Hüseyin Boran


VERGİ YAPILANDIRILMASINDA SON DÜZENLEMELER

VERGİ YAPILANDIRILMASINDA SON DÜZENLEMELER


Değerli okuyucularım, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanuna, Bakanlar Kurulu Kararı ile geçici madde eklenerek borçlu mükelleflere borçlarını yeniden ödeyebilmeleri için bir takım yeni düzenlemeler getirilmiş ve 27 Ocak 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanmıştır.

Buna göre;

  1. Kanun kapsamında borç yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödenmesi gereken peşin veya taksitli borç tutarlarını süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süre için belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yeniden yararlanabileceklerdir.
  2. Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitler hariç olmak üzere, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatma gelmiştir.
  3. Kanun kapsamında başvuruda bulunarak mücbir sebep hâlini sonlandıran ancak, mücbir sebep ilanı nedeniyle verilmeyen beyanname ve bildirimleri öngörülen sürede vermeyen mükellefler tarafından söz konusu beyanname ve bildirimlerin 30.4.2017 tarihine kadar verilmek ve tahakkuk eden vergilerin ilk taksiti birinci fıkrada, diğer taksitleri ise ikinci fıkrada belirtilen süre ve şekilde ödemek şartıyla anılan fıkra hükümlerinden yeniden yararlandırılabilecektir.
  4. Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçenekleri tercih edilerek yapılandırılan alacakların tamamının, birinci fıkrada belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi hükmüne göre indirim yapılarak ve katsayı uygulanmayacaktır.
  5. Kanun kapsamında peşin ödeme seçeneğini tercih eden ancak yapılandırılan tutarları süresinde ödemeyerek Kanundan yararlanma hakkını kaybedenlerce, 30.4.2017 tarihine kadar ilgili idareye yazılı olarak başvuruda bulunarak taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ilgili katsayı uygulanmak suretiyle yapılandırılan tutarın, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmesi gereken taksitlerin birinci fıkrada, diğer taksitlerin ise ikinci fıkrada belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılır.
  6. Kanunun kapsamında vadesinde ödenmesi öngörülen alacakların ödenmemesi nedeniyle Kanun hükümlerini ihlal etmiş olan borçluların ihlale neden olan tutarları, birinci fıkrada belirtilen sürede ödemeleri ya da bu süre içerisinde veya bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yaptıkları başvurulara dayanılarak 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre çok zor durumda olduklarının tespit edilmesi halinde bu borçlular da Kanun hükümlerinden yararlandırılır.
  7. Kanunun 4 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Kanun hükümlerini ihlal eden borçluların ihlale neden olan tutarları bu maddede belirtilen süre ve şekilde, ödeme süresi gelmemiş taksitleri ise Kanunda öngörülen şekilde tamamen ödemeleri halinde ilgili mevzuat uyarınca kesilmesi gereken vergi cezaları ve para cezalarının kesilmesinden ve tahakkuk edip etmediğine bakılmaksızın bu alacaklardan ve bunlara ilişkin fer´i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.
  8. Bu madde hükümlerinden yararlanan borçlulardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Kanun kapsamında yapılandırılan alacaklara karşılık cebren ya da rızaen tahsil edilen tutarlar, bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin en eski vadeli olanından başlamak üzere ve tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak bu madde hükmüne göre mahsup edilir. Bu şekilde yapılan mahsup sonrasında bu Kanun hükümlerine göre ödenmesi gereken tutarlardan fazla ödendiği tespit edilen tutarlar ilgili mevzuat hükümlerine göre red ve iade edilecektir.
  9. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, peşin ödeme seçeneğini tercih eden ancak yapılandırılan tutarın tamamını Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi hükmüne göre indirim uygulanmaksızın ödeyenler, 31/12/2017 tarihine kadar yazılı olarak talep etmeleri durumunda, anılan bent hükmünden yararlandırılarak fazla ödenen tutarlar ilgili mevzuat hükümlerine göre red ve iade edilecektir.

Değerli okuyucuların yapılan bu yeni düzenlemeden faydalanabilmek için vergi dairelerine müracaat yapılarak yapılandırılmış ancak ödenmemiş taksitlerin gecikme zammı ile birlikte belirlenen sürede ödenmesi halinde bu yeni düzenlemeden faydalanma imkânına sahip olunacaktır. 

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11