Tarih: 21.07.2022 17:18

ANKAPARK’IN GELECEĞİNE ANKARA HALKI KARAR VERECEK

Facebook Twitter Linked-in

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 18 Temmuz 2022 tarihinde mahkeme tarafından devralınan ANKAPARK’ın son halini kamuoyuyla paylaştı. ANKAPARK’ın kapılarını basına açan Yavaş, 801 milyon dolara mal olan tema park ile 6 adet Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 2 adet metro ve Ankara’nın tüm altyapı yatırımının yapılabileceğini açıkladı. Kamu zararına neden olan sorumluların savcılığa verildiğini de söyleyen Yavaş, “Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetinin kapısında bilet parası ödeyerek girilmesini içim almıyor. Bir kuruşun boşa gitmemesi için çalışacağız. En doğru kararı Ankara halkı verecek. Çünkü para onların” dedi.

    Geçmiş dönemde tüm uyarılara rağmen yapılan, işletmecinin çalıştıramayarak kapattığı ve mahkeme tarafından yıllarca devredilmeyen ANKAPARK, 18 Temmuz 2022 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesine devredilmesinin ardından kapılarını ilk kez basına açtı.

    ANKAPARK’ın son durumunu fotoğraflayan ve görüntüleyen basın mensuplarına bilgilendirme toplantısı düzenleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, tema park ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANETİ

    Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yavaş, ANKAPARK’ın geleceğini düzenleyecekleri anketle Ankara halkına soracaklarını açıkladı.

     Yavaş, tema park ile ilgili düşüncelerini ise şu sözlerle paylaştı:

“Bu 3 yıllık süre zarfında maalesef ANKAPARK bu hâle geldi. Sonuç itibarıyla burası yargı eliyle de çürütülmüş bir pozisyona geldi. Sizler de biraz önce her tarafını gezdiniz ve gördünüz. Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine bağışladığı, Ankaralılara emanet ettiği bir arazi. Buraya böyle bir proje yapıldı ve bu kadar para harcandı. Biz olaya nasıl bakıyoruz? Buradan kurtarabildiğimiz, çalışır durumda olan ne var ne yok şu anda bunların tespiti yapılıyor. Burada ne yapabiliriz bunu Ankara halkına soracağız ama içimden geçeni söyleyeyim; Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyetin kurucusunun bize emanet ettiği bir yere kapısında bilet parası ödeyerek girilmesini içim almıyor. Tamamen ücretsiz bir hâle getirerek burayı bütün Ankaralının Atatürk’ün emaneti olduğunu bilerek kullanılması için çalışmalarımız devam edecek. Elbette ki belki bir kısım aletlerin sökülmesi bir kısmının da kiraya verilmesi olabilir. Başka türlü aktiviteler olabilir, bunları söylediğim gibi bize gelecek görüşler üzerinden hatta gerekirse bir çalıştay yapmak suretiyle de bunları değerlendirmeyi planlıyoruz. Asla buradaki bir kuruşun boşa gitmemesi için çalışacağız. Benim önceliğim öncelikle insan hayatı, insan sağlığı. Ankara halkının tertemiz parasının bir kuruşunu hayali yatırımlara, boş yatırımlara, ölü yatırımlara, çöp yatırımlara yatırmamak önceliğim. Genel prensibimiz budur. ANKAPARK yapımı sırasındaki usulsüzlükler ile ilgili de Cumhuriyet Savcılığı’na başvurumuz çoktan yapılmıştı. Buraya harcanan para 801 milyon dolar. Malum kompleksten midir nedir her şeyin en büyüğünü yapma sevdası var. Bin 200 tane alet var diye övünüldü, bunların da hepsini siz gezdiniz. Bu parayı harcayan ‘hayır 450 milyon dolar diyor, bu da çok değil diyor’. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 125 milyon dolara yapıldı arkadaşlar. 6 tane Fatih Sultan Mehmet Köprüsü buraya harcandı. Buranın önceden çizilmiş bir projesi yok, akıllarına estikçe şuraya buraya yaptıkları için bunun da hesabını Ankara halkına vereceğiz… Elimizdeki hurdanın nasıl değerlendirileceğini de sorarak devam edeceğiz. Vatandaşa sormak suretiyle bir karar vereceğiz. Bizim tarzımız şeffaflıktır. Şeffaf olacağız ve hesap vereceğiz. 1 milyon 200 bin metrekarelik, 120 futbol sahası büyüklüğünde bir yer burası. Maliyeti karşılayacak durumumuz yok, hatalı bir yatırım… Belki kiraya verilebilir ama henüz bir kararımız yok. Vatandaş sökün atın derse söküp atarım. Anket yapacağım… Eğitim kurumlarına da açığız, tekliflere de açığız… Mail yoluyla da talep geliyordu, bilim parkı da isteyen var… Tartışmak lazım bunların hepsini… En doğru kararı Ankara halkı verecek, çünkü para onların.”

“ÇÜRÜTMEK İSTESEYDİK ALMAK İÇİN BU KADAR ISRARCI OLMAZDIK”

    ANKAPARK’ın 801 milyon dolara (güncel değeri 14 milyar TL) mal olduğuna dikkat çeken ABB Başkanı Mansur Yavaş, tema park ile yaşanan süreci tarih tarih anlatarak kamuoyuyla paylaştı.

    2020 yılında fesih ihtarnamesi gönderildiğini, hasar ve delil tespit davası açıldığını, iki kez kaymakamlığa tahliye başvurusu yapıldığını ancak tahliye talebinin reddedildiğini hatırlatan Yavaş, işletmeci hakkında sahte senet sunmaya teşebbüsten savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ve 25 Mart 2022 tarihinde park işletmecisinin resmen iflas ettiğini ifade etti. Yavaş, yedi kez tedbirin kaldırılması için başvuruda bulunduklarını belirterek, “Çürütmek isteseydik almak için bu kadar ısrarcı olmazdık” dedi.

     ANKAPARK’ın Tarım ve Orman Bakanlığı raporunda Ankara Çayı’nın güzergahında yer alan riskli ve çok yüksek riskli taşkın bölgesi içinde yer aldığını, Ankara Çayı, Söğütözü Deresi ve Dikmen Deresi’nin buluştuğu noktada ağaçların kesilerek yapıldığının da altını çizdi.

    ANKAPARK içinde yapılan teleferik ihale tutarının 92 milyon 746 bin 94 TL, güncel değerinin ise 776 milyon TL olduğunu da söyleyen Yavaş, teleferik hattı yapılmadığı hâlde ödemenin yapıldığını vurguladı.

 

ANKAPARK’A YAPILAN HARCAMA İLE…

    Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yavaş, ANKAPARK’a yapılan harcama ile Başkentte yapılabilecek yatırımları da örnekler vererek anlattı:

-Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 6 tane yapılırdı, (1 tane FSM Köprüsü 125 milyon dolara yapıldı)

-Ankara’nın ihtiyacı olan 35 bin km’lik yol daha yapılabilirdi,

-600 milyon dolara ASKİ’nin yıllardır ihmal edilen acil altyapı yatırımlarının tamamı yapılırdı,

-Garip gurebaya 15 bin adet sosyal konut yapılabilirdi,

-300 adet öğrenci yurdu yapılabilirdi,

-İki adet daha metro hattı yapılabilirdi,

-5 bin 120 adet daha otobüs alınabilirdi.

     Akköprü’de yapılan ANKAPARK Tanıtım Çadırının ise 1 milyon 750 bin TL harcanarak 2014 yılında açıldığını da hatırlatan Yavaş, çadırın bugünkü değerinin 30 milyon 800 bin TL olduğunu ancak çadırın kısa süre içinde hurdaya çıktığını, sorumluların zararın tazmini için savcılığa şikâyet edildiğini belirterek, bu parayla 10 köyün açıktan akan kanalizasyon sorununun çözülebileceğinin altını çizdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —