Uşak milletvekili, Dilek Akagün Yılmaz, Gazeteci Beril Çuhadaroğlu, Yazar/Eski Dev-Genç Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gazeteci Işık Kansu, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Mehdi Bektaş`ın konuşmacı olarak katıldığı ve Ulaşım-İş Genel Başkanı Adem Çalışkan`ın yönettiği panelde Gezi Parkı olaylarının geçmiş dönemde yaşanan siyasi olaylar ve gelecekteki etkileri masaya yatırıldı.
Panelde Uşak milletvekili, Dilek Akagün Yılmaz CHP `de öz eleştiri yaparak eksikleri gündeme getirirken CHP`nin idolojisinden taviz vermeyeceğini kaydetti.
Yılmaz ; “ Mecliste ki partilerin bu eylemdeki halkla ve gençlikle ilişki kuramamasının tek nedeninin 12 Eylül`le yasalaşan, parti liderinin delegelerden milletvekillerine dek tüm partide tek adam olarak belirleyici olmasıdır. Bunu yerelden tüm delege seçimlerinden demokratik bir katılımla aşmayı gerçekleştirebilirsek yolumuz açılır." dedi.
Geçmişle kıyaslarsak hareket benzerlikleri var
Mehmet Ali Yılmaz ise 1950`lerden alarak günümüze dek gençlik hareketlerinin temel dinamiklerini, tarihçesini verdi. "Tarihsel olarak olaylara bakamazsak eksik bakmış oluruz" diyen Yılmaz, "Gezi parkı derenişinde ortaya çıkan bu 1 aylık direniş eylemlerinin 1960 ve 70 gençliğiyle anti emperyalizm ve anti gericilik temelinde benzer olduğu"nu vurguladı.
Milli Türk Talebe Birliğine Dikkat!
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu Bugün ülkeyi yöneten kadroların `Milli Türk Talebe Birliği` kökenli olduğu"nu söyleyerek ; “ O dönemde bu derneğin yöneticilerini tek tek sayarak şimdi bu isimlerin hükümet üyeleri olduklarını vurguladı. "Biz ilericiler, Kemalistler, solcular ben beni bileli hep omuzlarımızda tabut taşıdık; bize hep ölüm düştü, vurulduk, yok edildik, sürüldük; bu islamcılar hep kollandı, beslendi; bugünler içinmiş" dedi.
Bu Olayların Sorumlusu İktidar Kadar Muhalefet`te
Genç gazeteci Beril Çuhadaroğlu ise gençlerin öncülüğündeki bu halk eylemlerinin tüm sorumlusunun iktidar olduğu kadar 10 yıldır muhalefet etmeyi başaramayan muhalefet partilerinin de olduğunu vurgulayarak, gençlerin demokratik taleplerinin yanında ekonomik taleplerinin de olduğunu, özellikle yoksul mahallelerden gelen gençlerin işsizlik ve gelecek kaygısı içinde bu eylemlere katıldığına tanık olduğunu anlattı. Çuhadaroğlu olaylarda polisin bireysel hataları olduğu kadar hükümet tarafından günah keçisi ilan edildiğini söyledi. Olaylara çook fazla provakatifçilerin girmeye çalışarak olayın boyutunun değiştirilmeye çalışıldığını kaydeden Çuhadaroğlu; gençlerin siyaset üstü bir zeka ile birbirini ötekileştirmeyen ayrım yapılmadan ama Türkiye Cumhuriyetine`de ihanet edilmeden bu nesilin sahip çıkmaya çalıştğını söyledi. Eylemlerde gençlerin mevcut siyasi yönetimlee kesinlikle güvenmediklerini ve sahiplenmeye çalışan siyasi partileri öteleyeceğini savunan Çuhadaroğlu; Bu gençlik hareketi başlamadan evvel alanlarda gençlerin bir çok kez seslerini duyurmak istediklerini lakin hükümet`in ve muhalefetin ısrarla duymadığını söyledi.
Genç İşsizler
Mehdi Bektaş ise, "Gençlerin başlattığı bu halk hareketinin temelde yoksulları kapsadığını ve genç işsizler ordusunun da katıldığı"nı vurgulayarak, "Siyasal partilerimizin bir ideolojilerinin olmaması her sorunun nedenidir" dedi.
Genel Başkan İsmail Tutoğlu ise, "Bu Konfederasyonu kurarken ne kadar haklı olduğumuzu eylemdeki gençleri görünce daha iyi anladık" dedi. "Emekçi konfederasyonları içinde bu eylemlere başından beri net bir biçimde üyelerinin katılmasını isteyen ve katılan tek konfederasyon biziz. İlk gün Kızılay`da yaralanan arkadaşımız burada, Veli Demir`e beş metreden gaz kurşunu sıkıldı, yaralandı" dedi.
Konuşmaların ardından Federasyon yönetimi konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür Plaketi sundu.
Haber: Orhan Aydan- Ifakat Yılmaz
Ankara
22.11.2024