Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi 4cüsü düzenlenen Kök Hücre Nakli Hastaları Buluşması etkinliği kapsamında kemik iliği nakli yapılmış hastalar, yakınları ve kemik iliği donörlerini bir araya getirdi. Etkinlikte konuşan, Kök Hücre Nakli Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Kök Hücre Nakli konusunda Avrupa`nın yükselen yıldızıyız. 18 yaşını dolduran sağlıklı herkes kök hücre vericisi olabilir. Bu konuda vatandaşları daha duyarlı olmaya davet ediyoruz diye konuştu.
Kemik iliği nakli olan hastalar, bu yıl 4`üncüsü gerçekleştirilen "Kök Hücre Nakli Hastaları Buluşması" etkinliğinde bir araya geldi. Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinin nakil olmuş hasta ve hasta yakınlarını bir araya getirerek, hastalara moral vermek ve hastalık konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Harikalar Diyarı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen etkinliğe; TKHK Başkan Yardımcısı Sayın Uzm. Dr. Elif Güler Kazancı, Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Sayın Doç. Dr. Halil İbrahim Yakut, Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Sayın Uzm. Dr. Murat Özmen, Mali Hizmetler Başkanı Cemalettin Oral ve Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Operasyon Müdürü Dr. Levent Sağdur katıldı.
Nakil konusunda Avrupanın Yükselen Yıldızıyız
Etkinlikte konuşan Altuntaş özetle şunları söyledi: "Son 10 yılla kıyasladığımız zaman nakil sayısının 12-15 kat, merkez sayısının 6-7 kat arttığını görüyoruz. Avrupa`nın yükselen yıldızıyız. 18 yaşını dolduran sağlıklı herkes kök hücre vericisi olabilir. Bu konuda vatandaşları daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Türkiye`de 2014 yılı itibariyle yaklaşık 3 bin 400 nakil, 70`in üzerinde merkez var. Bundan 10 yıl önce bunların hiçbiri hayal edilemiyordu. Bu konuda başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz. Yapılması gereken yeni hamlelere de ihtiyaç var. Bunlardan biri de kemik iliği doku bilgi bankacılığı bu konuda Sağlık Bakanlığı`nın Türkiye`nin Ulusal Kemik İliği Bankası`nın (TÜRKKÖK) projesinin sağlık alanında çok önemli projelerden biri bu konuda gelişmeleri bekliyoruz" dedi. Türk Kızılayı ve bölge kan merkezleri aracılığıyla yaklaşık 6 bin civarında bir verici havuzu oluşturulduğunu aktaran Altıntaş, bu verici havuzun çok hızlı artmasını beklediklerini bildirdi. Prof. Dr. Altıntaş, kök hücre vericisi olmak için kişilerin bölge kan merkezlerine başvurarak, 5 cc kan verilmesinin yeterli olduğunu vurgulayarak, "Bağış ortalaması ABD`de yüzde 1,7 civarında, diğer ülkelerde bu yüzde 15`lere kadar çıkabiliyor. Ülkemizde 10 binde 3 civarında, bunun artması lazım. Bunun farkındalığını bir gün değil her gün yapmalıyız" diye konuştu.
Hastalığını sahnede şarkı söylerken fark etti
Kemik iliği nakli ameliyatı gerçekleştikten 253 gün sonra etkinlikte sahneye çıkıp konuklara şarkı söyleyen Kadir Çelik yaşadığı süreci şöyle anlattı. Hastalığımı ilk sahnede şarkı söylerken fark ettim. Şarkı söylerken kaslarım kasıldı, dengem bozuldu ve bunun üzerine hastalığımı araştırmaya başladım. Yapılan araştırmalar sonucunda Lösemi olduğum anlaşıldı. Kemoterapi uygulanmaya başlandı. Kemoterapiden sonuç alınamayacağı anlaşılınca kemik iliği nakli yapılmasının gerektiği anlaşıldı. İlik nakli yapılması tehlike içeriyordu ama başka çare olmadığından kardeşimden alınan ilik ile nakil yapıldı. 253 gün önce ilik nakli yapıldı ve ben bu gün sahneye çıkarak şarkı söylemeye devam ettim. Hocalarımız sayesinde hastalığımı yendim ve tekrar sahnelere döndüm. Bu hastalığa kapılan arkadaşlar umutsuzluğa kapılmasın ve doktorlarımıza güvensinler dedi.