Konya’da 19 Temmuz 2020 tarihinde Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan oksijen gazının tükenmesi olayının görüldüğü mahkemede, tanık olarak dinlenen sağlık çalışanlarının hastalara ambu yapmak zorunda kaldıklarını ifade etmeleri üzerine Sağlık Bakanlığı müfettiş görevlendirmişti. Müfettiş olayın yaşandığını ancak görüş istenen N.E.Ü Tıp Fakültesinin ‘’Evrak üzerinden karar verilmeyeceğini, otopsi yapılmalıydı” görüşüne dayanarak "şüpheden sanık yararlanır" ilkesi ile sorumlulara ceza vermeye gerek görmedi.
" 2 DEĞİL 6 VEFAT VAR "
Olayı Başsavcılığa ihbar eden memurların vekili olan Av. Adlan ATAŞ, müfettiş raporunu görünce hayret ettiklerini belirtti. “Müfettiş hastanede oksijenin tükendiğini tespit etmiş ancak Konya İl Sağlık Müdürlüğünün 2 dediği vefatın aslında 6 olduğu ortaya çıkmasına rağmen sorun yok diyor” diyen Atlan, “Görüş bildiren üniversite ‘ölüm nedenlerine evrak üzerinden karar verilemez, otopsi yapılmalıydı’’ demesi ve haliyle olayın üzerinden 2 sene geçtiği için şu an artık otopsi de yapılamayacağı için şüpheden sanık yararlanır diyerek sorumlu bulamamış. Müfettiş her şeyden önce 200 den fazla hastanın yattığı hastanede 20 den fazla makineye bağlı, entübe hastaya 6 sağlıkçı nasıl AMBU yapabilmiş sorusuna cevap aramamış. Yeterli personel vardı diyor ama sayılar ortada. Her entübe hastaya ambu yapacak bir sağlıkçı yoktu ki o gece. Bu hayatın doğal akışına aykırı. Mahkeme dosyasında daha onlarca detay var. En başta vefat eden 2 hastanın dosyalarında apaçık ölüm saat ve belgelerinde büyük çelişkiler var. Siz hasta 01:50'de öldü diye evrak düzenliyorsunuz ama sabah 05:00 de yaşadığına dair belge var. Diğer vefat eden hastamız kadın iken bir erkeğe ait EKG belgesiyle ölü kabul edilmiş. Kamera kayıtları yok demiş müfettiş ama siz 2 sene sonra kamera kaydı isterseniz tabi ki alamazsanız kayıtlar çoktan silindi. Oksijen sistemini marangoz, sıhhi tesisatçı, elektrikçi ile takip etmişsiniz burada dahi sorun yok demiş. Raporun bir bağlayıcılığı, müfettişin bir sorumluluğu yok ama maddi olguları objektif bir gözle ortaya koymanız hem hukukun hem de vicdanın gereğidir ‘’ dedi.
"MÜFETTİŞE GÖRME DENİLMİŞ"
Oksijen olayını defalarca TBMM’ye taşıyan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, rapor hakkında sert konuştu. Yokuş “Müfettiş tıpkı 42 madencinin vefatından önce müfettişlerin Bartın'da yaptığı incelemede sorun yok dedikleri gibi sorunları görmek için değil olayların üstünü örtmek için rapor düzenlemiş bu olayda da. Her şey apaçık ortada aslında. Sağlıkçı olmanıza gerek var mı bu olayda? Gece oksijen bitiyor hastanede, yedek tüp taşıyorlar sabaha kadar. Oksijen tırı sabah 8 de geliyor, ventilatörler alarm veriyor hastalara ambu yaptık diyorsunuz, ardından sorun yok 2 hasta öldü diyorsunuz 6 hasta öldüğü ortaya çıkıyor. 20 entübe hasta var 6 sağlıkçı nasıl hepsine ambu yapmış diyorsunuz raporda tek kelime cevap yok. Mahkemede hemşire ‘’durum felaket Arreste giren yani kalbi solunumu duran hastalar var’’ diyor ama rapora göre hiç bir şey olmamış. Allah aşkına bu kadar da olmaz, ilkokul çocuğuna anlatsanız inanmaz. 01:50 de öldü dediğiniz hastanın sabah 05:00 de yaşam bulgusu olduğunu gösteren belge var mahkeme dosyasında ama sorumlu yok öyle mi? Olayı akla, bilime ve vicdana aykırı bir şekilde kapattıklarını sanıyorlar. Üstüne olay gecesi orada görevli sorumlunun eşini, diğer doktoru, soruşturmayı ilk kapatanları Başhekim olarak atayarak bir de ödüllendirdiniz öyle mi? Hepsi kayıt altına alındı yapılanların, yaşananların. İnsanların aklıyla bu kadar da dalga geçilmez, göz göre göre birilerini kurtarmak için görme, kapat denilmiş resmen. Bu olayın peşini bırakmayacağım, bu olayın hesabını bağımsız yargıda soracağımız günlere az kaldı" dedi.
Ankara
24.11.2024