Hüseyin Boran


VERGİ AFFINDA SON GÜN 3 TEMMUZ

VERGİ AFFINDA SON GÜN 3 TEMMUZ


Kıymetli okurlarım, öncelikli olarak tüm okurlarıma sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir hafta diliyorum. Bilindiği üzere, 14 Mayıs’ta birinci turunu ve 28 Mayısta da ikinci turunu tamamladığımız Cumhurbaşkanlığı seçiminin de ülkemize, milletimize, huzur, mutluluk ve barış getirmesini dilerim. 

 

Mart ayında çıkarılan 7440 sayılı vergi ve cezalar ile diğer borçların yapılandırılasına ilişkin kanun Nisan ayı itibariyle yürürlüğe girmiş ve tüm kurumlar tarafından yapılandırma işlemleri başlatılmıştır. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması olarak nitelendirilen söz konusu yapılandırma kanunun süresi 31 Mayısta,  ilk taksit ödemesi de 3 Temmuz da sona erecekti. Ancak yapılan yeni bir düzenleme ile yapılandırma başvuru süresi 3 Temmuza,  ilk taksit ödemesi de 31 Temmuza kadar uzatıldı. Borçlu tüm okuyucularımın devletin çıkardığı bu vergi affından yararlanmaları yararlarına olacağından başvuru sürelerini kaçırmamaları gerekmektedir.

Vergi dairelerine, SGK ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 31 Aralık 2022 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ait vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları, askerlik, Seçim, Trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlali geçiş, üst kurullarca verilen cezalar gibi tüm idari para ceza borçları bulunan borçluların 3 Temmuz 2023 tarihine kadar başvuru yapılabileceklerdir. 

Yapılandırma işlemi yapılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecektir. Resmi Gazete ’de yayımlanan düzenleme ile ilk taksit ödeme süresi 3 Temmuzdan 31 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştır. Yapılandırılan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde Fer’i alacaklar yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ından vazgeçilecektir. Yine trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları peşin ödenirse asıllarında yüzde 25’lik indirim söz konusu olacaktır. Peşin ödeme süresi içinde farklı zamanlarda borcun tamamının ödenmesi halinde yine peşin ödeme için öngörülen indirimlerden yararlanılacaktır.

 

Yapılan düzenleme ile yapılandırılan borçlar peşin ödenebileceği gibi 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitlerle de her ay ödenebilecektir. Taksit sayısına kanunla düzenlenen katsayı oranları uygulanacaktır. Borcun taksitler halinde ödenmesinin tercih edilmesi halinde yapılandırmanın devam edebilmesi için, birinci ve ikinci taksitlerin ödeme sürelerinde ve tam ve eksiksiz ödenmesi gerekmektedir. Kalan taksitlerin de bir yıl içerisinde en fazla üç taksitinin ödenmesi yasanın ihlali sayılmayacak üç taksitten fazla ödeme yapılmaması halinde ise yapılandırma işlemi iptal edilecektir. Ancak yapılan bu uzatmanın ardından ilk taksit ile ikinci taksit aynı ay içerisine denk geldiğinden her iki taksitin de 31 Temmuz tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Yapılandırılan borçlar, ilgili kurum ve kuruluşlara peşin olarak ödenebileceği gibi kredi kartıyla da peşin ya da taksitler ödenebilecektir. Kredi kartıyla yapılan ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gib.gov.tr internet adresinde yer alan interaktif vergi dairesi uygulamasından ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da web adreslerinden online yapılabilecektir. 

Kamu kurum kuruluşları ile belediyelere borcu olan okuyucularımın vergi affından faydalanabilmeleri için 3 Temmuz 2023 tarihine kadar borçlarını yapılandırmaları yararlarına olacaktır. 

 

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15