Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015`te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Konferans Salonu`nda dördüncü kez toplandı.
İşçi tarafını Türk-İş`in, işveren tarafını ise TİSK`in temsil ettiği toplantının ardından Bakan Faruk Çelik, 2015 yılında asgari ücrette yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6 zam yapıldığını belirterek, asgari ücret yılın ilk 6 ayında net 949 lira, ikinci 6 ayı için bin lira olduğunu bildirdi.
Asgari ücret 2015 yılı ilk yarı için brüt 1,202 TL, ikinci yarı için 1,274 TL olarak belirlendi.
"TÜRKİYE ÜCRET ARTIŞLARINDA PEK ÇOK GELİŞMİŞ ÜLKEYE GÖRE DAHA İYİ BİR DURUMDA"
Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde komisyonda görev alan kamu kurumlarından Türkiyenin 2014 yılında gerçekleşen ve 2015 yılında hedeflenen ekonomik durumuyla ilgili ayrıntılı raporların alınıp incelendiğini bildiren Çelik, şöyle konuştu:
Buna göre orta vadeli program çerçevesinde 2015 yılında hedeflenen enflasyon oranı yüzde 5, gayri safi yurt içi hasıla büyüme oranı ise yüzde 3.3 olarak öngörülmektedir. Hükümetimiz döneminde emeklilerimize olduğu gibi çalışanlarımız da enflasyona ezdirilmemiştir. Bu kapsamda 2002de bekar bir çalışanın, işçinin 184 TL olan net asgari ücreti 2014te 891 TLye yükselmiştir. Artış oranı yüzde 383tür. 2014 yılında geçerli olan nominal asgari ücret düzeyleri göz önüne alındığında ülkemizdeki asgari ücret 8 AB üyesi ülkeden daha yüksek seyretmektedir. Satın alma gücü paritesine göre yapılan hesaplamalarda ise ülkemiz 10 AB ülkesini geride bırakmaktadır. ILOnun küresel ücretler raporuna baktığımızda ise dünyada ortalama reel ücretlerde ciddi bir erime olduğu görülmektedir. 2007de 100 birim olan ücretler 2013te İtalyada 94e gerilemiş, İngilterede 92ye, İspanyada 96ya, Yunanistanda ise 100 birim ücret 75e gerilemiş. ABDde 101e yükselmişken aynı dönemlerde Türkiyede ücretler 115e yükselmiştir. Dolayısıyla Türkiye yaşanan küresel krize rağmen ücret artışlarında pek çok gelişmiş ülkeye göre daha iyi bir durumdadır.
"3 ÇOCUKLU ASGARİ ÜCRETLİDEN GELİR VERGİSİ ALINMAYACAK"
19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre asgari ücretin belirlenmesinde 16 yaş ayrımının kaldırıldığını ve her yaşta çalışan işçiler için tek bir asgari ücretin belirlenmesinin sağlandığını hatırlatan Bakan Çelik, Şuanda eşi çalışamayan 4 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisi alınmamaktadır. 6 Ocakta TBMMde komisyonda görüşmelere başlayacağımız kanun tasarısıyla 3 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisi alınmayacaktır ifadelerini kullandı.
BU ÜCRETİ YETERSİZ GÖRÜYORUZ
Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program`da 3+3 oranlarının aşıldığını belirterek, "Bizim beklentimizle bu rakamlar uyuşmamaktadır. Çalışanların yaşam koşulları dikkate alındığında biz, bu ücreti maalesef yetersiz görüyoruz. O bakımdan Türk-İş olarak bu karara muhalefet ettiğimizi sizlere ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.
BİZİM HİÇ HAYAL BİLE ETMEDİĞİMİZ YÜZDE 6+6 ORANLARINA GELDİ
TİSK Temsilcisi Metin Demir ise işçi ve işveren tarafının belirlenen ücretten memnun olmadığını ifade ederek, enflasyondaki artış oranı ve birçok parametre sonucunda alınan veriler doğrultusunda tekliflerini yüzde 4,5+4,5`a çektiklerini anlatarak, "Tekrar görüşmeler neticesinde iki tarafın anlaşması gerekiyordu. İşçi tarafının anlaşmaya hiçbir şekilde yanaşılmaması bizi anlaşmaya zorladı. Bizim hiç hayal bile etmediğimiz yüzde 6+6 oranlarına geldi. Asgari ücreti arttırarak işe ulaşmayı zorlaştırabiliriz endişesini taşıyoruz. Var olan istihdamda şuanda çalışanlarında işini kaybetme tehlikesini de düşünmemiz gerekiyor. Birçok parametreyi hesap edersek daha sağlıklı olur" dedi.
Ankara
21.11.2024