Ankara’ya Has Ürünlere Tescil

Ankara’ya Has Ürünlere Tescil

Ankara’nın marka değerini arttırmak amacıyla yürütülen çalışma doğrultusunda Ankara Ticaret Odası (ATO), Türk Patent Enstitüsü`ne (TPE) Ankara`ya özgü armut, döner, simit ve tava gibi ürünler için coğrafi işaret tescili başvurusunda bulundu.

 Ankara’ya değer katacak ürünlerin coğrafi işaret tescil çalışmaları için ATO bünyesinde Marka ve Patent Ofisi kurdu. Ürünlerle ilgili başvuru tescil belgelerinin altyapı hazırlık çalışmaları Ankara Üniversitesi, Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ankara Ticaret Borsası ile birlikte yürütüldü.
ATO, coğrafi işaretlerin uluslararası platforma taşınması için de çalışma yapıyor. Armut, döner, simit ve tava için TPE’ye yapılan coğrafi işaret tescili başvurusunun sonuçlanmasının ardından, aynı ürünler için Avrupa Birliği nezdinde de tescil başvurusunda bulunulacak.
ATO festival düzenleyecek
 Ankara Ticaret Odası markalaşma ve coğrafi işaretin önemine dikkati çekmek için "Coğrafi İşaret Tescilli Ürünler Festivali" ve "Uluslararası Coğrafi İşaret Tescilli Ürünler Konferansı" düzenleyecek. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yöresel ürünleri sahtelerinden ayırmanın en kolay yolunun coğrafi işaretler olduğunu belirten Bezci, üretici ve tüketiciyi korumak, kırsal kalkınmaya destek olmak amacıyla söz konusu ürünlerin tescili için çalışma başlattıklarını bildirdi.
Bezci, coğrafi işaret tescilli ürünlerin dünyada 200 milyar doları aşan bir pazar oluşturduğunu da vurgulayarak, “Bu ürünlerin dünya ticaretinde ciddi bir pazar payı var. Fransa ve İtalya coğrafi işaret tescilli ürünlerin ihracatından milyarca avro para kazanıyor” ifadesini kullandı.
Ankara’ya Has Ürünler
Açıklamada, söz konusu ürünlerin tanımları şöyle:
Ankara Armudu: Ankara yöresinde yetiştirilen kışlık armut çeşididir. Ankara Armudu`nun ana dalları seyrek, yan dalları ise sıktır. Piramidal bir büyüme gösterir. Yaprakları sarımsı yeşil renkte, yumurta biçiminde, üstü parlak koyu yeşil, alt yüzeyi donuk mavimsi yeşil, kenarı hafif dişlidir. Sapı uzunca ve tüysüzdür. Meyvenin kabuğu ince ve hafif pürüzlü olup ortalama ağırlığı 140-160 gram civarındadır.
Ankara Tava: Eski Ankara mutfağına ait bir yemektir. Etli ve sebzeli bir pilav veya şehriye yemeğidir. Etler ve sebzeler kavrulduktan sonra pişirilecek şehriye veya pilava eklenerek etin suyu içinde fırında pişirilir. Geleneksel olarak düğün, ölüm, hıdırellez, mesire gibi özel zamanlarda, cacık, turşu, salata ya da hoşaf ile birlikte yenir.
Ankara Simidi: Simit veya gevrek, susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel addır. Kültürlere göre değişkenlik gösterse de simidin gevrek olması tercih edilir. Simit adının ilk üretildiği yer olan Smiti’den (İzmit) geldiği belirtilmektedir. İstanbul’a gelen veya İstanbul’dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit’te yolculara pratik bir yiyecek olarak sunulmuştur. Bu özelliği ile de ilk hazır yiyecek örneklerinden sayılabilir. 



Ankara

21.11.2024

  • İMSAK 06:06
  • GÜNEŞ 07:33
  • ÖĞLE 12:39
  • İKİNDİ 15:13
  • AKŞAM 17:35
  • YATSI 18:58
  • Perşembe 14.6 ° / 5.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 12.1 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.4 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı