Sektörün sıkıntılarının tartışıldığı toplantıda kalifiye eleman bulmanın zorluklarına değinildi. Kurul üyeleri sektörde en büyük sıkıntının hem kalifiye hem de yetiştirilecek eleman bulamamak olduğunu belirterek, İşe alınan kişilerin bir kaç yazılım geliştirdikten sonra işverenle ortakmış gibi davranmaya başladıklarını, ortaya çıkartılan programı yaratmışçasına bir tutum izleyen yazılımcıların, bu durumu ranta çevirmeye çalıştıklarını ve bu nedenle eleman sıkıntısı yaşadıklarını ifade ettiler. Gelişmiş ülkelerin programlamada çok ileri seviyede olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri Türkiye’nin bu alanda geride kalmasının en önemli sebebinin bu problemler olduğunu belirttiler.
ÖZEL İLETİŞİM VERGİLERİ KALKMALI
Özel iletişim alanında vergi yükünün ağırlığının da altını çizen üyeler, "Devlet henüz özel iletişim vergisini kaldırmadı. Bu durum bizim için önemli bir sorun teşkil ediyor. Yüksek vergiler sektörde mağduriyeti ortaya çıkarıyor" dedi.
“AVUÇ İÇİ DAMAR İZİ” ÇÖZÜM ÜRETECEK
Sektör Kurulları üyesi İsmail Soylu, kendi geliştirdikleri sistem ile dünyada bir ilke imza attıklarını vurgulayarak, "Bu sitem ile parmak izi ile yapılan yolsuzlukların önüne geçmiş oluyoruz. Örneğin, bir çay bardağını tuttuğunuz zaman bardakta parmak izi kalıyor ancak avuç içi damarın izinin kalması söz konusu değil. Devlet kurumlarında, bankalarda kullanılan parmak tanıma sisteminde karışıklıklar ortaya çıkıyor. Biz bu sistem ile bunun önüne geçmiş oluyoruz" dedi.
Soylu, sistemi geliştirdiklerini ancak henüz tam olarak yaygınlaştıramadıklarını, bunun için devletten destek gelmesi beklediklerini sözlerine ekledi.
Ankara
22.11.2024