Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu`nun (TİSK) 50. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle Sheraton Oteli`nde gala yemeği düzenlendi.
Yemeğe Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları Mustafa Kalemli ve Yaşar Okuyan, ATO Başkanı Salih Bezci, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile çok sayıda davetli katıldı.
Yemekte bir konuşma yapan Bakan Çelik, doğuda iç savaş yaşandığını ve Arap Baharı ile karşı karşıya kalındığını belirterek, sıkıntılı bir süreçten geçildiğini söyledi. Çelik, batıda ise iflasların ve durağan ekonomilerinin konuşulduğunu belirterek, büyüme reformlarının aşağı doğru revize edildiği bir sürecin yaşandığına ve izlendiğine dikkati çekti.
Türkiye`nin bu yaşanan olayların ortasında kaldığını vurgulayan Çelik, "Birlikte çalışmamızın neticesinde Türkiye, 150 milyar doları aşan bir ihracatı gerçekleştiriyor. 4 yılda 4 milyon istihdamı bu küresel kriz dönemi sonrasında gerçekleştirebiliyorsak, TİSK`e, Türk iş verenlerine, sanayicilerine, üreticilerine ve üretimin diğer bir parçası olan alnı terli
işçilerimize teşekkür etmek gerekiyor" diye konuştu.
TİSK`in 50 yıllık süreç içerisinde Türkiye`nin neler yaşadığının en önemli tanıklarından birisi olduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi:
"Dünyanın her tarafında özgürlük ve demokrasi şarkıları söylenirken bizi sık sık merhum Hasan Mutlucan`ı dinlemek zorunda bırakan anlayış, istikrarsızlığın krizlerin, kayıpların sorumlularıdır. Türkiye`nin kaybettiği zamanları ve fırsatları en iyi sizler yaşadınız, sizler biliyorsunuz. Bu ülke geçmişte zaman kaybetmeseydi ben inanıyorum ki 16. büyük ekonomi değil, belki de önümüzdeki 10 yıl içinde ulaşmayı hedeflediğimiz ilk 10 ekonomiden biri
olunabilirdi. Hatırlıyoruz 1961`de Almanya bizden işgücü talebinde bulundu. 1969 ve 70`lerde uzaya, aya gidildi. 1980`de Yunanistan AB`ye dahil oldu. Biz o yıllarda nelerle meşguldük. 1995`li yıllarda ve sonrasında küresel sermaye, dünya piyasalarında at oynattığı bir süreçte biz sermayeyi nasıl algıladık, sermayeye nasıl baktık, bunları hep birlikte yaşadık. Bunları bizzat üretimin tarafı olan sizler çok daha canlı bir şekilde işletmelerinize negatif yansımalarıyla yaşadınız."
Bakan Faruk Çelik, bugün Türkiye`nin teknoloji üreten ülke olması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye, ürettiği teknolojiyi kullanan bir ülke olmak durumunda ve bu süreçlerde bu imkanları nitelikli insanlarla yapmak zorunda. Türkiye teknoloji üretip ve bunu nitelikli insanlarla kullanırsa ben inanıyorum ki hedeflediğimiz ilk 10 büyük ekonomi içinde bulunmak çok da zor olmayacaktır" dedi.
Türkiye`nin üçüncü dünya ekonomisine bakmaması gerektiğini belirten Çelik, Türkiye`nin az gelişmiş ülkelerden olumlu anlamda alacağı hiç bir şeyin olmadığını söyledi.
Bakan Çelik, değişim ve dönüşüme tarihte hiç bir devletin dayanamadığını belirterek, ülkelerin değişim ve dönüşüm sürecinin gerisinde kalmamak için de kıyasıya bir mücadele içerisinde olduğunu anlattı. Türkiye`nin de bu sürecin gerisinde kalmadığını ve kalamayacağının da altını çizen Çelik, "Türkiye, bu mücadele içerisinde yer aldı. Bu süreç çalışma hayatında ve endüstriyel ilişkilere de yansıdı. Onun için çalışma hayatında çağın gerekleri neyse o alanda çalışma hayatında endüstriyel ilişkilerde bu adımları atma
zorunluluğumuz vardı. Bu adımları attığımızı da ifade etmek istiyorum"
değerlendirmesinde bulundu.
Genel Sağlık Sigortası`na (GSS) da geçildiğini anımsatan Çelik, 75 milyon vatandaşın 1 Ocak 2012`den itibaren GSS kapsamına girmiş bulunduğunu da vurguladı.
Çelik, 355 meslek standardını belirleyen Mesleki Yeterlilik Kurumu`nun 750 meslek standardını da 2014`e kadar belirlemiş olacağını söyledi.
Galada daha sonra verilen konserde TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik`in eşi ile birlikte yaptığı dans gösterisi, davetliler tarafından ilgiyle izlendi.
Ankara
25.11.2024