Şehir Plancıları Odası, yerel yönetimler ile Bakanlık tarafından hazırlanan imar plan değişiklikleri ile kentsel dönüşüm projelerine karşı açtıkları Türkiye genelindeki bine yakın davayı il il dosyaladı.
Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun başkanlığında dün genel merkezde toplanan Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Bursa ve Kayseri şubelerinin başkanları, hazırladıkları dosyalar hakkında bilgi verdi. Şube başkanlarından önce bir basın açıklaması yapan Sarıaltun; Hükümet Sözcüsü Bülent Arınçın, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçeke yönelik söylediği Ankara parsel parsel satılmıştır sözlerini hatırlatarak başladığı konuşmasında, Ankara paralel yapı, cemaat, hizmet hareketinin yanı sıra arazi mafyaları, büyük müteahhitler, rant avcısı sermayedarlar ve TOKİ tarafından da talan edilmiştir. Parsel parsel yağma sadece Ankarada değil, ülkemizin dört bir yanında gerçekleşmektedir diye konuştu.
Rüşvetler dönüyor
Ankara Dosyasında, odanın iptali için defalarca dava açtığı ve Başkentte tartışmalara sebep olan AOÇ, Güney Kent, ATO-Havamania Hattı, Mogan Gölü, Portakal Çiçeği Vadisi, ODTÜ Yolu, Saraçoğlu Mahallesi, Cebeci Stadyumu, İmrahor, Dikmen Vadisi, Ulus Tarihi Kent Merkezi ve Demir Kafes projeleri yer alıyor. 12 projenin yer aldığı dosya hakkında bilgi veren Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, Güney Kent, İncek ve Ankapark üzerinden yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
Ankarada çok küçük parseller için açtığımız davalarda bile ne rüşvetlerin döndüğünü görüyoruz. 2011 seçimlerinden önce başlayan, 2014 seçimlerinden önce de Ankara Boğazı olarak duyurulan Güneykent Peojesi bu talan alanlarından biridir.
Ankara bir borsa
Ankara kenti, bir borsa olarak kullanılıyor. Örneğin İncek, Ankaranın villa alanı olarak ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesinin 2007de çıkardığı Başkent Nazım Planına göre burası düşük yoğunluklu konut bölgesidir. Ama zamanla bölgeye, villaları gölgede bırakan yüksek binalar dikildi. Siyasi gruplar ve sermayedarler, bir inşaat firmasına yatırım yapıyor. O firma da bölgedeki tarım arazilerini toplanıyor. Sonrasında planlar ve projeler işletiliyor. Şimdi şehrin 40 kilometre dışına dikilen ve 600 bin liradan satılan mantar gibi rezidansları izliyoruz.
Müteahhit teması
Atatürk Orman Çiftliğindeki rantı da Ankapark üzerinden anlatmak gerek. Temapark olarak ortaya çıkan bir proje güya ama bu parkta dinozorlar da transformerslar da var. Melih Gökçek bir tanesini kavşağa dikti. Artık nasıl bir tema varsa karanlık çağdan geleceğe, içinde fantastik ögeleri barındırıyor. Müteahhit gelip, Evimde robot ve dinozor var, Çinden aldım. Sana satayım diyor. Tema oluyor. Ankaparkın teması müteahhit temasıdır; başka teması yok. 45 milyon yatırımlı saat kuleleri de ranttır. (Hürriyet)