Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 37 bin öğretmen kadrosu atamasını bugün saat 11.00´de Merkez Bina Başöğretmen Salonu´nda yapacak. İlk atama kapsamında 36 bin 512, yeniden atama ve kurumlar arası yeniden atama kapsamında 371, milli sporcu ataması kapsamında ise 117 öğretmenin ataması gerçekleştirilecek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce ve Sınıf Öğretmenliği branşları en çok kontenjan ayrılan ilk 3 bölüm olarak öne çıkıyor.
Evrensel´den Tolga Alp Turgut´un haberine göre; AKP hükümeti döneminde son 12 yılda 495 bin 896 öğretmen atandı ancak KPSS´ye giren 2 milyon 996 bin 742 öğretmen de atanamadı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı´nın “Siz ‘atanamayan öğretmen değilsiniz´ siz atanabilmek için sınava girmiş fakat atanmak için gerekli puanı tutturamamış olan öğretmen aday adaylarısınız. Sınavda gerekli puanı alamamışsınız” dediği KPSS´ye giren her 100 öğretmenin 86´sı ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakıldı. Mevcut işsiz öğretmen sayısına, yeni kurulan üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olacak yeni öğretmenlerin de ekleneceği de dikkate alındığında “öğretmen yetiştirme politikaları” ve “öğretmen açıklarının kapatılması” konusunda hiçbir somut planlamanın olmadığı görülüyor.
Atama bekleyen işsiz öğretmen sayısı her geçen gün artıyor
Eğitim Sen´in Ağustos ayının sonunda yayınladığı ‘ataması yapılamayan öğretmenler´ raporuna göre, atama bekleyen işsiz öğretmen sayısı her geçen yıl artarak, işsiz öğretmenler büyük bir strese giriyor, intiharlara kadar varan olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. “300 bini aşkın ataması yapılmayan öğretmenin, mesleğini icra edilebilmek için KPSS barajını geçmeye çalışması utanç verici bir durumdur” denilen raporda, Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı açıklamalara göre 120 binin üzerinde resmi öğretmen ihtiyacı bulunduğuna şu sözlerle dikkat çekiliyor: “MEB bu atamaları gerçekleştirmek yerine ucuz, esnek ve güvencesiz ücretli öğretmen formülüyle bu ihtiyacı gidermeye çalışmaktadır. 2014-2015 eğitim öğretim yılında okullarda 60 bin civarında düşük ücrete güvencesiz ücretli öğretmen görev yapmıştır”
AKP kalıcı çözümden kaçınıyor
Bugün bir öğretmenin devlet bütçesine yıllık ortalama maliyeti 35-45 bin TL civarında. 300 bin öğretmenin atamasının bütçeye getireceği yıllık yük 10-12 milyar TL. Sadece sigaradan toplanan 1 yıllık verginin 22 milyar TL olduğu dikkate alınırsa tüm öğretmenlerin atamasının bütçeye çok büyük bir yük getirmeyeceği ortada. Sarayın sadece yıllık elektrik faturası yerine (8,5 milyon TL ´lik) atanacak öğretmen sayısı 250´dir.
Diğer taraftan ataması yapılmayan öğretmenler sorununun her yıl 30-40 bin öğretmenin atamasının yapılmasıyla çözülmesinin mümkün olmadığı ortada. Eğitim bakanları bu yıl 30 bin, bu yıl 40 bin öğretmen atadık derken sayıları 300 bini aşkın atama bekleyen öğretmen gerçeğini görmezden geliniyor. AKP döneminde, ataması yapılmayan yüz binlerce öğretmenin feryadına kulaklarını kapatılmış, yaşadıkları zor koşulları görmezden gelmeyi sürdürerek, soruna kalıcı çözüm üretmekten hep kaçınılıyor.
Nereden nereye?
AKP iktidara gelemeden önce 70 bin civarında olan ataması yapılmayan öğretmen sayısı bugün 300 bini aşmış durumda. AKP iktidara gelmeden önce Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılında İstanbul mitinginde: “Birçok gencimiz özellikle öğretmen adaylarımız işsiz kaldı. Ülkede eğitim çökmüş, köy okulları kapanmış, merkezdeki okullar bile öğretmen diye can çekişiyorken sen sınavla öğretmen seçmeye kalkıyorsun. Bıraksana genç öğretmenlerimiz gitsin çalışsın. O kadar sene beklet sonra al, o adamda artık heves kalır mı, öğretmenlik yapabilir mi? Ama inşallah biz iktidar olunca öğretmenler okulun bittiği gün hazırlıklarını yapacak, ertesi gün görev aşkıyla okuluna gidecek hiç merak etmeyin” ifadelerini kullanmıştı. Dönemin başbakanı Erdoğan, İktidar olduktan sonra bu sözünü unuttu. 20 Ocak 2013 tarihine gelindiğinde Gaziantep´te kendisine “Şubatta atama bekliyoruz”, “Atama yoksa oy da yok” diye seslenen öğretmen adayına başbakan; “Kusura bakma biz ne dediysek o. Al oyunu kendine sakla” yanıtını vermişti.(Siyasihaber.org)
Ankara
24.11.2024