Daima tüketicinin pahalı, üreticinin ise ucuz bulduğu kaynaktan bahsedildiğini ifade eden Bakan Yıldız, bunun önemli bir durum olduğunu söyleyerek, “Eğer bu dengelerden bir tanesini birinin lehine veya aleyhine bozarsanız o zaman vereceğiniz sübvansiyonları dikkate almazsanız, çok daha fazla yatırım alma imkanına sahip olursunuz. Ama bunlar bize yol, su, köprü olarak değil, tarifedeki fiyat artışı olarak geri dönüyor” diye konuştu.
Nükleer güç santralleriyle alakalı yakıtı içerisinde anlaşması yapılan tarifenin 12,35 dolar sent olduğunu dile getiren Yıldız, “Şuanda 10 yıllığına alımını taahhüt ettiğimiz güneş enerjisiyle alakalı rakamlarımız 13,3 dolar senttir. Lisansa tabi olmayan yarım megavatlık, şuanda Meclis’e sevk ettiğimiz Elektrik Piyasası Kanunu’yla da 1 megavata çıkaracağımız lisansa tabi olmayan bir güneş enerjisi-rüzgar enerjisi tasarlıyoruz. Ümit ediyorum ki bunlar Ocak ayında TBMM genel kuruluna sunulur ve sonucunu hep beraber piyasada almış oluruz” dedi.
Bir hedeflerinin daha olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, “Bu da Derinkuyu pompalarıyla alakalı 2 bin 500 megavata yakın bir güneş santraline açık gücün oluşmasıdır. Bu da lisansa tabi değil. İlişkili bütün kuruluşlarımızla yaptığımız görüşmede, bu hem kayıp kaçaklarımızı azaltacak hem de güneş santralleriyle alakalı yatırımı artıracak ciddi bir yatırım dönemine girmiş olunacak” açıklamasında bulundu.
Konferansa AK Parti`den Yenimahalle Belediye Başkanlığına aday adaylığı gündemde olan UK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ümit KAYA`nın katılarak ve Bakan YILDIZ`la birlikte basın açıklamasında yer alması gözlerden kaçmadı.
Ankara
24.11.2024