Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, bu yıl yapılan denetimlerde uygunsuz bulunan 90 sanayi ürününün insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturduğu gerekçesiyle piyasaya arzının yasaklandığını bildirdi.
Dere, 2015 yılı içerisinde genel müdürlükleri tarafından yapılan denetim ve bilgilendirme faaliyetlerini AA muhabirine değerlendirdi. Türkiye genelinde 12-18 Ekim tarihlerinde Ürün Güvenliği Haftası kapsamında etkinlikler gerçekleştirildiğini belirten Dere, bu kapsamda tüm illerde düzenlenen konferans, panel, toplantı ve okul ziyaretleriyle toplumun her kesimine ürün güvenliğinin öneminin anlatıldığını söyledi.
61 BİN 157 ÜRÜN DENETLENDİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının aralarında asansör, elektrikli ev aletleri, gaz yakan cihazlar, makineler, sınai ve tıbbi gaz tüpleri gibi ürün grupları bulunan sanayi ürünlerinin piyasada denetimini yaptığını, bu ürünler arasında teknik mevzuata uygun olmayanlara çeşitli yaptırımlar uyguladığını anlatan Dere, şöyle devam etti:
"Bakanlığımız, denetimlerde risk analizi yöntemi ile belirlediği ürünlere ağırlık vermektedir. Ayrıca ´Alo 130-Ürün Güvenliği Şikayet Hattı´ ile bakanlık internet sayfasında yer alan ´Ürün Güvenliği Şikayet Formu´ üzerinden yapılan şikayetler de denetimler için kullanılmakta ve şikayet sahibine denetimin sonucuna ilişkin bilgi verilmektedir. 2015 yılında gerçekleştirilen denetimlerde 61 bin 157 farklı marka ve modelde ürün denetlenmiş olup, bu ürünlerin 11 bin 775´i uygunsuz bulundu. Bu ürünler arasında düzeltilebilir mahiyette olan 5 bin 248 ürünün üreticilerine ise düzeltme için süre tanındı."
90 ÜRÜNÜN PİYASAYA ARZINA YASAK
Denetimler kapsamında uygunsuz bulunan ürünler hakkında toplatma ve piyasaya arzının yasaklanması gibi yaptırımlar uygulandığını vurgulayan Dere, "Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturan 90 ürünün piyasaya arzı yasaklandı, bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verildi. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için 6 bin 220 lira idari para cezası uygulandı" dedi.
Bakanlık tarafından gerçekleştirilen denetimlerde test ve muayeneye gönderilmesine karar verilen, güvenli olmadığı, insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturduğu anlaşılan ürünler hakkında mevzuatta gösterilen işlemleri tamamlanan 53 farklı ürünün üreticisi, ithalatçısı, marka ve model bilgilerinin bakanlık internet sayfasından kamuoyuyla paylaşıldığının altını çizen Dere, söz konusu marka, model ve üretici bilgileri bulunan ürünlerin, üreticisine iade edilmesi ve kullanılmamasının gerektiğini kaydetti.
İşte Bakanlık tarafından açıklanan o liste;
Ankara
25.11.2024