Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi Sen) Genel Başkanı Abdullah Aysu, tasarının yasallaşması halinde köylülerin yaşam alanının kısıtlanacağını belirterek, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören yasa tasarısının geri alınmasını istedi.
Hükümetin kanun tasarısıyla beraber mevcut köylerin yarısını belediyelerin mahallesi yapacağını ifade eden Aysu, “Tasarıya göre, 18 bin 200 köy mahalleye dönüştürülüyor. Türkiye’deki köylerin yüzde 47’si köylülere sorulmadan tasfiye ediliyor. Tasarı yasalaştığında nüfusun yüzde 75’i şehirli olacak. Düzenlemeyle köylülerin bazı hakları kaybolacak. Köyler, belediye sınırları içine alındıktan sonra yasalar gereği bu alanlarda hayvan yetiştiriciliği yapamayacak” diye konuştu.
Tarım şirketleşecek
Tasarıyla beraber köylü nüfusun yarıya düşeceğini kaydeden Aysu, “Kırlar ıssızlaşacak. Tarım şirketleşecek. Şirketler, tarımsal üretimde kimyasal kullanacağından toprak, yeraltı ve yerüstü suları kirlenecek, kullanılamaz hale gelecek” dedi.
Aysu, mahalleye dönüştürülen köylerin toprak, mera ve yaylaklarının belediye tasarrufuna geçeceğini, dolayısıyla toprak, mera ve yaylakların amaç dışı kullanılabileceğini söyledi. Aysu, şöyle konuştu: “Amaç dışı kullanılacak alan oranında ekolojik denge bozulacak, tarımsal ürün azalacak, halk gıda sıkıntısı yaşayacak, çiftçiler işsiz kalacak. Köylüler yerlerinden yurtlarından olacak. Mahalleye dönüştürülecek köylerin değerlenecek olan ortak malları; meralar, yaylaklardan yararlananlar köylüler olmayacak. Köylüler, yaşam alanı üzerindeki haklarını kaybedecekler.”
Tasarı, demokratik değil
Küresel tarım ve gıda şirketleri ile Avrupa Birliği’nin (AB) küresel tarım ve şirketleri çıkarına talebinin; “Tarımda köylü nüfusunu yüzde 10’un altına düşürün” şeklinde olduğunu dile getiren Aysu,
tasarının gerçekleşmesiyle küresel ve yerel büyük tarım ve gıda şirketleri ile rantiyecilerin kârlarına kâr katacağını söyledi.
Tasarının demokratik olmadığını, halkın rızası alınmadan yapıldığını ifade eden Aysu, tasarının gerçekleşmesi halinde; köylülerin mağdur olacağını belirtti. Aysu, “Köylerin yarısına yakını tasfiye olacak, çiftçiler işsiz kalacak. Köylülerin ortak malları “gasp” edilecek, çiftçilerin üretme hakları ellerinden alınabilecek. Gıda güvencesi riske girecek. Toprağın amaç dışı kullanılmasına zemin oluşturulacak” dedi.
Aysu, Köylülere yaşadıkları ve üretim yaptıkları köylerinde sosyal yaşamlarını ve refah düzeylerini arttıracak politikaların belirlenip, uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Haber: Birgül UZUN
Ankara
25.11.2024