Sergide dikkat çeken bir diğer konu ise Amasra’da Mustafa Kemal Atatürk’ün kaybolan çantasını bulan Polis’in Teşekkür belgesi, Maraş Direnişinin Başında yer alan Başkomser Arslan Bey’in polis sicil kaydı, Osmanlı döneminde Dinine göre yemin eden Hıristiyan polislerin yemin metni gibi tarihi belgeler yer alıyor.
Emniyet mensuplarına akademisyenlerin, tarih araştırmacıların ve vatandaşların ilgisi yoğun olan sergide, 168 yıllık teşkilatta dünden bu güne görev yapan polislerin kostümleri sergide yer alması vatandaşların ilgini çekerek sık sık hatıra pozu çektirdiler.
Tarihsel kostümler ve Polisler İle resim çektiren vatandaşların hatıra resimleri Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden yayınlanacak.
Emniyet Genel Müdürlüğünce, Türk polis teşkilatının 168. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında ``Türk Polis Teşkilatının Kuruluşunun 168. Yılında Belge ve Fotoğraflarla Polis Tarihi`` sergisi açıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Arşiv ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Kızılay Metro Sanat Galerisi`nde açılan sergide, polis teşkilatına ait 153 belge ve fotoğraf yer alıyor.
3 gün ziyarete açık kalacak sergide, Mustafa Kemal Atatürk`e ait çeşitli belgelerin yanı sıra Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait yazılı ve görsel belgeler bulunuyor.
Tarihi kıyafetlerle Türk Polisi
Sergide, Osmanlı İmparatorluğu`ndan günümüze polislerin kullandığı kıyafetler de beğeniye sunuldu. Geçmişte polis teşkilatında kullanılan ``Falakacıbaşı``, ``Serkomser``, ``Böcekbaşı`` gibi unvanlara sahip görevlilerin kullandığı kıyafetler, Arşiv ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığında görevli polislerce sergilendi.
Tarihi kıyafetleri giyen polisler, Kızılay`da trafik denetimi de yaptı. Polisler, çevirdikleri bir otomobille bir ticari taksi sürücüsünün evraklarını kontrol etti, emniyet kemeri kullanmayan taksi şoförüne emniyet kemeri kullanması tavsiyesinde bulundu.
Güvenpark`ta devriye görevi yapan tarihi kıyafetli polisleri gören vatandaşlar ise şaşkınlığını gizleyemedi.
Tarihi bilgilere göre, milli mücadeleyi başlatmak için Ordu Müfettişi olarak Samsun`a çıkan Mustafa Kemal Atatürk`ün plan, çeşitli belge ile notlarının bulunduğu çantası Amasya`da kayboldu.Milli mücadelenin ``tüm şifrelerini içinde barındıran`` çanta uzun süren aramalardan sonra komiser yardımcısı Osman Efendi tarafından bulundu. Çanta, içerisindeki belgelerle Atatürk`e ulaştırıldı. Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk, 26 Haziran 1919`da, çantayı bulan Osman Efendi ile polis memurlarına özel selamının iletilmesi ve ellişer lira mükafat verilmesine ilişkin bir emir yazdı.Emniyet Genel Müdürlüğünce günümüze kadar özenle saklanan bu emir yazısı, polis teşkilatının kuruluşunun 168. yılı dolayısıyla açılan sergide yer alıyor.
Atatürk`ün İmzalı Kararı
Tarihi yazıda, ``Çantayı bulmak ve hüsn-i muhafaza etmek hususunda gayret ve himmetleri sebk eden Komiser Muavini Osman Efendi ile polis memuru efendilere elli lira verilmesini ve kendilerine ayrıca da selam-ı mahsusamın tebliğini rica ederim. Mirliva M. Kemal`` ifadeleri yer alıyor.
Sergideki 153 belge arasında, Vekiller Heyeti`nin, kurtuluş mücadelesinin halka anlatılmasına ilişkin Atatürk`ün ıslak imzalı kararı da bulunuyor. Sergide, Kahramanmaraş`ta düşmana karşı direnişi örgütleyen Arslan Bey`in polis teşkilatına giriş yazısı da bulunuyor.
Polis Teşkilatı İlgiden Memnun
3 Gün boyunca Metro Sanat Galerisinde yer alacak olan eserlere polis memurları da eşlik ediyor. Halkın huzuru için halkla iç içe olmanın bir hoşgörü ve empati oluşturduğunu söyleyen vatandaşlar, polisin güler yüzünü tanımış olduk şeklinde sergiyi yorumladı.