Türkiye ekonomisinin büyüdüğü iddia edilirken işsizlik artıyor. İşsizlikteki artış, büyüme rakamlarına ilişkin şüphelerin derinleşmesine yol açtı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 226 bin kişi arttı.
İşsizlik oranı da 0,5 puanlık artış gösterdi. Ekonominin 3,1 büyüdüğü iddia edilen 2015´in ilk altı aylık döneminde de işsizlik artış gösterdi. TÜİK´in mevsim etkilerinden arındırılmış temel işgücü göstergeleri, işsizlikte yükselişi açık şekilde ortaya koyuyor. Bu verilere göre 2015 Ocak´ta 3 milyon 8 bin olan işsiz sayısı, haziran döneminde 3 milyon 105 bine yükseldi. Büyümenin 3,8 olduğu ikinci çeyrekte işsizlikteki artış daha hızlı oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 2 milyon 932 binden 3 milyon 105 bine yükseldi. Bu veriler, ekonomideki büyümenin istihdam oluşturmadığını gösteriyor. İşsizlik verileri ‘sanal büyüme´ tartışmasını da kızıştıracak nitelikte.
Türkiye´nin kronik sorunlarının başında işsizlik geliyor. 3 milyon bandında açıklanan işsiz sayısı, yine TÜİK´in verilerine göre aslında 5,5 milyona dayanmış durumda. Ancak İstatistik Kurumu, ‘son bir ayda iş arayanlar´ dışındaki işsizleri, işsiz saymıyor. Bu kişileri ‘iş aramayıp çalışmayan hazır olanlar´ ve ‘iş umudu olmayanlar´ başlığında topluyor. TÜİK´in verilerine göre iş olsa çalışmaya hazır olan 2 milyon 416 bin kişi var. İş bulma umudunu kaybettiği için iş aramayanların sayısı ise 640 bin. Bu durumda ‘gerçek işsiz´ olarak ifade edilen işsiz sayısı 5,5 milyon civarında. İşsizlik özellikle gençlerde büyük bir sorun olmayı sürdürüyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmış göstergelere göre yıl başında 18,6 olan genç işsizlik, haziranda 19,2´ye çıktı.
TÜİK´in haziran verileri de işsizlikteki artışı ortaya koydu. Haziran ayında işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 226 bin kişi artarak 2 milyon 880 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,5 puanlık artış ile yüzde 9,6 seviyesine çıktı. Genç işsizlik geçen yılın aynı dönemine göre 1 puanlık artış ile yüzde 17,7 olurken bu oran mevsimsellikten arındırılmış göstergelere göre yüzde 19,2.
İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 675 bin kişi artarak 27 milyon 261 bin kişi oldu. İstihdam edilenlerin yüzde 22´si tarım, yüzde 19,7´si sanayi, yüzde 7,3´ü inşaat, yüzde 51´i ise hizmetler sektöründe yer aldı. İşgücüne katılma bir önceki yılın aynı dönemine göre 901 bin kişi artarak 30 milyon 141 bin kişi oldu. İşgücüne katılma oranı da yüzde 52,1 olarak gerçekleşti.
9,4 milyon kişi sigortasız çalışıyor
İstatistik Kurumu verileri kayıt dışılığın büyük bir problem olmayı sürdürdüğünü gösteriyor. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı yüzde 34,6 olarak gerçekleşti. Bu, her üç kişiden birinin sigortasız olarak kaçak çalıştırıldığını ortaya koyuyor. TÜİK´in verilerine göre 9 milyon 438 bin kişi sosyal güvence kapsamı dışında, sigortasız çalışıyor.
Ankara
21.11.2024