Tarih: 22.09.2014 10:08

KAPILARINI “ÇERKES SÜRGÜNܔ İLE AÇTI

Facebook Twitter Linked-in

Taşdelen: “Halkların yaşadığı acılar aslında insanlığın ortak acısıdır. Bizi biz yapan da işte o acıları ortaklaştırmamızdır.”

 Ankara – Çankaya Belediyesi Galeri Uray, sezona önemli bir sergiyle giriş yaptı. Yeni mekanında ve yenilenmiş haliyle sanatseverlere kapılarını açan Galeri Uray, “Çerkes Sürgünü’nün 150. Yılında Sürgün Resimleri”ni vatandaşlarla buluşturdu.

Çankaya Belediyesi Hizmet Binası’nın Ziya Gökalp Caddesi’ne bakan cephesinde bulunan ve kapılarını açan Galeri Uray, eskisinden daha çağdaş ve daha kullanışlı bir sergi salonu niteliğiyle ilk gününde farklı kültürleri bir araya getirdi. Açılışa Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in yanı sıra CHP Ankara İl Başkanı Necati Yılmaz, CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin, Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Muhittin Ünal ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TAŞDELEN: “ÜMİT EDİYORUM Kİ, DEMOKRASİNİN VE ÖZGÜRLÜĞÜN EGEMEN OLDUĞU TÜRKİYE’YE HEPİMİZ KAVUŞURUZ”

Açılış öncesi bir konuşma yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı ile sergide resimleri bulunan sanatçılara teşekkür etti. Taşdelen; “Anadolu, acıların ve sevinçlerin birlikte harman olduğu bir coğrafya. Anadolu coğrafyasındaki acılar kolay unutulur acılar değil” ifadelerinde bulundu. Acının ve gözyaşının ırkı olmayacağını belirten Taşdelen; “Hangi halk acıyı yaşarsa yaşasın aslında o, insanlığın ortak acısıdır. Bizi biz yapanda işte o acıları ortaklaştırmamızdır. Anadolu Halkı bu acıları da sevinçleri de ortaklaştırdı. Anadolu Halkı, 1923’de Cumhuriyet ile büyük bir sevinci de ortaklaştırdı.” şeklinde konuştu. Taşdelen; “Ümit ediyorum ki, demokrasinin, özgürlüğün egemen olduğu, hiç kimsenin ötekileştirilmediği bir Türkiye’ye hepimiz kavuşuruz.” dedi.   

ÜNAL: “KAFKASLARIN YAŞADIĞI ACILARI ALLAH HİÇBİR HALKA YAŞATMASIN”

150 yıl önce vatanlarından zorla sürülen bir milyonun üzerindeki Kafkas’ın yaşadığı dramı anlatarak konuşmasına başlayan Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Muhittin Ünal ise o dönem nüfusu on milyon olan Osmanlı’ya bir milyon Kafkas’ın katıldığını, şimdide Türkiye’de yüzde 6 civarında Kafkas vatandaş olduğunu belirtti. “Çerkes Halklarının 1864 ve sonrasında yaşadığı acıları, ızdırabı Allah hiçbir halka yaşatmasın.” diyen Ünal konuşmasını, kültürlerini yaşatmalarına verdiği destek nedeniyle Çankaya Belediyesi’ne ve sergiye emek verenlere teşekkür ederek tamamladı.

KAFKASYALI VE TÜRKİYELİ ÇERKES SANATÇILAR BİRARADA

Çankaya Belediyesi’nin Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı ile birlikte düzenlediği sergide, Kuzey Kafkasyalı ve Türkiyeli günümüz Çerkes Sanatçıları’nın eserleri yer alıyor. Sergi, 1864 yılında Kuzey Kafkasya’dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına sürülen Çerkeslerin sürgünde yaşadıkları hastalıklar, ölümler ve acıların konu edildiği yağlıboya, suluboya, grafik ve ahşap oyma çalışmaları içeriyor.

SERGİ 30 EYLÜL’E KADAR GEZİLEBİLECEK

Eskiden olduğu yerinin hemen yanında ve yenilenmiş haliyle açılışı yapılan Galeri Uray, Ankaralıları sanatla buluşturuyor. Çankaya Belediyesi Hizmet Binası Ziya Gökalp Caddesi No:11 Kızılay adresinde bulunan Galeri Uray’daki bu büyük sergi, 30 Eylül’e kadar sanatseverleri bekliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —