Devre mülk vurguncularının son tuzağı aidat oldu. Yılda bir hafta kullandıkları daireler için bin TL`den fazla aidat ödeyen tüketicilerin mağduriyeti büyüyor.
Bu Vurguna Kim Dur Diyecek....
Tatilcilerin korkulu rüyası haline gelen devre mülk dolandırıcılığında sınır tanınmıyor. Çeşitli hile ve oyunlarla tüketicinin gözünü boyayarak broşür üzerinden satış yapılan devre mülklerde Yılda bir hafta kalacak tatilciden bir daireyi 24 kişiye satan uyanıklar, yılda daire başına 9 bin 600 TL`lik aidat geliri elde ediyor. Bir apartmanda 10 daire olduğu düşünüldüğünde bu para 90 bin TL`yi geçiyor. Bu yolla ciddi bir gelir elde eden devre mülk vurguncuları, topladıkları parayla ne yaptıklarına dair bilgi, belge ve faturayı da tüketiciye vermiyor.Bazı devre mülkçüler topladıkları paraların % 10-20 gibi dilimini makyaj için termal tesislere yatırım yaparken diğer kısmını harici yatırımlara yönlendirdiği ise aşikar.
Küçük Puntolarla Yazılıyor
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkan Yardımcısı Ruhi Orhan, devre mülk alanında çok şikâyet aldıklarını söyledi. Orhan, "Devre mülk satışı bile başlı başına bir dolandırıcılık yöntemi olmuş. Buraya elini veren kolunu kaptırıyor. Şimdi bir de üstüne aidat adı altında ciddi paralar topluyorlar" dedi. Aidat ücretlerinin faturalandırılmadığını belirten Orhan, "Bu paranın temizlik ve bahçe düzenlemesine aktarıldığını iddia ediyorlar. Fakat birçok devre mülkün doğru düzgün bahçesi bile yok. Bahçe dedikleri de iki ağaç, küçücük bir toprak parçası. Evler de öyle çok temiz değil. Tüketici tekrar temizleme gereği duyuyor. O zaman bu paralarla ne yapılıyor?" diye konuştu. Aidat ücretinin taksiti biten tüketiciden para almak için uydurulan bir kılıf olduğunu vurgulayan Orhan, bu ücretin ödenmesinin de zorunlu kılındığını aktardı. Orhan, "Aidatlara dair not sözleşmede küçük puntolarla yazılıyor. Bu nedenle de tüketici itiraz edemiyor" dedi.
Hayali Projeler Üzerinden Satış
TÜDEF Başkan Yardımcısı Ruhi Orhan, "Bir de hayali devre mülkler var. Bu da bir başka dolandırıcılık yöntemi" diyerek işleyişle ilgili şu bilgileri verdi: "Önce büyük bir ofis tutuyorlar. Her masanın başına en az iki kişi koyuyorlar. Onlara da getirdikleri her 10 kişi için para ödüyorlar. Yani aslında burada da gizli bir saadet zinciri işliyor. Bedava tatil vaadiyle kandırdıkları kişileri sözde devre mülk yapılacak boş araziye götürüp gezdiriyorlar. Ardından da bir otelin toplantı salonunda son ses müzik, bol yiyecek, içecek ve eğlence eşliğinde önlerine sözleşme koyuyorlar. 5 kişiden biri bu tuzağa düşüyor. Hemen o kişilerden 200 TL`den başlayıp 5 bin TL`ye kadar çıkan ön kaparo alıyorlar. Bunlardan bazıları ertesi gün işin farkına varıp ihtarname çekiyor. Bu süreç en az 6 ay sürüyor. Ama bu işi yapanlar 3 ay içinde ofisi kapatıp başka bir isimle yenisini açıyor. Bu nedenle dolandırana ulaşmak da çok kolay olmuyor. Böyle yolla dolandırılan binlerce mağdur soluğu bizde alıyor."
İnşaat Ruhsatları Bile Yok
Firmaların termal tesis adı altında ön ödemeli maket üzerinden yürüttüğü devre mülk satışları başta turizm merkezleri olmak üzere Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Nevşehir ve Niğde`de yapılıyor. Ancak bunların önemli bir kısmının inşaat ve sondaj ruhsatı, ÇED raporu gibi alınması zorunlu resmi evrakları dahi bulunmuyor. Tüketiciyi kandıran bazı firmalar, devre mülk yerine devre tatil satıyor. Arsası dahi bulunmayan devre mülkleri satanlar ise ortadan kayboluyor.