Çiftçiyi Üzmeye Hakkınız Yok

Çiftçiyi Üzmeye Hakkınız Yok

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, mısır alım fiyatının açıklanması için Tarım Bakanı´na çağrıda bulundu. Tarlada yüzü gülen çiftçinin pazarda keyfi kaçtığını, mısırda bereketli bir dönem beklendiğini söyleyen Ka

Yaklaşık 11 yıldır çiftçimizin alın terini hiçe sayan AKP ve Tarım Bakanı´na sesleniyorum.

 (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker´e seslenerek “Yaklaşık 11 yıldır çiftçimizin alın terini hiçe sayan AKP ve hükümeti ne Giderayak, mısır çiftçisinin tarladaki keyfini pazarda kaçırmayın” çağrısı yaptı.

Üreticinin Kapısında Alacaklı Bekliyor

Karakaya, yaptığı açıklamada “Tarımsal üretimde en erkenci bölge olan Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan Çukurova´da mısır hasadı başlamıştır. Mısırda ilk ürünlerini hasat etmenin sevincini yaşayan çiftçilerimiz, Toprak Mahsulleri Ofisi´nin (TMO) müdahale alım fiyatını açıklamasını beklemektedir. Açıklamanın gecikmesi her zaman olduğu gibi üreticileri mağdur etmektedir. Geçen yıl ton başına 680 TL fiyat verilmiş olmasına rağmen bugün çiftçilerimiz geçen yılın altında 650-660 liraya satmak zorunda kalmışlardır. Çünkü; ekim zamanında borçlanan üreticinin kapısında alacaklıları beklemektedir.” dedi.

Çiftçiyi Üzmeye Hakkınız Yok

Bakanlığın yanlış tarım politikalarına vurgu yapan Karakaya “Arpa ve buğdayda bu sene verimli bir yıl yaşadık. Yani Allah verdi, bereketli bir yıl oldu. Ancak; AKP hükümetleri döneminde icat edilen bir garip uygulama var. Tarım Bakanlığı, hasadın hemen öncesinde ve hasat devam ederken yaptığı ithalatlarla ve uyguladığı yanlış piyasa politikalarıyla çiftçinin ürünü pazarda maliyetin altına satmasına neden oluyor. Yani, tarlada yüzü gülen çiftçinin pazarda keyfi kaçıyor

Açıklanacak Fiyat Hayal Kırıklığı Yaşatmamalı

Açıklanacak müdahale alım fiyatının önemine değinen MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya “TMO tarafından mısıra 2012´de ton fiyatı olarak 595 TL, 2013´te 640 TL, 2014´te ise 680 TL fiyat verilmişti. Yüzde 7.6, yüzde 6.2´lik artışlar, tarım girdilerindeki artışın çok altında kalmıştır.