Keçiören taşerona teslim!
Yapılan bütçe tasarısı hakkında söz isteyen CHP’li Meclis üyelerinden İlyas Turan 20 yıldır Keçiören’in ‘otel-kent’ imajının değişmediğini, ilçede yeteri kadar yüksek öğretim ve üst düzey lise bulunmadığını, dokuz mahallenin hiç parkı olmadığını, yatırımların yetersiz olduğunu belirtirken beş yılda % 179’luk artış gösterilen yatırım harcamalarının ‘sermaye gideri harcamalar’ olarak görüldüğünü bildirdi. 2009’da personel sayısı 1843 iken 2013’te sayının 986’ya düşmüş olmasına rağmen oluşan açığın hizmet alımı ile kapatılmaya çalışıldığına vurgu yapan Turan çalışan sayısının miktarını ve taşeronlaşmaya doğru mu gidildiğini sordu. Mal ve hizmet alımlarının 55’ten 143 milyona çıkarak yılda %30, beş yılda %160’lık artış göstermesine rağmen çalışan ücretlerinin değişmediğine dikkat çeken Turan sermaye giderlerinin % 180 oranında artmasının, faiz giderlerinin 2009’da 3,6 milyon iken 2013’te 10,1 milyara çıkmasının nedeninin borç artışı olduğu imasında bulundu.
Keçiören Belediyesi’nin 2015 bütçesi içerisine aldığı Büyükşehir Belediyesinin uhdesinde bulunun yeşil alan çalışmaları, eğitim yatırımları, ulaşım yatırımlarını bütçe içerisinde göstererek belediyeyi faaliyet yapıyormuş gibi, Keçiörenliyi kandırdıklarını belirtti.
Personel yok ödenek çok, haciz kapıda
BBP Meclis üyesi ve Özel Kamu denetçisi Metin Akdemir ise belirlenen rakamların ve bütçenin özensiz hazırlandığını söylerken 2015’te 15 milyon, 2016’da 15 milyon 600 bin, 2017’de 16 milyon 224 bin toplamda 46 milyon 824 bin TL geçmiş dönemden kalan faiz giderleri gösterildiğini fakat ödenecek borçların gösterilmediğini, faiz gider rakamlarında tutarsızlık olduğunu belirtti. Mal ve hizmet alımlarında ise 1 trilyon 219 milyon TL olan üç yıllık bütçenin %49’unun mal ve hizmet alımına ayrıldığına dikkat çeken Akdemir, hizmet alımlarının 2015, 2016, 2017 yıllarında giderin % 30’una tekabül ettiğini belirtirken, 2015 hizmet giderlerinde yer alan 45milyon 387 bin 700 TL tutarındaki ‘diğer hizmet alımlarının’ içeriğini sordu. Akdemir, ilgili ilgisiz her müdürlük için cari transfer ödeneği ayrıldığını, bu cari transfer açığının encümen kararı ile her yöne aktarılabileceğini belirtti.Hiç personeli bulunmayan Savunma hizmetlerinde ise 10 bin TL ödenek gösterildiği, yine hane halkına yapılan yardımların alt başlığında yer alan diğer kaleminin içeriğini soran Akdemir, yardım kalemindeki kriterlerin netleştirilmesi talebinde bulunarak kimlere yardım edildiğini sordu.
Belediyeye daimi gelir getirecek kaynakların üretilmesi gerektiği, faiz gelirlerinin kasanın boş olması sebebiyle hiç olmadığı hatta icranın kapıda olduğu belirten Akdemir, yapılacak tahmini bağışın 8 milyon 200 bin gibi küsuratlı bir rakam yazılmasının nedenini sordu.
Ulufe dağıtır gibi kaynakların harcandığına, yapılan iş ve işlemlerde objektif olunmdığına, hedef ve projelerin kurum faaliyetleri içinde net bir şekilde ifade edilmesi gerektiğine, belediyenin şirketinin sermayesini, personel ve karlılık durumlarının ne olduğunun açıklanması gerektiğine vurgu yapan Akdemir, alınan kararlarda istişare yapılması gerektiğine değindi.