Recai Irmak


ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR!

ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR!


            Değerli dostlar YSK nın 31 Mart Yerel Seçimlerinde,  İstanbul Büyük Şehir seçimlerini sadece Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimini iptal etmesi konusunda köşe yazıp yazmamakta çok düşündüm. Bunca yazar ve gazeteciler nasılsa yazdı çizdi diye benim yazmamın bir kıymeti olamayacağından birkaç gündür tartışmaları izledim ve köşe yazılarını okudum.

            Gördüm ki bir çok yazar ve gazeteci, TV yorumcuları bir çok ayrıntıya girerek kimi haksız bir karar olduğunu, kimisi de sırf yalakalık olsun diye YSK nın daha önce almış olduğu kararları bile inkar edecek kararlarını dahi görmezden gelerek YSK nın doğru karar aldığını kendileri dahi inanmadığı halde savunduklarını görgüm.

            Efendim yok kısıtlılar oy kullanmış, hükümlüler oy kullanmış, yok efendim, sandık kurulları kamu görevlilerinden oluşmamış, yok efendim tam kanunsuzluk var, yok efendim itiraz süresi  gibi hususlarla adeta asıl ayrıntı bu ayrıntılarla boğulmak istendiğini  düşündüm.

            Şöyle ki; Bir olayın veya şeyin iyi, güzel, nitelikli, anlamlı ve muteber olup olmadığı ayrıntılarında veya detaylarında gizlidir. Dolayısı ile Şeytan ayrıntıda gizlidir anlamı buradan gelmektedir. Bir olayın esasını etkileyen ayrıntı veya bir şeyin nitelikli olmasında ki ayrıntı önemlidir. Temel ayrıntıyı görmeden olayın ne denli gerçek veya yalan olduğu hakkında bir kanaate varılmayacağı gibi bir şeyi nitelikli kılan temel özelliğini görmeden o şeyin nitelikli olup olmadığı kanaatine de  varılamaz.

            Seçim takviminde, sandık kurullarının usulsüz oluşturulduğu gerekçesiyle tam kanunsuzluk itirazının ancak, iki Mart 2019 tarihine kadar yapılabileceği, bu tarihe kadar  sandık kurullarının oluşumuna itiraz edilmediği halde seçim gününden sonra yapılan itirazları nasıl kabul edilebildiği, seçimlerde sandık kurullarının öncelikle o yerleşim yerindeki kamu görevlilerinden oluşması gerektiği, sayının yetersiz kalması halinde  o ilçedeki diğer kamu görevlilerinden yararlanılması, bu sayı da yetersiz kalırsa seçim çevresinde görev yapan kamu görevlilerinden oluşturulmasının gerektiğinin hüküm altına alınmış olması sandık kurullarında kamu görevlisi sayısının yetersiz olması durumunda il ve ilçe seçim kurullarının uygun bulduğu kişilere  bu görevin verebilir olmasına ait YSK kararlarının olduğu, her yazar ve çizerin hatta TV yorumcularının sıkça dile getirdiği, 18 Nisan referandumundaki Bursa Mustafakemalpaşa ilçesi için YSK nın oybirliğiyle verdiği kararları, ki burada bir partinin belediye başkanlığında görev yapan sandık görevlisi ile ilgili itirazın reddedildiği şeklindeki tartışmalar tamamen birer ayrıntı olmakla beraber asıl ayrıntı 31 Mart Seçimlerinde her seçmenin bir oy kullandığı (bir zarf bir oy) ancak bu bir zarf içinde 4 pusulada ayrı ayrı tercih yapıldığıdır.

            YSK kararının ne gerekçe ile alınıp alındığının hiçbir önemi yoktur. Hangi sebeple seçimi iptal ettiği önemli değil. Asıl Mesele tek zarf içinde kullanılan pusulaların Üçü´nün geçerli olması sadece BBB için kullanılan oyların şaibeli olarak değerlendirilerek yalnız BBB seçiminin yeniden yapılması hangi aklın ürün olduğu bu kararı sakat kılan ayrıntının asıl ayrıntı olduğudur.

            Kim kazanırsa kazansın benim için fark etmez.

            Ben bir seçmen olarak ve bir vatandaş olarak bu ayrıntının asıl ayrıntı olduğunu düşünüyorum. Tüm ayrıntıların tartışılması bir yana asıl sorulacak soru ve seçimin yenilenmesi hususunda ki ayrıntı buradadır.

            Diğer  ayrıntılar seçim iptali ve seçimin yenilenmesine ilişkin önem arz etmeyen ayrıntılardır. YSK kararının baştan sakat, hukuka uygun olmayan vicdanları kanırta, kanırta, kanatan bir karar olmasının,  tekrar, tekrar altını kalın çizgiyle çiziyorum asıl sakatlığı,  tek oy zarfı içinde kullanılan 4 pusuladan sadece birinin sandık kurulunun yanlış oluşması nedeniyle iptali, sadece BBB lık seçiminin yenilenmesi akla hayale, mantığa, hak ve hukuka uydurmanın kabul edilebilir bir yanı yoktur olamaz da.

             İnanın böyle bir soruyu İlk Okul Öğrencisine sorsan bu karardaki yanlış hesabı çözecektir.

            Sandık kurulunun kanuna aykırı oluşturulmasından dolayı seçmenin oy´u gasp edilemez sorumlular hakkında işlem yapılır, seçim yenilenecekse bu yüzden tüm İstanbul seçimleri yenilenmesi gerekir. Bunun telafisi budur aksine hiçbir şey bu YSK kararını haklı kılmaz.

             Bu itibarla İstanbul seçim sonuçlarının iptali ve sadece BBB lığı seçiminin yenilenmesindeki YSK kararının sakat olduğu diğer ayrıntılar içinde bu ayrıntı boğulmak istenen asıl ayrıntı olduğu gerçeği burada gizlidir.

Hamit Üçer
9.05.2019 15:02:07
Gerekçeye esas olan,Sakıncalı bulunan sandık kurulu Üyeleri ile Sandık kurulu üyeliği ve başkanlığı vasfı taşımadığı tespitine yer verilmiş..Ne gariptir ki, bu kişiler önceki seçimlerde de aynı görevleri yapmıştır..Bu durumda Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin de aynı gerekçe ile iptal edimesi gerekmiyor mu?

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11