ÇANKAYA`DA YURTTAŞLIK KAVRAMININ DOĞUŞU VE BUGÜNÜ KONUŞULDU

ÇANKAYA`DA YURTTAŞLIK KAVRAMININ DOĞUŞU VE BUGÜNÜ KONUŞULDU

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR-Council of European Municipalities and Regions) ve Çankaya Belediyesi işbirliğinde yapılan ?Yurttaşlığa Belediye Katkısı? sempozyumunun ikinci gününde, yurttaşlık kavramı çok yönlü olarak ele alındı.

 Oturum Başkanlığını ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğr.Üy. Doç. Dr. Sibel Kalaycıoğlu`nun yaptığı yurttaşlık kavramının masaya yatırıldığı toplantıda, Başkent Ün. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Nalan Soyarık Şentürk, Türkiye`de  vatandaşlığın evrilmesi ve hangi sınırlar içerisinde açıklandığı konularına değindi. Şentürk, vatandaşlık kavramının ilk olarak Osmanlı`da 19. yüzyılda kullanılmaya başlandığını ve geniş bir toprak yapısına sahip imparatorluğun Osmanlı kimliği etrafında çok uluslu yapıların bir arada tutulmasına yönelik olduğunu söyledi.

 

Cumhuriyet tarihinde vatandaşlık kavramının ulus inşası ile birlikte ulus devlet çerçevesinde ele alındığını belirten Şentürk, bugün AB` ye uyum süreci çerçevesinde vatandaşlık haklarının genişlemesine yönelik yasalar yapıldığını ancak bunun hakların gelişmesine önemli bir katkı yapmadığını aksine sosyal hakların daralmasına neden olduğunu vurguladı. Vatandaşlık kavramını liberal ve cumhuriyet bakış açısında değerlendiren Şentürk, Liberalizmin bireyi öncelik alan devletin bireyi korumakla yükümlü olduğu Cumhuriyetin ise topluluk ve o topluluğun çıkarları doğrultusunda ortaya çıktığını söyledi.

İlk oturumun konuşmacılarından CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Lozan Anlaşmasıyla birlikte yurttaşlık kavramının önem kazandığını ve herkesin ilke olarak eşit yurttaşlık hakkı kazandığını söyledi. Türkiye`de yaşayan halkın sabırlı, sağduyulu beklentilerini şiddetle almayan insanlardan oluştuğunu ancak her şeyin bir sınırı olduğunu vurgulayan Bilgehan, Gezi Olaylarıyla yurttaşlık kavramının kendini gösterdiğini belirtti. Bilgehan, "Genç kuşaklar hem bize hem dünyaya ders verdi. Yurttaşlığı vatandaşlığa tercih edeceğini dile getiren Bilgehan, Türkiye`nin AB uyum sürecinde birçok anlaşmaya imza attığını ve bu anlaşmaların her birinde yurttaşlık haklarına ilişkin maddeler olduğunu vurgulayarak herkesi bu haklar konusunda bilinçlenmeye davet etti.  

 Türkiye’de Yurttaşlık Kavramı Evrimi” başlığında söz alan Litvanya Yerel Yönetimler Birliği temsilcisi Arunas Grazulis, 1990 yılında bağımsızlığını ilan eden Litvanya`nın belediye hizmetlerine yönelik bilgiler verdi. Belediye hizmetlerinin toplum temelli ve toplumla ilişkileri öne çıkaran nitelikte olduğunu belirten Grazulis, aktif vatandaşlığın tek başına değil idari tedbirlerle vatandaşların kendilerini ifade etmesini sağlayacak kanallar açmaya özen gösterdiklerini söyledi. Bilişim teknolojisinin gelişmesiyle yerel iletişimin azaldığına dikkat çeken Grazulis, bunun çözümünün belediyelerin demokratikleşmesi konsey örgütlerinin artması ve ek istişareler olduğunu belirtti. 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

25.11.2024

  • İMSAK 06:10
  • GÜNEŞ 07:38
  • ÖĞLE 12:41
  • İKİNDİ 15:11
  • AKŞAM 17:33
  • YATSI 18:56
  • Pazartesi 0.9 ° / -4.7 ° Hafif sağnak şeklinde kar
  • Salı -0.1 ° / -3.9 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Çarşamba 0.7 ° / -6.4 ° false