TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayının dekorasyon maliyeti ve asansör maliyeti ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayının açıklanmış olan 1 milyar 370 milyonluk maliyetinin gerçek maliyeti olmadığının altını çizerek, hesaplamalara göre bu maliyetin 5 milyar TLyi aşmak durumuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Candan, Dün kamuoyuna yansıyan maliyet hesapları ile ilgili şunu söylemekte fayda var. Hükümet Kaçak Sarayın maliyetini açıklamamakta ısrarlı, açıklanmış olan 1 milyar 370 milyonluk maliyet gerçek maliyet değildir. Bizim hesaplarımıza göre bu maliyet 5 milyarı aşmak durumuyla karşı karşıyadır. Bunu en son Başbakanlık Toplu Konut İdaresi`ne yazdığımız resmi yazıda da maliyetleri öğrenmek üzere başvuruda bulunduk ve dün itibari ile de kamuoyuna yansıyan maliyetlerle ilgili bu maliyetlerin açıklanamayacağı, açıklandığı taktirde bir ekonomik krize neden olabileceği kaygısı ile bizim istediğimiz maliyetler bize bilgi olarak verilmedi. Bu da gösteriyor ki Atatürk Orman Çiftliğinde yasa dışı şekilde yapılan bu Kaçak Sarayın maliyeti ekonomik krize neden olabilecek boyutta yüksek miktarda yani bizim 5 milyarlık tahminimiz 10 milyara çıkabilir, 100 milyara çıkabilir, çünkü ekonomik kriz demek borsaların alt üst olması anlamına gelen bir maliyet demek. Bu açıdan da bütün kamu kurumlarından özellikle toplumun bu konudaki meraklarının giderilmesi için kalem kalem başbakanlık hizmet binası namı diğer Cumhurbaşkanlık Sarayının maliyetlerinin açıklanmasını istiyoruz. dedi.
"SARAYDA ALTIN VARAKLI KADEHLERİN TANESİ BİN TL"
Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayının maliyetlerine ilişkin detaylı bilgiler verdi. Candan, Dün itibariyle First Lady Emine Erdoğan kadınlarla ilgili çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine bir yemek organizasyonu verdi, bu da basına yansıdı. Basına yansıyan kareler arasında bizim dikkatimiz çeken şey o masada duran altın varaklı kadehlerdi. O kadehlerin Osmanlı serisi olduğu, varakların altın olduğu ve maliyetinin bin TL civarında olduğu söylenebilir. Bir işçinin maaşını aşan derecede bir bardağın maliyeti ile karşı karşıyayız. Bunun Türkiyedeki yoksulluk ve Türkiyedeki şatafatın göstergesi olarak bütün o görselleri incelediğimizi söylemek isteriz.
"SARAY İÇİN 4 BİN METREKARELİK HALI SİPARİŞ EDİLDİ"
Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için 4 bin metrekarelik bir halı sipariş edildiğini, bunun özel üretimle dokunduğunu, Manisada üretildiğini söyledi. Candan, Bu halının 1 metrekare maliyeti 100 Avro. 4 bin metrekarelik halının maliyeti 400 bin Avro, yani 1 milyon 200 bin TL. Yani bu maliyet 600 öğretmenin 1 aylık maaşına bedel. Bir işçinin 1 aylık maaşı ancak bu halının 3 metrekaresini dokuyabiliyor. dedi.
"SARAYDA 2 BİN ODA VAR"
Sarayın çok büyük olduğunu belirten Candan, müteahhit firma sahibinin bile kaç oda olduğunu, maliyetinin kaça çıktığını bilemediğinin altını çizerek, orada bin odanın değil en az iki bin odanın var olduğunu söyledi. Candan, Duyumlarımıza göre bir blokta her katta 180e yakın oda olduğudur. 4 kat yapıyorsunuz bir blokta 750ye yakın oda var demektir. 3 bloktan oluşan bu yapının sadece yer üstündeki oda sayısı 2 bin civarındadır. ifadelerini kullandı.
"SARAYIN YERLEŞKESİ 450 BİN METREKARE"
450 bin metrekarelik bir maliyetle karşı karşıya kaldıklarını belirten Candan, şöyle devam etti: Müteahhit firma, 300 bin metrekare olarak açıklanan bu yerleşkedeki inşaatın 450 bin metrekare civarında olduğunu açıklıyor, yani o zaman bizim maliyetlerimiz katlanarak devam edecek. Çünkü inşaat sektöründe bir maliyet ne kadar büyükse, metrekare ne kadar büyükse, metrekare üzerinden yapılıyor. Demek ki 450 bin metrekarelik bir maliyetle karşı karşıya kalacağız. Gerçekten bir ekonomik kriz çıkartan bir süreç. diye konuştu.
"SARAYDA BULUNAN ASANSÖRLERİN MALİYETİ 17 MİLYON 500 BİN TL"
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Müdürü İbrahim Saral da Sarayın asansör sayıları ve asansör maliyet ücretleri ile ilgili bilgi verdi. Saral, sarayda toplam 63 tane asansör bulunduğunu, eklentileri ile birlikte 18 tane daha asansör yapılma aşamasında olduğunu söyledi. Bu 63 asansörün toplam maliyetinin 17 milyon 500 bin TL olduğunu belirten Saral, yeni yapılacak asansörlerin maliyetinin toplam 5 milyon TL olacağının tahmin edildiğini söyledi. Candan, Hazır olan bu asansörler için her biri aylık olarak 200 TLlik bir bakım maliyeti var. Bu da toplam aylık 12 bin 600 TLlik bir bakım masrafı olmuş oluyor. Duyduğumuz kadarı ile iki tane firma bakım elemanı 24 saat orada hazır tutuluyor, bunların maliyeti de minimum 3 bin TL. Söylediğimiz bu maliyetler minimum değerde. ifadelerini kullandı.
Ankara
22.11.2024