Yangın, deprem, su baskını gibi afet durumlarında belediyeye ait veri ve yazılım sistemlerinin yer aldığı mekanın kullanılamaz hale gelebileceğini dikkate alan Keçiören Belediyesi, Felaket Kurtarma Merkezi kurulmasına karar verdi. Belediye binasından daha uzak bir noktada bulunan Kurtarma Merkezi, ana birim sunucusu ile arasındaki fiber altyapılı haberleşme protokolünü kullanarak çalışıyor. Böylece merkez ile belediyenin ana binasında çalışan sunucuların anlık yedeklerinin Felaket Kurtarma Merkezi noktasına taşınması sağlanıyor.
AFETTEN SADECE 2 DAKİKA SONRA
Kurtarma Merkezi, doğal afetler veya insana bağlı felaketler neticesinde belediyeye ait verilerin ve yazılımlarının korunmasını ve sürekli çalışır halde işlemlerine devam edebilmesini sağlayacak. Deprem, sel, kasırga, toprak kayması, savaş durumu, terör saldırısı ve kişisel hatalar neticesinde çalışamaz hale gelebilecek sistemleri kurtarmayı hedefleyen merkez, herhangi bir kriz durumunda tüm belediye faaliyetlerini iki dakika içerisinde yeniden hayata geçirilebilecek bir yapıyı barındırıyor. Kurumlar için veri ve yazılımların korunmasının, olağanüstü durumlarda sistemin işlemlerine devam edebilmesinin hayati öneme sahip olduğu göz önüne alındığında Felaket Kurtarma Merkezi’nin Türkiye’de birçok yerel yönetime örnek olması bekleniyor.
Gölcük, Düzce ve Erciş felaketlerinde yaşanan sorunları hatırlatan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, belediye hizmetlerine en fazla ihtiyaç duyulan kriz anlarında hizmeti akamete uğratmamak için FKM projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Başkan Ak, bu çalışmanın bir ilk olduğunu ve örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, “Teknolojinin sağladığı tüm imkânları hizmet için seferber etmeye devam edeceğiz” dedi.
Ankara
24.11.2024