İnşaat alanının köklü markası Emlak Konut, 2023 yılında 4,1 milyar TL net zarar açıkladı. Köklü firmanın 2023’ü zararla kapatmasını Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam değerlendirdi. Konut sektöründe yaşanan sorunların devam ettiğini ifade eden Akçam, “Köklü firmalar bile bu haldeyse küçük işletmelerin daha kötü günler geçirdiğini düşünüyoruz. İnşaat ve konut sektöründe yaşanan sorunlardan dolayı işletmeler finansal anlamda mutlaka desteklenmeli” dedi.
ATEM Başkanı Hakan Akçam, konut sektöründe yaşanan sorunların çözüme kavuşması için geçtiğimiz günlerde hazırladıkları ‘reçeteyi’ kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı. Emlak Konut gibi büyük firmaların dahil zarar etmemesi için ‘reçetede’ yer alanların mutlaka uygulanması gerektiğine dikkat çeken Akçam, “Öncelikle çimento ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatlar kontrol altına alınmalı, konut fiyatlarındaki yüksek artış durdurulmalıdır. Aksi takdirde birçok firmanın iflas haberlerini de duymaya başlayabiliriz” dedi.
“PİYASAYI MANİPÜLE EDENLERLE MÜCADELE EDİLİYOR”
Konut sektörünün zon günlerden geçtiğine değinen Akçam, “2020’de tüm dünyayı saran pandemiden bu yana her sektörde olduğu gibi inşaat ve konut sektöründe de sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Bizim gibi birçok meslek odası ve kuruluşlar yaşanan sorunları sık sık dile getiriyor. En önemlisi ise inşaat malzemelerinin maliyetlerinin çok yükselmesi ve bunun da konut fiyatlarına yansıması piyasayı durağan hale getiriyor. Devlet yetkilileri piyasayı manipüle edenlerle mücadele ediyor fakat, fiyat artışlarının önüne geçmek düşündüğümüz kadar kolay olamayabiliyor” dedi.
İnşaat alanının köklü firmalarından olan Emlak Konut’un açıkladığı zarar oranına ilişkin konuşan Akçam, “Öncelikle firmanın iç dinamiklerinde neler yaşandığını bilemeyiz. Çünkü bir yandan da 2022 yılındaki dorumuna bakınca 2022’yi kârla kapattığını görüyoruz. Tabi bunun yanı sıra inşaat ve konut sektöründe yaşanan sorunları da görmezden gelemeyiz, sektördeki olumsuz gidişat illa ki onları da etkilemiştir” değerlendirmesini yaptı.
Köklü firmaların dahil zarar yaparken orta ve küçük ölçekli firmaların çok daha zor günler yaşadığına vurgu yapan Akçam şunlara değindi:
“İnşaat ve konut sektörünü birbirinden bağımsız düşünmek imkânsız. İnşaatta yaşanan sorunlar direkt konut sektörünü de derinden etkiliyor. Biz de bundan dolayı her açıklamamızda inşaat malzemelerinin maliyetlerinin artışından ve ithal edilmesinden ziyade yerli malının kullanılmasının teşvik edilmesinden yana olduğumuzu ifade ediyoruz. Bu alanda da kol gezen fırsatçılarla mücadeleyi büyütmek gerekiyor. Bununla birlikte artan inşaat maliyetlerinin neredeyse 10 katından fazla konut fiyatlarını artıranlarla mücadele de sorunu çözmenin ikinci ayağını oluşturuyor. Bahsettiklerimiz olmazsa birçok köklü firmanın iflas ettiklerine ilişkin haberleri almaya başlayabiliriz.”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Mart ayına ilişkin konut satış oranlarını açıkladığına da değinen Akçam, “TÜİK’in açıkladığı oranlara bakacak olursak 2024 yılının ilk 3 ayında bir önceki aya göre konut satışında artış yaşandığını gözlemliyoruz. Esasında vatandaş konut sahibi olmakta ısrarcı. Konut fiyatlarında başlayan düşüş devam ederse ve bankalar da faiz oranlarını gözden geçirerek düşürmeye başlarsa konut piyasasında yaşanan canlanmanın devam edeceğinden yanayız. Böylelikle hem vatandaşlarımız konut sahibi olacaklar hem de orta ve küçük ölçekli işletmelere de zarar gelmemiş olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Ankara
12.09.2024