Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı´nca sağlanan hibe desteği kapsamında yürütülen projenin bilgilendirme toplantısı ATO Meclis Salonu´nda yapıldı. ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, proje kapsamında 400´ü Türk, 400´ü de Suriyeli olmak üzere 800 kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. Proje hakkında bilgiler veren Yılmaz, “Bu proje sayesinde işçi eğitim alıp iş tecrübesi kazanacak, işveren de iş gücü açısından karlı çıkacak. Umuyoruz ki, işverenlerimiz yanlarında çalıştırdıkları işçilerden memnun kalır ve proje süresi sonunda da işçileri istihdam etmeyi sürdürürler” dedi.
“İŞVERENLER 4 AY BOYUNCA ELLERİNİ CEPLERİNE SOKMAYACAK”
“Bu kardeşlerimizin 550´si özel sektörde, 250´si ise toplum yararına kamu kuruluşlarında iş başı yapacak. Bunun için istihdam edilecek kişileri, Ankara Ticaret Odası olarak çalıştıracak kuruluşlarla eşleştiriyoruz. Bugün itibariyle özel sektör eşleştirmeleri 278´e, toplum yararına olan eşleştirmeler ise 87´ye ulaştı. Proje, ilk ayı eğitim, kalan 5 ayı istihdam olmak üzere, toplam 6 ay olarak planlandı. İşverenlerimiz, 5 ay süreyle istihdam edecekleri kişiler için 4 ay boyunca ellerini ceplerine sokmayacaklar. Bu sürede ücretler proje bütçesinden karşılanacak. İşveren en son ayda, sadece işçinin asgari ücretini ve sigorta maliyetini ödeyecek.”
-ATO İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYOR-
Ankara Ticaret Odası´nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan milli istihdam seferberliği kapsamında yaptığı çalışmaları anlatan Yılmaz, “Ankara Ticaret Odası olarak, bu projede bir yandan üyelerimize iş gücü oluşturmaya çalışırken bir yandan da sosyal bir soruna katkı sağlamış oluyoruz. İşin en güzel tarafı da istihdama katkı sağlamış olmak” diye konuştu. İşsizliğin tüm dünya ekonomilerinin ortak sorunu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, sorunun çözümü için devlet ve özel sektörün el ele vermek zorunda olduğunu kaydetti.Suriyeli göçmenler konusuna da değinen Yılmaz, Türkiye´de yaklaşık 3 milyon Suriyeli sığınmacı bulunduğunu hatırlattı. Geçici koruma kapsamına alınan Suriyelilerin Türkiye´deki yaşama uyum sağlamaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, sığınmacıların dil eğitiminden sağlığa kadar birçok hizmete ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Yılmaz,ATO´da kanuni görevlerin yanı sıra toplumsal huzuru ve barışı sağlamayı, ekonomik ve sosyal gelişmeyi hedef alan çalışmalar da yürütüldüğünü belirtti.
-NİTELİKLİ İŞGÜCÜ KÜRESEL SORUN-
Türkiye İş Kurumu Ankara İl Müdürü Üzeyir Yıldırım da konuşmasında nitelikli iş gücü ve istihdamın küresel bir sorun olduğunu söyledi. İŞKUR´un hizmetleri kapsamında 2017 yılında 1 milyon 57 bin kişinin işe yerleştirdiğini anlatan Yıldırım, 2018 yılı Ocak-Nisan döneminde 35 bin 160 İşbaşı Eğitim Programı, Girişimcilik Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim Kursu düzenlediklerini, 174 bin 655 kişinin bu programlardan yararlandığını bildirdi. Göçmen sorununa da değinen Yıldırım, dünya nüfusunun yüzde 3´ünün doğduğu ülkenin dışında yaşadığını belirterek, “Bugün Türkiye´de kendi rengi ve kimliğiyle 191 farklı ülkeden 4,3 milyon göçmen yaşıyor” dedi.
Projeyi Türkiye´deki çalışmalarının dönüm noktası olarak tanımlayan Alman İş Birliği Kurumu Proje Koordinatörü Gabriele Muhlig ise 2016 yılından bu yana İş Karşılığı Ücret Programı ile 10 binden fazla kişiye kısa süreli eğitimler verildiğini, 5 binden fazla çalışana kısa süreli iş fırsatları sağlandığını söyledi.Bahçeşehir Üniversitesi Genel Sekreteri Necdet Kenar da Suriyeli sığınmacılara Türkçe öğrenmeleri tavsiyesinde bulundu. Çocukların eğitimine özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Kenar, projenin en önemli çıktısının istihdam olduğunu kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından Bahçeşehir Üniversitesi proje koordinatörlerinden Leyla Şen, Alman İşbirliği Kurumu temsilcilerinden Candost Aydın, ATO proje sorumlularından Özge Şahin proje hakkında sunum yaptılar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´ndan Esra Dalkalı da çalışma izni süreçleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.