DOĞADA GEZİ TADINDA KAHVALTI

DOĞADA GEZİ TADINDA KAHVALTI

Çankaya Belediyesi?nin, Çankaya kırsalında yaşayan halkı kalkındırmak, halkın ekonomisini geliştirmek ve kırsal alanlarda turizmi desteklemek amacıyla hayata geçirdiği Kır-Kent Kardeşliği Projesi bu kez yabancı konuklara ev sahipliği yaptı.

 Çankaya’ya Bala’dan bağlanan köylerle kırsal alandaki mahalle sayısı artan Çankaya Belediyesi, Karahasanlı ve Tohumlar Mahallelerinde kurduğu kahvaltı salonlarında, Alman Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden Ekonomik İşbirliği Çevre Koruma Bilim Teknoloji Bölüm Başkanı Pirk Türndle ve beraberindeki konukların yanı sıra Ayrancı Mahallesinden kadınları misafir etti.  

Çankaya Belediyesi Kent Tarım Ekibi ile Karahasanlı, Akarlar, Evciler, Kömürcü, Tohumlar ve Yayla Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri, “Kırsal Mahallelerde Kalkınma Projesi” ni tanıtmak amacıyla misafirlerine hem köyleri gezdirdiler hem de tamamen doğal köy ürünlerinden oluşan kahvaltıda ağırladılar.  

 

ALMAN PİRK TÜRNDLE SALONLARI BEĞENDİ

‘Kır-Kent Kardeşliği’ kapsamında Tohumlar ve Karahasanlı Mahallelerinde açılan kahvaltı salonlarına kalıcı kullanım malzemesi desteğinde bulunan Alman Federal Cumhuriyeti Büyük Elçiliği yetkilisi Pirk Türndle salonları ve bölgede uygulanan çalışmaları beğeniyle karşıladı.

Köylerden oluşan kooperatifi temsilen söz alan Fazlı Tosun “Salonumuzda düzenlenen kahvaltıya hepiniz hoş geldiniz” diyerek konuklarını karşıladı. Tosun, Çankaya Belediyesi’nin, köylerinde başlattığı çalışmalardan dolayı teşekkür ederken, kendileri için hayati önem taşıyan Kır-Kent Kardeşliği Projesi sayesinde köyden kente göçün önüne geçildiğini ve topraklarının yeniden hayat bulduğunu ayrıca köylünün sadece buğdaya değil üründe çeşitliliğe yöneldiğini söyledi.

 

ÇANKAYA’DAN ÖZGÜN TARIMA TAM DESTEK

Daha önce 22 bin adet ağaç dikerek Karahasanlı Mahallesini vahaya dönüştüren Çankaya Belediyesi, bir de ‘Örnek Bahçe’ oluşturdu. Kent ve Tarım Ekibi aracılığı ile köy halkına doğru tarım üretimi yollarını öğretmeyi ve yerel tohumların yaşatılmasının önemini kazandırmayı amaçlayan Belediye,  Ulusal Tohum Takas Derneği (İzmir)’nden temin ettiği eski köy tohumlarıyla oluşturduğu Örnek Bahçe’de kurt üzümü, kavun, domates, hıyar, fasulye, köy biberi, börülce, kabak, mısır gibi meyve ve sebzeler yetiştirilmesini sağlıyor. Konuklar ilgiyle gezdikleri Örnek Bahçe’den sebze meyveyi dalından koparmanın ve yerinde tatmanın mutluluğunu yaşadılar. Çankaya Belediyesi Kent ve Tarım Ekibi, 25-26 Ekim 2013 tarihinde de yerel tohumların yaşatılması ve yerel tohumu desteklemek isteyenlerin katkılarıyla büyük bir tohum takas şenliği düzenlemeye hazırlanıyor.

Köyde üretilen ürünlerle kahvaltı yapmanın keyfini yaşayan ve doğanın muhteşem kokusuna doyamadıklarını söyleyen Ayrancı Mahallesinden gelen kadınlar, Ankaralılara kentin yorgunluğundan uzakta ama kentin yanı başında olan Karahasanlı ve Tohumlar Köylerinde kahvaltı yapmaları tavsiyesinde bulundular. Çankaya Belediyesi’ne doğayı yaşattıkları için teşekkür eden kadınlar, Karahasanlı Köy Konağı’nda köylü kadınların yaptığı ürünleri tadarak sıcak sohbetin ardından bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler.