Tarih: 08.06.2017 10:59

Çetinkaya, imar rantı önlenmeli

Facebook Twitter Linked-in

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin en büyük hırsızlığın imarda yaşandığı yolundaki açıklamalarının cesur bir davranış ve bir acı gerçeği kabulleniş olarak değerlendirdi. Çetinkaya, “Sayın Bakan Özhaseki´nin açıklamaları, Milliyetçi Hareket Partisi Ankara İl Başkanlığı olarak yıllardır duyurmaya çalıştığımız feryatlarımızda ne kadar haklı olduğumuzun tescili olmuştur. Ancak sayın Bakana, keyfi imar çalışmalarında başında bulunduğu bakanlığın bugüne kadar yapmış olduğu uygulamalar hakkında ne düşünmektedir diye sormak istiyorum” dedi.

Çetinkaya´nın Yazılı Açıklaması

MHP Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya, Bakan Özhaseki´nin açıklamalarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Çetinkaya´nın yazılı açıklaması şöyle:

“En büyük hırsızlığın imarda oluşunun resmi bir makam tarafından tescillenmesini çok önemli buluyoruz. En çok şikayete sebep olan imar uygulamaları konusunda üçüncü bir denetime ihtiyaç olduğu da adalet duygularının sarsılmaması adına çok gereklidir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Mehmet Özhaseki´yi bu davranışından dolayı tebrik ediyorum. Kendilerinin bu açıklamasını milletimiz adına ümit verici buluyorum. Konunun sadece söylemde kalmaması ve biran önce eyleme dönüşmesini de temenni ederken sayın Bakana şu soruları yöneltmek istiyorum:

Bakan´a Sorular…

“Kendi Bakanlığınız süresince ne kadarlık alana kentsel dönüşüm adı altında plan tadilatı yapılmış ve mevcut emsaller ne kadar yükselmiştir?

Başta Ankara olmak üzere büyükşehir belediyelerince son yıllarda ne kadarlık bir alanda tadilatla yoğunluk artışı yapılmıştır?

Bakanlığınızın 2015 yılı Nisan ayı verilerine göre sadece bir yıl içerisinde İstanbul´da 2500, Ankara´da 2245 adet imar planı onayı gerçekleşmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin (sayın Bakanın kendi ifadeleriyle) ‘hırsızlıkta, kötülükte, belada´ yarışır hale geldiği herkesin bilgisi dahilindedir. Bunun başta Ankara´mız olmak üzere birçok kentte sayısız örnekleri bulunmaktadır. Sayın Bakan bunlardan habersiz midir?

MHP Ankara İl Başkanlığı olarak daha önce basın toplantılarımız ve basın açıklamalarımız ile ifade ettiğimiz gibi birçok bölgede gerek Bakanlığınızca gerekse Ankara Büyükşehir Belediyesince emsal artışlarına yönelik imar planı değişiklikleri gerçekleştirilmiştir.

Bu plan değişiklikleri ile mevcut emsaller ne kadar yükselmiştir? Bu artışlarla ne kadar gelir elde edilmiştir? Bu artışlar neticesinde kamu bütçesine giren gelir miktarı takriben ne kadardır? Kamu yararına dönüşmeyen gelirler, kim ya da kimlerin fayda hanesine işlenmiştir?

Denetim yetkisini Bakanlığınıza istemenizdeki gerçek amaç nedir?

Zaten 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yerleşmelerde yapılacak imar planlarının ana hatlarını ve projeksiyon nüfuslarını belirleyen ‘Çevre Düzeni Planı yapma, yaptırma ve onaylama yetkisi´ Bakanlığınızdayken ve Türkiye´nin dörtte üçünde bu yetkinizi kullanıyor iken Ankara, İstanbul ve Bursa´da bu yetkinizi neden kullanmadınız?

Yapılan emsal artışlarına yönelik, kentlerin hava koridorlarını kapatan, çarpık kentleşmeye neden olan, yörenin yerleşim özelliklerini, dokusunu ve kimliğini bozan plan değişiklikleri gerçekleştirilirken, bu yükün meydana getirdiği,

•          Eğitim,

•          Sağlık,

•          Açık ve yeşil alan,

•          Otopark,

gibi kentin temel ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmuş mudur?

Üç katlı konutun yanı başında dikilen 30 katlı kuleler hangi mantığın ürünüdür?

Bakandan Çelişkili Açıklamalar

MHP Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki´nin açıklamalarındaki çelişkilere de dikkat çekerken “Türkiye´de 13 yıllık sürede 821 bin konutun TOKİ marifetiyle dikey olarak yapıldığı acı gerçeğimiz iken sayın Bakanın yatay yapılaşmadan söz etmesi çok garipsediğimiz bir durum olmuştur” diye ifade etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —