Geleceğin tedavisi Yaşam Bankası´nda

Geleceğin tedavisi Yaşam Bankası´nda

80´den fazla hastalığa tedavi şansı sunan kordon kanı ve kordon dokusunun önemi her geçen gün artıyor.

Lösemiden doku ve organ hasarlarına, bağışıklık sistemi rahatsızlıklarından kalp kusurlarına, felçten Akdeniz anemisine kadar 80´den fazla hastalığın tedavisinde günümüzde kordon kanı ve kordon dokusukullanılıyor.Avrupa´nın en büyük aile biyobankası FamiCord Group çatısı altında çalışmalarını sürdüren Yaşam Bankası, ülkemizde kordon kanı ve kordon dokusu saklanması konusunda faaliyet gösteriyor.Yaşam Bankası Türkiye Temsilcisi Serdar Burku, doğumdan hemen sonra gerçekleştirilecek sadece 2-3 dakikalık bir işlemle, ailelerin çocuklarının kordon kanı ve kordon dokusunu saklayarak, çocuklarının sağlığı için yapılabilecek en değerli yatırımı gerçekleştirdiklerini belirtti.

20´den fazla ülkede faaliyet gösteriyor

15 yıllık deneyimi ile FamiCord Group´un, 7 kök hücre işleme laboratuvarı, 5 anlaşmalı laboratuvarı, 20´den fazla ülkede temsilcilikleri bulunduğunu söyleyen Burku,3 bin 300´ü kordon kanından olmak üzere 215 binden fazla bağışa açık kök hücre sakladıklarını ifade etti. 700´den fazla nakil tecrübesi olan FamiCord Group´un Avrupa´nın en büyük biyobankacılık zinciri olduğunu kaydeden Burku,“30´dan fazla ülkeden kordon kanı topladık.Türkiye,İspanya, Polonya, Macaristan ve Letonya´da pazar lideriyiz. Yaklaşık 20 klinik ile gelecek tedavi seçeneklerini oluşturmak adına işbirliği halindeyiz. Bu kliniklerde60´a yakın hastalıkta deneysel tedavi çalışmaları yürütüyoruz.Hematoloji alanında 29, oftalmolojide 70, nörolojide 476, ortopedide 57 uygulama sayımız bulunuyor” dedi.

Avrupa´da gebeleri bilgilendirme zorunlu

80 milyonluk nüfusa sahip Türkiye´de güncel verilerle sadece30 bin bebeğin kordon kanının saklandığına dikkat çeken Burku, sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa´da tüm gebelere zorunlu olarak konu hakkında bilgilendirme yapılıyor. Ne yazık ki ülkemizin bu konuda gelişmesi gerekiyor. Avrupa´daki doğumlarda kordon kanı saklanma oranı ortalama yüzde 2, Türkiye´de ise bu oran sadece yüzde 0,5. Yaşam Bankası olarak kordon kanının önemini anlatmak için sürekli tanıtım toplantıları düzenliyoruz.”

3 bin 300 bağış kanı var
Kordon kanı bankalama maliyeti hakkında da bilgi veren Burku, “Bu işlem için bir seferlik 2 bin 750 lira işlem ve 100 euro yıllık saklama bedeli alınıyor” dedi.Kordon kanı ve dokusunu saklamayanlara da kapılarının açık olduğunun altını çizen Burku, “FamiCord Group bünyesinde tüm dünyadan 3 bin 300 bağış kordon kanı bulunuyor. Özellikle ilik nakli bekleyen uygun hastaları bu kanlardan faydalandırmak istiyoruz. Uyumlu donörü bulmak için ilgili hekim talebi ile Türkiye´deki nakil merkezlerine destek vermeye hazırız” diye konuştu.

35 bin nakil gerçekleşti

Burku, dünyada 160 kamu bankasında yaklaşık 700 bin ünite kordon kanı kök hücresi ve 210 özel bankada yaklaşık 5 milyon ünite kordon kanı kök hücresi bulunduğunu kaydederek, “Son 25 yılda 35 binden fazla kordon kanı nakli gerçekleştirildi. Tüm bu nakillerin neredeyse hepsinin başarılı sonuçlanması, kordon kanının çağımızın tedavisi olarak değerlendirilmesine neden oldu” sözlerini kaydetti.

80 çeşit hastalığa tedavi şansı sunuyor

Bu alandasürekli gelişmeler yaşandığını söyleyen Burku, “Dünya üzerinde 400´den fazla klinik, bu alandaki yeni tedavi olasılıklarını araştırmaya devam ediyor. Biz de önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye´de artan yatırımlarımızla hem lider konumumuzu güçlendirmek hem de içinde bulunduğumuz kordon kanı bankacılığı sektörünü en az 2 katına çıkarmak için çalışmalarımıza tüm hızıyla devam edeceğiz” dedi.

Burku, kordon kanı yöntemiyle tedavi edilebilmesi mümkün olabilen 80´den fazla hastalıktan bazılarını şöyle sıraladı:

·         Lösemi (kan kanseri) ve Lenfoma (lenf kanseri) gibi ciddi kanser türleri

·         Akdeniz Anemisi, Orak Hücreli Anemi ve Aplastik Anemi gibi kan hastalıkları

·         Bağışıklık yetmezlikleri

·         Metabolik hastalıklar

·         Solid tümör.

Ayrıca yenileyici tıp alanında;

·         Serebral Palsi ve Otizm gibi nörolojik hasarlar

·         Tip 1 Diyabet, Omurilik Zedelenmesi ve İşitme Kaybı gibi tedavisi güç olgularda umut vadeden sonuçlar oluşturmaktadır.



Ankara

21.11.2024

  • İMSAK 06:06
  • GÜNEŞ 07:33
  • ÖĞLE 12:39
  • İKİNDİ 15:13
  • AKŞAM 17:35
  • YATSI 18:58
  • Perşembe 14.6 ° / 5.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 12.1 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.4 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı