Tarih: 13.10.2012 00:10

İŞTE O ÜNLÜ YASA TASARISI

Facebook Twitter Linked-in

 İŞTE O ÜNLÜ YASA TASARISI

 

İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve günlerdir kamuoyundan saklanan yeni büyükşehir
belediye yasa tasarısını ele geçirdik.


MHP Yenimahalle İGM Üyesi Saim Kayaalp, “AK Parti Milletvekilleri il genel meclis üyelerinden rahatsız oldukları için özel idarelerin kaldırılmasını destekliyorlar” dedi. Bu durumun belgelendiğini kaydeden Kayaalp, “Meclis üyeleri olarak bundan büyük üzüntü duyuyoruz”diye konuştu.

 

ANGARA – “İl özel idareleri ve il genel meclislerinin kaldırılması”na yönelik İçişleri Bakanlığı`nca hazırlanan büyükşehir belediye tasarısının, bu ayın sonuna kadar yasalaşacağı, ancak yürürlüğe önümüzdeki mahalli seçimlerde gireceği öğrenildi.

Kamuoyundan saklanan yasa tasarısını, Angara muhabiri ele geçirdi. Tasarının yasalaşması halinde büyükşehir belediye sayısının 16’dan 29’a, büyükşehir ilçe belediye sayısının 443’den 493’e, il belediye sayısının 65’den 52’ye, ilçe belediye sayısının 749’dan 416’ya,

Belde  belediye sayısının 1957’den 386’ya, toplam belediye sayısının 2 bin 250’den 1380’e, il özel idare sayısının 81+2’den 52+2’ye, mahalle sayısının 19 bin 99’dan 35 bin 181’e, köy sayısının da 34 bin 283’den 18 bin 201’e ineceği belirtildi.

Tasarısının hazırlanmasında, AK Parti Milletvekillerinin il genel meclis üyelerinden duydukları rahatsızlığın etkili olduğu ortaya çıktı.

MHP Yenimahalle İGM Üyesi Saim Kayaalp, “AK Parti Milletvekilleri il genel meclis üyelerinden rahatsız oldukları için özel idarelerin kaldırılmasını destekliyorlar” dedi.

Bu durumun belgelendiğini kaydeden Kayaalp, “Meclis üyeleri olarak bundan büyük üzüntü duyuyoruz”diye konuştu.

Şu anda il özel idarelerinin kapatılmasını en fazla AK Parti milletvekillerinin istediğini belirterek, şunları söyledi:

“Özel idareler kapatılsın diye hükümet kanadının milletvekilleri arasında fikir birliği yapılmış. Özel idarelere yatırımlar anında ulaşmakta ve hizmet anında gitmektedir. Belediyelerin 50 kilometrelik pergel yasası ile kendilerine geçen köylere dahi hizmet gitmezken, bunun bu şekilde düşünülmesi ve dile getirilmesi bizleri çok üzüyor. Antalya’da katıldığımız seminerde hayal kırıklığı yaşadık. Orada il genel meclislerinin karar ve görüşlerinin maalesef değerlendirmeye alınmadığını gördük. Seminerde Meclis Başkanımız Ahmet Arslanoğlu’nun bu konudaki görüşlerini dinlemek isterdik. Ama ondan da bir fikir alamadık. Kamuoyunda yeterince tartışılmadan bir yasa çıkacak. Bu yasadan AK Parti grubundaki arkadaşların dahi haberleri yok. Bu yasa saklanıyor. Endişelerimiz budur. Bu yasanın ne getirip ne götüreceğini ileride göreceğiz. Ben olumlu anlamda bir şey getireceği kanaatinde değilim. Bu görüşlerimi Antalya’daki seminerde de dile getirdim. Yasa çıkınca il özel idareleri pasivize edilerek sığ bir yapı olarak kalacak. Kapalı bir kutu gibi bu yasa ile ilgili bilgiler kamuoyundan saklanıyor. Ne olacağını ileride göreceğiz.”


İŞTE O RAHATSIZLIĞIN BELGESİ


İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nce “İl Özel İdarelerinde Yaşanan Sıkıntılar”la ilgili hazırlanan raporda, milletvekillerinin il genel meclis üyelerinden duydukları rahatsızlık açıkça ifade edildi.

Raporda, söz konusu sıkıntılar şöyle sıralandı:

“- Kamu reformu temel yasasının çıkmaması.

-          Yeni yasadan sonra özel idarede oluşan çok başlılık. (Vali, Meclis Başkanı ve Genel Sekreter)

-          - İl özel idarelerine ilave görevler verilmesine rağmen ilave kaynak verilmemesi.

-          - İl genel meclis üyelerinin özlük haklarının yetersizliği.

-          -  İl genel meclis üyelerinin yeni konumlarının, milletvekilleri üzerinde yarattığı rahatsızlık.

-          - Yaşanan bu sıkıntıların neden olduğu tartışma maalesef özel idarelerin varlığını da tartışmaya açmıştır.”

 

TASARI İLE NELER ÖNGÖRÜLÜYOR?

 

Büyükşehir belediye yasa tasarısı ile getirilen yenilikler şöyle:

“- Mevcut büyükşehir belediyelerinin sınırı il sınırına genişletilmekte.

-          Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin il belediyeleri, sınırları mülki sınırları olmak üzere Büyükşehir belediyesine dönüştürülmekte.

-          - Büyükşehir sınırları içindeki belde belediyelerinin ve köylerin tüzel kişilikleri kaldırılmakta.

-          - Büyükşehire dönüştürülecek illerde en az bir ilçe kurulmakta.

-          Büyükşehir dışında kalan illerde nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerinin kapatılması öngörülmekte.

-          - Kanun ilk mahalli idareler seçiminde yürürlüğe girecek olup, mevcut köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edecek.

-          - Mevut il ve ilçe belediyeleri de halihazır statülerini ilk mahalli idareler seçimine kadar sürdürecek.

-          - Belediyelerin bu kanunla sorumluluk alanına giren yerleşim yerlerine talep halinde yetkisi dahilindeki her türlü hizmeti, seçimden önce de götürebilmesine imkan sağlanmakta.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —