Hüseyin Boran


TAŞERON İŞÇİ VE YAPILAN SON DÜZENLEMELE

TAŞERON İŞÇİ VE YAPILAN SON DÜZENLEMELE


Değerli okurlarım, bu haftaki köşe yazımızda kamuda çalışan yaklaşık 900 bin kamu taşeron işçisini ilgilendiren muhtemel yapılabilecek düzenlemelerden bahsetmek istiyorum.

Kimlere Taşeron İşçi Denir?

Değerli okurlarım, Taşeron işçisi; kamu kurumlarınca yapılan hizmet alım ihalesini kazanan özel sektör firması bünyesinde istihdam edilen; ancak fiilen kamu kurumu işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yürüten işçiyi ifade eder.

Taşeron işçinin, Kamu kadrolu işçisinden en önemli farkı, kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması, taşeron işçisinin işvereninin ise ihaleyi kazanan şahıs veya şirketlerden olmasıdır.

Kamu kurumlarının yasal yükümlülüklerini yerine getirirken kadrolarında yeterli sayıda kadrolu personel olmaması nedeniyle temizlik, güvenlik, hasta bakımı, danışmanlık vb. alanlarda kamu hizmetlerini yerine getirebilmek amacıyla yasa hükümleri gereği hizmet satın alınarak bu görev ifade edilir. Burada istihdam edilen işçiler kamu taşeron işçileridir. Bu işçilere kimi zaman hastanede, kimi zaman belediyelerde, okullarda ya da her hangi bir kamu kurumunda rastlamak mümkündür.

Taşeron İşçilerle ilgili son durum;

Bilindiği üzere, Taşeron işçilere kadro verilmesiyle ilgili görüş ve düşünceler uzun zamandır kamuoyunun gündeminde yer almıştır. Ancak bu güne kadar somut bir adım atılmamıştır. Son günlerde yaklaşık 900 bin taşeron işçisini ilgilendiren düzenleme ile ilgili sevindirici haber hükümet yetkilileri tarafından verilmeye başladı. En son açıklamada Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı açıklamasında “Yaklaşık 900 bin çalışanı ilgilendiren düzenleme ile Kamudaki 450 bin taşeron işçiye kadro verileceğini, belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin taşeron işçinin çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edileceklerini, ayrıca kamuda çalışan 23 bin mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerinin 8 ay 29 güne çıkartılabileceğini, Kamuda 4C statüsünde çalışan personellerin de 4B kapsamına alınacağını ifade etmiştir.

Böylece kamuoyunu uzun zamandır meşgul eden bir konuda kökten çözümlenmiş olacaktır. Bu uygulama ile taşeron işçiler özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık sözleşmeler yapılmayacak, sürekli işçi kadrosuna geçmiş olacaklardır. Bu işçilerde yaş sınırı, eğitim durumu, asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapılmayacaktır. Belediye ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçilerde il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde sürekli işçi olarak istihdam edileceklerdir.

Yukarda ifade edilen hususlarla ilgili yasa taslağı hazırlanarak Sayın Başbakan tarafından kamuoyuna muhtemel bilgilendirme yapıldıktan sonra Meclis genel kuruluna sunulacaktır.

Meclis genel kuruluna sunulacak taslakta neler olacak bekleyip göreceğiz. Taslakta, tahminen kaç kişiye kadro verileceği, sözleşme yapılıp yapılmayacağı, sınav yapılıp yapılmayacağı, devlet memurluğuna atama şartlarının aranıp aranmayacağı, emekliliği gelen taşeron işçilerin durumu, kadroya alınmada taşeron işçinin işe başlama tarihi ve çalışma süresi, verilecek ücret, sendikalı olup olmayacağı gibi hususlara tahminen yer verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca söz konusu Hizmet sektöründe kamuya iş yapan binlerce işletme bulunmaktadır, bu işletmelerin kamu kurumları ile yaptıkları ve halen devam eden sözleşmelerinin durumu, bu işletmeler mevcut uygulamadan olumsuz yönde etkilenebileceğinden bunlarla ilgili ne tür düzenlemeler yapılacağı, ayrıca bu işletmelerin kapanması halinde bu işletmelerin kendi bünyelerinde çalışan personellerin durumlarının da ne olacağının göz ardı edilmemesi gereken hususlardandır.

Değerli okuyucularım, yapılacak düzenleme ile kadro alacak işlerimizi şimdiden tebrik eder, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim.

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11