Galeri Uray’ın açılış sergisine, galeri önüne yerleştirilen ve “direniş ve özgürlük tutkusu”nu simgeleyen heykelin sanatçısı Metin Yurdanur da katıldı.
Serginin açılış konuşmasında Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği Başkanı Mehmet Ali Doğan, Zafer Çarşısı altında bulunan Güzel Sanatlar Galerisi`nin yok edilmesinden sonra Kızılay`ın sanatsal etkinlikler anlamında giderek kuraklaşmaya başladığını söyledi. O yıllardan bugüne Ankaralı sanatçıların Kızılay`da sanat merkezi özlemi çektiklerini belirten Doğan," Sanatçıların ve sanatseverlerin bu özlemini gideren Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık`a, tüm sanatçı ve sanatsever dostlar adına teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmasına Galeri Uray isminin ne anlama geldiğini açıklayarak başlayan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise ‘uray’ kelimesinin 1930`lu yıllardaki öztürkçeleştirme çabaları sırasında sıklıkla kullanılan ve belediye anlamına gelen bir sözcük olduğu bilgisini verdi. Çöküntüye uğrayan Kızılay’ı yeniden ayağa kaldırmaya çalıştıklarını belirten Tanık, bu açıdan Kızılay`ı sanat merkezi haline getirmenin özel bir önem taşıdığını söyledi. Çankaya Belediyesi`nin bu amaç doğrultusunda son bir kaç yıl içinde Kızılay`da üç önemli sanat merkezini hizmete açtığına dikkat çeken Tanık, Çankaya Belediyesi Emek Hizmet binasının ilk üç katındaki pek çok alanı da sanatsal çalışmalar ve sergiler için kullanacaklarının bilgisini verdi.
Ankara`nın sanatçı yetiştiren bir kent olmakla tanındığını belirten Başkan Tanık, "Son yirmi yıl içinde Ankara`nın bu kimliği ciddi bir saldırı altında. Ankara`nın aydınlık yurttaşlarının bu gidişata dur diyecek bir birikimde olduğuna inanıyorum. Çankaya Belediyesi olarak bu sanatsal direnişe bir katkı sunabilmek amacındayız. Sunabiliyorsak ne mutlu bize" diye konuştu.
Sergi, 29 Eylül 2013 tarihine kadar saat 10.00-19.00 saatleri arasında Ziya Gökalp Caddesi üzerindeki Çankaya Belediyesi Emek Hizmet Binası altındaki Galeri Uray`da görülebilir
Ankara
21.11.2024