Tarih: 03.06.2015 11:05

‘Çobanlık Mesleğine Prestij Kazandırılmalı’

Facebook Twitter Linked-in

Kılınç, itibar kaybına uğrayan çobanlık mesleğine prestij kazandırılması gerektiğini savundu. Televizyon ekranlarında zenginlerin mutlu olduğu ve her şeyi elde ettiği bir sanal gerçeklik yaratıldığını, kırsal kesimde yaşayanlarında bu dizi ve programlardan çok etkilendiğini belirten Başkan Kılınç, “Ankara`da yüzlerce üyemiz var. Çoban, 3 bin maaş alırken oğlu asgari ücret ile şehir merkezinde çalışıyor. Televizyon ekranlarında yaratılan sanal gerçeklikten etkilenen kişiler köylerden şehirlere göç ediyor. Göç edemeyen aileler ise kızları şehirlerde yaşasın istiyor. Damat adaylarında şehre göç etme ya da şehirden ev alma şartı getiriyor” dedi.

Asgari ücrete talim

Son nesil küçükbaş hayvan sahiplerinin sermaye birikimlerinin oğullarının şehre göç etmesi için kullandığına dikkat çeken Başkan Kılınç, “Küçükbaş hayvan işletmesine ve köydeki hayatına yatırım yapması gereken hayvan sahipleri yaşadıkları sosyal baskı nedeniyle sermaye birikimlerini şehre göç konusunda kullanıyor. Kimisi oğluna ev alıp iş kuruyor, kimisi oğulları kızları şehir hayatında ayakta kalsın diye köyden destekliyor. Çobanına 3 ila 3 bin 500 TL arası maaş veren bir hayvan sahibinin oğlu asgari ücret ile şehir merkezinde bir işyerinde çalışıyor ve köydeki babasından yardım alarak hayatına devam ediyor” diye konuştu.

Pişman Oluyorlar

Köyden şehre göç edenlerin bir müddet sonra pişman olduğunu ve köye büyük özlem duyduğunu belirten Kılınç şöyle devam etti:

“Aslında çobanın gıpta duyulacak bir hayatı vardır. Her şeyden önce özgür, başı buyruk... Arabanız ne kadar pahalı olursa olsun, ister şoförünüz olsun ister olmasın şehir hayatında trafik işkencesi yaşar, şehir hayatının kalıpları içinde yaşarsınız. Tükettiğiniz gıdanın güvenirliği her zaman tartışmalıdır. Ne kadar çok kazanırsanız o kadar çok borçlanırsınız. Özellikle asgari ve düşük ücretle çalışanlar kırsaldan gelen desteklerle ayakta dururlar. Şehre sosyal olanaklar için gelmişlerdir ama şehirlerde o kadar yoğun çalışır ve gün sonlarında yorgun düşerler ki izin günlerinde bir alışveriş merkezine gidecek takatleri kalmaz. Kırsal yaşamda ise daha sağlıklı bir yaşam sürer kontrolünüzdeki gıdaları tüketirsiniz. Düğün dernekten geri kalmazsınız. İnsanlarımız şehirde daha rahat ve sosyal bir yaşamları olacağı yanılgısına kapılıyor. Hâlbuki şehir onlar için bir macera.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —