Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, dünyada Birleşmiş Milletler`e üye ülkelerin tamamına yakınının başkentlerinin siyasi kararlarla belirlendiğini, Ankara`nın bu noktada farklı bir yeri bulunduğunu belirterek, "Ankaramızın başkent olması tamamen tarihi bir sürecin sonucunda olmuştur" dedi.
Ankara`nın başkent oluşunun 89. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Anıtkabir`deki törenin ardından Vali Yüksel, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Osman Gürcan, İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, Merkez Komutanı Tuğgeneral Orhan Büyükgüngör, Ak Parti İl başkanı Murat Alpaslan CHP ve Mhp İl yönetim kurulu üyeleri ile il ve bölge müdürleri, ilgili dernek yöneticileri katıldılar.
Tören ilk olarak, Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Törende bir konuşma yapan Vali Yüksel, dünyada Birleşmiş Milletler (BM)`e üye ülkelerin tamamına yakınının başkentlerinin siyasi kararlarla belirlendiğini belirtirken, Ankara’nın ise tarihi bir sürecin sonucunda başkent olduğunu aktardı. Ankara’nın başkent kabul edildiği gün Türkiye’ye ışık olduğunu kaydeden Yüksel, Ankara’nın bu görevini yerine getirmeye devam ettiğini vurgulayan Yüksel Birleşmiş Millet’lere üye ülkelerin neredeyse tamamına yakının başkentlerinin siyasi bir sürecin sonunda veya siyasi bir nedenle başkent olarak seçildiğini ifade eden Yüksel, "Dünyada ülkelerin başkentleri çoğunlukla siyasi kararlarla belirlenmiştir. Ancak bir başkent böyle bir kararla başkent olmamıştır. Ankara’mızın başkent olması tamamen tarihi bir sürecin sonucunda olmuştur" diye konuştu.
Mustafa Kemal Atatürk`ün 19 Mayıs 1919`da Samsun`a çıktıktan sonra Anadolu`ya geçerek halkla istişare ettiğini ve 27 Aralık`ta da Ankara`ya geldiğini hatırlatan Yüksel, şunları kaydetti:
"Dikmen`de Ankaralılarca coşkuyla karşılanan Atatürk kendisini bekleyen seymenlere `niye geldiniz` diye sorduğunda, seymenler `Atam, biz ölmeye geldik` yanıtını vermişlerdir. Bu nedenle Ankaralıların, ülkenin tarihi yapılanmasında çok önemli bir rolü vardır. Ankaralılar tek ses ve nefes olarak Mustafa Kemal Atatürk`e `biz varız` demiştir. Atatürk de milli mücadele yıllarında tek ses ve nefes olan Ankaralıları hiçbir zaman unutmamış ve `gönlümde Ankara`nın ve Ankaralıların yeri ayrıdır` demiştir. Ankaralıların bu günü coşku ve sevinçle kutlamak hakkıdır." Dedi.
Haber Orhan Aydan-Birgül Uzun