Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi´nin alt katında bin 600 metrekare alanda hizmet verecek olan merkezin tanıtım toplantısına Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar´ın yanı sıra proje ortağı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Bıkmaz, Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Müzecilik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan, Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Müge Artar, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe, Yenimahalle Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Kartal, Başkan Yardımcıları Erhan Aras, Başar Bal, Hüseyin Boran, Yaşar Neslihanoğlu, Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Kayhan Yüregir katıldı.
Yenimahalle´den aile, okul, çocuk üçgeni
Yenimahalle Belediyesi olarak insanı ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduklarını, her projeye “insan bunun neresinde” anlayışı ile baktıklarını ifade eden Başkan Yaşar, “Ülkemizde ve dünyamızda savaş, terör, şiddet gibi istenmeyen olgular artarak sürmekte. İnsanlık, insan olma değerlerini yitirmekte. Bu tüm dünyada olduğu gibi maalesef ülkemizde de böyle. Kaybettiğimiz değerlere dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına, belediye olarak tüm ülkeye ilham vermesi adına bu projeyi hayata geçiriyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki toplumların gelişmeleri, sanayileşmesi, mutlu bireylerin var olması ülkenin eğitim düzeyi ile doğrudan ilişkili. Bizler toplumsal gelişme, birey gelişimi yönünde katkı sunan bir okul dışı öğrenme sahası hazırladık. Aile-okul-çocuk üçgenini burada kurduk. Eğitimde ilerlemeyen, kültür sanatta gelişemeyen hiçbir toplumda, huzur ve mutluluk olamamaktadır. Biz daha huzurlu, daha mutlu daha farkında bir toplum olma hayaliyle yola çıkıyoruz” dedi.
Türkiye´de eğitim sisteminin alarm verdiğini de kaydeden Yaşar, “Ezbere dayanan, öğrenmeyi, deneyim etmeyi öğrencilere veremeyen bir sistem. Bu durumu yakından takip ettik ve üniversitelerle, uzman kadrolarla iş birliği yaptık. Öğrenmenin kalıcı olabilmesi için deneyim odaklı müze ve bilim merkezlerini inceledik ve gördük ki böyle bir sahayı Türkiye´de ilk kez uygulamamız gerekli ve bunu başardık. Evrensel Değerler Eğitim ve Bilim Merkezi´nde sona gelindi. Açılış için gün sayan müze, Yenimahalleli çocukların ilgi odağı olacak. Çocukların eğlenerek öğrenmesine katkı sağlayacak müzede, hayal güçleri ve yaratıcılıkları gelişecek” ifadelerini kullandı.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Bıkmaz, “Bu merkez okuldaki öğrenmeleri destekleyeceği gibi çocukların birebir deneyim yaşayabileceği, doğrudan temas edebileceği bir yer oldu. Çocuklara çok güzel destek olacağına inanıyorum. Çünkü değerlerin bir müze içerisinde hayata geçirilmesi, müzedeki etkinlikler aracılığıyla farkındalığının yaratılması bir ilk” diye konuştu.
“İnsanın kurtuluşu ancak bilim ve sanatla gerçekleşecek”
Başkan Yaşar´a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Müzecilik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan da “Buradaki hiçbir nesne yalızca seyredilmek için buraya yerleştirilmedi. Bütün nesneler aynı zamanda oynamak ve oradan yeni çıkarımlar elde etmek için yerleştirildi. Şunu artık biliyoruz ki insanın kurtuluşu ancak bilim ve sanatla gerçekleşecektir” dedi.
“Değerler, edinilen becerilerdir”
Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Müge Artar ise “Evrensel değerler bütün insanalar için çok önemli olan değerlerdir. Ancak bu değerleri hiçbir şekilde öğretemiyoruz. Değerler, edinilen becerilerdir. Yaşamın içinde deneyimleyerek yaparak, yaşayarak edinilen becerilerdir. O yüzden burada planlanan her değer alanı bir etkinlikle, aktiviteyle çocuğun o değeri kazanmasına yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından ev sahibi Yaşar, basın mensuplarına müzeyi gezdirerek her bir bölümde detaylı bilgiler sundu. Yenimahalle´nin kreşlerinden gelen minikler de müzenin ilk ziyaretçileri oldu. Başkan Yaşar ile müzeyi gezen çocukların merak ve heyecanları gözlerden kaçmadı.
Müzede yok yok
Müzede, çocukların araştıran, sorgulayan bireyler olmaları amacıyla bilimsel çalışmaların sergileneceği ses ve ışık deney atölyesi, yenilenebilir enerji atölyesi, kuvvete mekanik deney atölyesi ile bilim sınıfları bulunuyor. Evrensel insani değerlerin çocuklara aşılanması amacıyla da saygı ve çevre sergisi, yardımseverlik ve vahşi yaşam sergisi, doğruluk ve Pinokyo sergisi, sevgi ve veteriner kliniği sergisi yer alıyor. Engelli ziyaretçilerin de kullanımına uygun olarak yapılan müzede, ayrıca ilkyardım odası da bulunuyor.
Eğitim destekli, bilimsel içerikli
Toplumlarda huzur ve barışın egemen olması için gerekli ancak günümüzde giderek zayıflayan insani değerlerin çocuklara aşılanmasını hedefleyen müze, sağduyulu çözümler üretebilen, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerisi gelişmiş parlak zihinlerin yetişmesine katkı sağlayacak.
Öğrencilere saygı, sevgi, yardımseverlik, doğruluk değerleriyle ilgili bilinç oluşturmak hedefinde olan müzedeki tüm bölümler, MEB müfredatına uygun, eğitimi destekler ve bilimsel içerikli olacak.
Ziyaretçiler Genç Kafe´de dinlenecek
Evrensel Değerler Eğitim ve Bilim Merkezi ziyaretine gelen çocuk ve ailelerin ziyaretten sonra dinlenebilmeleri için yaklaşık 175 metrekare alana bir de kafeterya inşa eden Yenimahalle Belediyesi, 130 kişiyi ağırlama kapasitesine sahip kafeteryayı da bilim merkezine uygun olarak tasarladı.
Çocuklar için eğitici oyuncaklar
Evrensel Değerler Eğitim ve Bilim Merkezi içerisinde bir de oyuncak mağazası yer alacak. Ziyaretçilerin eğitici –öğretici oyuncakları görebilmeleri ve dilerlerse alabilmeleri için planlanan oyuncak satış noktası yaklaşık 105 metrekare alana sahip olacak. Eğlenceli tasarımıyla çocukların dikkatlerini çekecek alan, zihin çalıştırıcı ve eğitici oyuncaklar ile fen ve doğa temalı oyuncakları satın alma imkanı sağlayacak.
Ankara
24.11.2024