Kalkan,Sürücüleri Uyardı

Kalkan,Sürücüleri Uyardı

Yaklaşan kış mevsimi öncesi araç sürücülerini uyararak, kış şartlarıyla başa çıkmak için yapılması gerekenleri sıraladı Ankara Oto Galericileri Derneği Başkanı İlkay Kalkan, yaklaşan kış mevsimi öncesi araç sürücülerini uyararak, kış şartlarıyla başa çıkm

ANODER Başkanı Kalkan “Araç kullanırken, yılın her günü mümkün olan tüm özen ve dikkat gösterilmesi, tüm tedbirler alınmalıdır. Ancak, kışın araç kullanımı, yaş ve buzlu yollar, karanlık saatlerin uzunluğu, kar, yağmur ve sisten ileri gelen görüş azlığı gibi nedenlerden dolayı daha da özel bazı önlemler gerektirmektedir.

Kendinizi ve aracınızı gereken şekilde hazırlamazsanız, kötü hava şartlarında araç kullanmanız çok daha zordur. Bazı basit önerileri dikkate alırsanız, kışın araç kullanma sorunlarına karşı hazır ve güvende olacaksınız.

-Aracın kış koşullarına hazırlığı-

Kış şartları altında bir aracı bir yerden diğerine götürmek özellikle riskli bir iştir. Güvenli sürüş için ilk adım aracınızın yol için yeterli şekilde hazırlanmasıdır.

Her tip motorlu araç için önerilen kış öncesi kontrol listesi şöyle:

-Yola tutunma ve çekiş için lastik tırnakları aşınmamış kış lastiği kullanılmalıdır.

-Radyatör ve ısıtıcı hortumlar iyi durumda, çatlaksız ve sızdırmaz olmalıdır.

-Fan kayışları kontrol edilmelidir.

-Isıtıcı, sizin rahatınızı sağlayacak ve ön camın buğusunu alacak ve buzu eritecek şekilde mükemmel çalışmalıdır.

-Kışa yeni bir çift cam silicisi ile başlamanızda yarar vardır.

-Aracınızda buz kazıyıcı ile kar küremek için fırça bulundurun.

-Kışın soğutma suyunun donmaması için katkı maddesi (anti-freeze) kullanın.

-Donmayacak ön cam yıkama suyu kullanın ve suyu her zaman dolu tutun.

-Fren hidroliği ve direksiyon kutusu yağı dahil olmak üzere aracın tüm sıvılarını kontrol edin.

-Akünüzün, soğuk havada aracınızı çalıştırması için, iyi durumda olduğundan emin olun.

-Tüm ışıkları inceleyin — uzun ve kısa farlar, park lambaları, arka ve fren lambaları.

-Bütün tekerleklerde aynı derecede frenleme sağlandığından emin olmak için fren sistemini kontrol edin.

-Kaçırma olmadığından emin olmak için susturucu ve egzoz sistemlerini inceleyin. Motorlu araçlarda bulunanlar için karbon monoksit zehirlenmesi ölümcül bir tehlikedir.

-Yağlama düşük ısı derecelerinde kullanıma uygun olmalıdır. Bu konu, beşinci lastik için de geçerlidir.

-Özellikle uzun mesafeli ve yerleşim olmayan bölgelere yaptığınız seyahatlerde yanınızda bir kışlık yaşam çantası bulundurun. Bunun içine, kibrit ve mum, bir parka ve uyku tulumu veya acil durum battaniyesi, yiyecek, ilk yardım takımı, koruyucu gözlük ile takviye kabloları, benzinin donmasını önleyici katkı maddesi, dizel araçlar için mazot katkı maddesi, basit tamirler için anahtar takımı, yedek fan kayışı ve radyatör hortumu, yedek buji takımı ve buji kablosu koyun.

-Kış şartlarında güvenli araç kullanma-

Bu kış daha güvenli araç kullanmanıza yardımcı olacak bazı önerileri ise şöyle sıralayabiliriz;

-Yol ve hava tahminini önceden öğrenin

-Buğu önleyici bir solüsyon kullanarak ön camı ve diğer camları temizleyin.

-Hareket etmeden aracın üzerindeki karı temizleyin.

-Gideceğiniz yere varmak için yeterli miktarda zaman ayırın. Zor sürüş şartlarında acele davranmak kazaya sebep olabilir.

-Daima uyanık olun. Alkol, ilaç veya belirli bir tedavinin tesiri altındaysanız araç kullanmayın. İlaçların prospektüslerini okuyun ve uyuşukluk yapıp yapmayacağını öğrenin. Araç kullanırken tüm dikkatinizi yoğunlaştırmanız gerekmektedir.

-Sakin olun. Ağır akan trafik nedeniyle diğer sürücüler bazen sinirli olurlar. Onların sizi kızdırmasına imkan vermeyin; sinirlerinize hakim olun.

-Güvenli bir hızı koruyun ve aracınızı daima tedbirli kullanın.

-Kendiniz ile diğer araçlar arasında güvenli bir mesafe bırakın. Kuru yollarda ve ideal koşullarda geçerli olan mesafeyi kışın iki katına çıkarmanız gerekir.

-Sürüş esnasında düşük hızla seyredin ve yol ıslak veya buzlu ise öndeki araçla emniyet mesafesini arttırın. Frenleme, direksiyon kırma, hızlanma, yavaşlama ve vites değiştirme hareketlerini yavaş ve yumuşak bir şekilde yapın.

-Aracınızı bakımlı ve iyi çalışır durumda bulundurun. Bunun anlamı lastik tırnaklarının aşınmamış olması, kış için motorun ayarlanması ve bütün ışıkların gerekli şekilde çalışmasıdır. Daha soğuk iklimlerde radyatöre suyun donmasını önleyecek katkı maddesi (anti-freeze) ilave edilmelidir. Bazı bölgelerde benzine de donmayı önleyecek katkı ilavesi gerekebilir.

- Güvenli sürüş için iyi bir görüş şarttır. Aracınızı hareket ettirmeden önce camlarınızı ve farlarınızı kar veya buzdan temizleyin ve seyahat boyunca bu işlemi devamlı tekrar edin.

-Aracınızı yol koşullarının elverdiği şekilde sürün. İzin verilen hız limiti, kış şartları için fazla olabilir. Islak bir yolda sürüş, lastikler ile yolun yüzeyi arasında ince bir su tabakası oluşturarak aracın kaymasına sebep olan bir su tablası meydana getirebilir.

-Direksiyon hakimiyetini kaybetmeye başlarsanız ayağınızı gaz pedalından çekin.

-Kar ve tozla karışmış kuvvetli ve buzlu rüzgarlar nereye gittiğinizi anlayamayacağınız bir ortam yaratabilir. Bu durumda, genellikle yapılması gereken en güvenli hareket aracınızda oturup fırtınanın geçmesini beklemektir.

-Hareketlerinizi dikkatli bir şekilde plânlayın. Kaygan yollarda panikleyerek aniden dibine kadar frene basmayın. Bunu yaparsanız büyük bir ihtimalle kayarak aracınızın kontrolünü kaybedersiniz. Bu gibi durumlarda, yumuşak olarak bir kaç defa fren pedalını pompalayın.

-Gizli buz-

Kış koşullarında araç kullanmanın en tehlikeli yönü giz buzlamadır. Saydam buz yol kaplamasında oluşan ince ve görülmez bir don tabakasıdır. Genellikle köprülerin yaklaşım yollarında ve üst geçitler ile gölgelik alanlarda oluşur; ancak bu hususta tüm yol yüzeylerinde dikkatli olunmalıdır.

Gizli buz yada Saydam buz sürücüyü aniden, tamamen sürpriz bir şekilde yakalar. Yol şartlarını iyi anlamayı öğrenirseniz saydam buz kazalarından sakınabilirsiniz. Donma noktasının hemen üstünde ve altındaki dereceler, yol kaplamasının koyu ve mat görünmesi, yolun ağaçlarla veya diğer engellerle gölgelenmiş kısımları, örneğin doğu-batı yönündeki tepenin aşağı tarafı gibi bölgeler sabah güneşinin halen erişemediği alanlar, köprüler, üst ve alt geçitler, yolun, bir göl kenarını ve nehir yatağını takip ettiği nemli alanlar ile geçmişte saydam buzla karşılaştığınız yerler saydam bu tehlikesinin olabileceği alanlardır. Bu alanlarda ekstra dikkatli olmakta fayda vardır.

Radyo ve TV yol raporlarını dikkatli dinleyerek saydam buz üzerinde seyahat etmekten sakının. Bu gibi bir yol durumundan şüphe ettiğiniz takdirde aracınızı yavaş sürün ve çok dikkatli olun. Fren yapmaktan, hızlanmaktan, öndeki aracı geçmekten ve sert dönüşlerden sakının. Sizin veya diğer sürücülerin araçlarını kontrol zorluğu çektiği durumlarda, emniyetli olan en erken bir zamanda yoldan ayrılın. Ayrıca yol yüzeylerinde, yağ ile karışmış olabilecek suda tehlikeli olabilir. Lastikler yol yüzeyi ile olan teması kaybedip yol yerine su ve yağ karışımı üzerinde kaymaya başlar.

Kış koşulları araç sürümünde riski artırmaktadır. Tedbirlerimizi alarak bu riski en aza indirerek hem kendimizin hem de trafikteki tüm araçların güvenliğini arttırmış oluruz.

Tüm vatandaşlarımıza kazasız belasız ve sorunsuz bir kış geçirmelerini diliyorum.”

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: Kalkan Sürücüleri Uyardı

Ankara

25.11.2024

  • İMSAK 06:10
  • GÜNEŞ 07:38
  • ÖĞLE 12:41
  • İKİNDİ 15:11
  • AKŞAM 17:33
  • YATSI 18:56
  • Pazartesi 0.9 ° / -4.7 ° Hafif sağnak şeklinde kar
  • Salı -0.1 ° / -3.9 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Çarşamba 0.7 ° / -6.4 ° false