Sadaka ve yitik taşıyla, unutulmaya yüz tutan sosyal ve tarihi değerleri de hayata döndüren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Restorasyon çalışmalarımızı yürüttüğümüz tarihi alanda eski geleneklerimizi de canlandırmak için projeler üretiyoruz. Yitik taşı ve sadaka taşı buna güzel bir örnek. Bu 2 güzel gelenek Anadolu insanının yüce gönlünü ve güvenini gözler önüne seriyor.” dedi. Hamamönü ve Hamamarkası bölgelerine yerleştirilen sadaka ve yitik taşı, bölgede büyük merak uyandırdı.
`Bu taşlar fazilet ve merhametin sembolü…`
Yitik taşı hakkında bilgi veren Başkan Tiryaki `Geçmişte eşyaları kaybolan vatandaşların ilk önce yitik taşlarına baktıkları, kendilerine ait ise aldığı, aksi takdirde eşyalara dokunmadıkları biliniyor. Bu durum geçmiş dönemlerde toplumsal güven ve dayanışmanın ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Yitik taşları, fazilet ve merhamet sembolü olarak da kayıtlardaki yerini koruyor.` dedi.
Başkan Tiryaki, sadaka taşının ise zekât, fitre gibi hayırların ihtiyacı olan kişilere ulaştırılmasında bir araç olarak da kullanıldığını belirtti. Eskiden varlıklı ve durumu iyi olan insanların sadaka taşı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunduğunu ve bu şekilde toplumsal beraberliğin güçlendiğini söyleyen Başkan Tiryaki, bu taşlara sadakaların gece geç saatlerde bırakıldığını, ihtiyacı olan kişilerin de ihtiyacı kadar bu yardımdan faydalandığını sözlerine ekledi.
Ankara
22.11.2024