Asansörlerde Denetim Sorunu

Asansörlerde Denetim Sorunu

Asansörlerdeki tehlikeyi özetleyen Bakan Faruk Özlü son rakamları verdi: Geçen yıl denetlenebilen 356 bin asansörden 87 binine, kullanımı yasak anlamında "kırmızı etiket" konuldu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü´nün CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine verdiği bilgilere göre, 2017 yılında Türkiye´deki toplam 477 bin asansörden 356 bininde periyodik kontrol yapıldı. Bunlardan 87 bininin kontrolden geçemediğini ve bu asansörlere kırmızı etiket yapıştırıldığını belirten Özlü, 121 bin asansörün ise periyodik denetiminin yapılamadığını kaydetti.

Gazete Habertürk´ten Esra Nehir´in haberine göre Asansör montaj ve bakım firmalarına yönelik piyasa gözetim ve denetim faaliyeti yürüttüklerini vurgulayan Özlü, “2017´de 7 bin 120 adet asansör ve asansör firması denetlendi. 2 bin 358 adedinde uygunsuzluk bulundu ve 7 milyon lira idari para cezası kesildi” dedi.

BAZEN HEM BİNA HEM ASANSÖR RUHSATSIZ

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, asansörlerin denetiminin belediyelerin verileri üzerinden yapıldığını belirterek, belediyelerin elindeki kayıtların yetersiz olması nedeniyle 121 bin asansörün denetlenemediğini söyledi. Çakar, “Bazı apartmanlarda ruhsat sorunu var. Bina ruhsatlı ama asansör ruhsatlı değil ya da her ikisi birden ruhsatlı değil. Bu nedenle belediyelerin elinde çok sağlıklı veri yok. Belediyelerin elindeki kayıtlar yeterli değilse muayene kuruluşunun, bina bina dolaşarak tek tek tarama usulüyle asansörlerin tespitini yapması gerekir” dedi.

55 MİLYON KİŞİYİ TAŞIYOR

Daha önce asansörlerin, her gün yaklaşık 55 milyon insanı taşıdığını belirten Bakan Özlü, “Hedefimiz, her asansörün yılda bir kere periyodik kontrolden geçmesi. Asansörlere, tıpkı otomobil veya uçaklara olduğu gibi periyodik bakım gerekiyor” demişti.