nerede ne olacak, ne yaşayacak, ne yaparsa yapsın asla sonuç değişmeden rabbimin takdiri ile yazılan kaderini,  yaşayacaktır.

Tercih ne yaşayıp ne yaşamadığın değildir. Yaşadıkların karşısında Allah’ı zikredebilip, isyan etmemektir, günah işlediğinde bunun farkına varıp af dileyebilmektir.

Değerli dostlar Yüce kitabımız Kuran da Yusuf suresi 87. Ayetinde aynen şöyle buyurur.

‘’Ya beniyyezhebu fe tehassesu min yusufe ve ehihi ve la te'yesu min revhillah, innehu la ye'yesu min revhillahi illel kavmul kafirun.

Ey Oğullarım! Gidin Yusuf’u ve kardeşlerini araştırın. Allahın rahmetinden umut kesmeyin; çünkü gerçeği yalanlayan nankör bir halktan başkası o’nun rahmetinden umudunu kesemez.’’

Değerli dostlar Rabbimizden isteriz dilerse olur, dilemezse olmaz.

Rabbim isteseydi insanların hepsini günah işlememek üzere yaratmazımıydı?

Elbette yaratırdı amenna, saddakna.

Ama şu gerçektir ki kimse boş dağlarda çoban olmayı tercih etmez, herkes zengin olmak ister ama olamaz.

Baktığımızda böyle çoban olan birçok insan olduğu gibi, zengin olmak istemeyen insan da hiç yoktur.

İşte rabbim insanlar günah işlediklerinde tövbe edip af dileyip dilememeyi tercihe bırakmıştır. Yetim hakkı yiyenler, Devlet malını götürenler, adil olmayanlar bu günahları işlediklerinde gerçekten ve içten af dileyecek tiyniyette değiller ki bu   günahı, işleyip tövbe etme af dileme tercihlerini samimi kullanamazlar. Bu da Allah’ın takdiridir.

Rabbim işte bize biçtiği hayatı yaşıyoruz ki, on yıl önce sevgili eşimi benden alması benim asla tercihim değil kaderdir. Asla tercih olamaz, tercih olsa ayrılır herkes yoluna diyebilirdik ki bu bile tercih olamazdı. Çünkü ayrılıp herkes yoluna diyecek şekilde ayrılmak yokmuş demek kaderimizde.

Peki bu sevgili eşimin tercihimidir, eşinden çocuklarından vakitsiz ayrılması. Asla tercihi değildir.

Yıl 2021 ve şu an tercih hakkımı kullanıyorum, yaşıyorum yepyeni bir hayatı. Bu benim tercihim elbet ama kaderin bir olgusu yine tecelli olmuştur. Sonrasını Allah bilir. Bazen zorlanıyor insan, kendini, çevresini mutlu edebilmek için,  iyi veya kötü zamanda çabalıyorsun, ancak bu çaban yeterli olmuyor, nankörlükte var, bencillikte var hayatta. Kim bencillik ve nankörlükle karşılaşmak ister ki.

Rabbim, benden daha birçok şey aldı ama ve lakin verdiklerine de şükretmek gerekmez mi? Elbette gerekir.

İşte bu bir tercihtir.

Allaha ve gücüne inanıp, bütün bunlara rağmen yaşamak ve şükretmektir tercih.

Eşimin ölümünün onuncu yılında kendisini,  rahmetle,  anıyorum, mekanı cennet olsun derken, tüm sevenlerime ve sevdiklerime hatta bütün insanlığa,  Allah’ın selamı üzerinize olsun diyor, bir başka köşe yazımda buluşmak üzere hepinizi Allaha emanet ediyorum. Hoşça kalın, sağlıklı mutlu kalın değerli okuyucularım.

  • BIST 100

    8845,48%0,43
  • DOLAR

    32,27% 0,31
  • EURO

    35,10% 0,69
  • GRAM ALTIN

    2274,37% 0,94
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli

Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36