Gıda fiyatlarında nisan ayında gözlenen yüzde 6,22´lik artıştan sonra mayıs ayında da yüzde 0,45 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatlarında bu yılın ilk beş aylık dönemindeki toplam artış yüzde 21,11´e, mayıs sonu itibariyle son bir yıllık artış ise yüzde 55,73´e kadar çıktı.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR´ın, Ankara´daki pazar ve marketlerden fiyatlarını düzenli olarak derlediği 78 zorunlu gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının mayıs ayı sonuçları açıklandı. Araştırmayla, gıda fiyatlarında yaşanan yükselişten en büyük zararı, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun ortaya konulması amaçlanıyor.
Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul yüzde 10´luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10´luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar, harcamalarının büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda bulunan yoksulların enflasyonunu zenginlere göre çok daha fazla etkiliyor.
Ankara
21.11.2024