Cumhurbaşkanı Gül’ün katılımıyla ATO Kongre Merkezi’nde törenle açılan "Kadim Kent Kayseri Tanıtım Günleri”, beklenen ilgiyi görmedi.
“AKM’nin yerine ulaşımı zor olan bir merkezin tercih edilmesi, organizasyonunun Kayseri ile ilgisi olmayan özel bir şirkete yaptırılması, Kayseri’nin tarihi ve kültürel dokusuna yeterince yer verilmemesi, Ankara’daki hemşeri derneklerinin by-pass edilmesi” gibi nedenlerden dolayı tanıtım günlerine, ilk günden itibaren vatandaşın katılımı az oldu.
ANGARA – Kayseri Valiliği ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde ATO Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla geçen Perşembe günü törenle açılan ve dört gün süren “Kadim Kent Kayseri Tanıtım Günleri”, sona erdi.
Açılışına Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçe, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, bürokratlar ile çok sayıda davetlinin katıldığı Kayseri Tanıtım Günleri, ilk günden itibaren beklenen ilgiyi görmedi.
Kayserili olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, açılıştaki konuşmasında şu sözlerle tüm Ankaralıları tanıtım günlerine davet etti:
“Bu fuar sayesinde özellikle biz Ankaralılar olarak bir hasretimizi ortaya çıkarmış olduk.
Kayseri’ye gidemiyorduk, ama Kayseri’yi şimdi ayağımıza getirdik. Bu Ankaralılar için büyük bir şans. Kayseri’nin lezzetlerini ve potansiyelini görebilmek için bu hafta sonuna kadar bütün Ankaralıları buraya davet ediyoruz.”
Kayseri Valisi Şerif Yılmaz ile Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, tanıtım günleri boyunca katılımın yoğun olacağını düşünerek ATO Kongre Merkezi’nden ayrılmamaya özen gösterdiler.
Ancak, ilk günden itibaren tanıtım günlerine vatandaş katılımının beklenenden az olduğu görüldü.
Görkemli bir törenle açılması ve yoğun bir reklam kampanyasına rağmen organizasyona olan bu ilgisizliğe, başından beri yapılan bazı hatalarla birlikte izlenen yanlış politikalar neden oldu.
“Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yerine ulaşımı oldukça zor bir merkezin tercih edilmesi, organizasyonunun Kayseri ile ilgisi bulunmayan özel bir şirkete yaptırılması, Ankara’daki hemşeri derneklerinin by-pass edilmesi, Kayseri’nin tarihi ve kültürel dokusuna yeterince yer verilmemesi” sonucu, tanıtım günlerine gerekli ilgi sağlanamadı.
Mali boyutu 250-300 milyar lira civarında olan tanıtım günlerinde, özel sektörün yerine daha çok “Kayseri Şeker Fabrikası, Kayseri Ticaret Odası, PTT ve AOÇ” gibi kamu kurum ve kuruluşlara ağırlık verildi.
Bu durum, “bir kısım kamu kurum ve kuruluşlarının organizasyona katılmaları için zorlandıkları” şüphesini akla getirdi.
Toplumun temelini oluşturan esnaf ve müteşebbisin dışlanması sonucu tanıtım günlerinde vatandaşa inilemedi.
Kadim Kent Kayseri Tanıtım Günleri, adeta seçkinler ve üst düzey sermayenin gövde gösterisine dönüştü.
TANITIM GÜNLERİ FİKRİ DERNEKLERE AİTTİ
Ankara’da yaşayan Kayserililer arasında bir süre tartışılacağı tahmin edilen tanıtım günleri ile ilgili süreç şöyle gelişti:
Diğer illerin yılda birkaç kez tanım günleri yapmalarına rağmen, bu yıla kadar Ankara’da Kayseri Tanıtım Günlerinin yapılmamış olması, hemşeri derneklerini bu yönde bir çalışmaya sevk etti.
Dernek temsilcileri hep yapıla geldiği üzere, Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşme kararı aldılar.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile görüşmeler sonucunda,
bu konuda kendilerine yetki ve görev verilmesi beklenirken, Kayseri yerel basınında tanıtım günleri ile ilgili reklamları gören dernek yöneticileri sükutu hayale uğradılar.
Belediye Başkanı Özhaseki ile sonraki görüşmede dernek temsilcileri, Kayseri Tanıtım Günleri yetkisinin özel bir şirkete verildiği bilgisini bizzat Özhaseki’den duydular.
Bunun üzerine, tanıtım günleri yapma konusunda projeler hazırlayan Ankara’daki sivil toplum kuruluşlarının bütün çalışmaları boşa gitti.
Ankara’da yapılan diğer illerin hemşeri günlerinin tertip yetkisi, bu ildeki sivil toplum kuruluşlarına verilirken Kayseri Tanıtım Günleri’nin yapma yetkisinin özel bir şirkete verilmiş olması, Ankara’daki Kayserilileri hayal kırıklığına uğrattı.
Belediyecilik ve siyaset arenasında duayen olan büyükşehir belediye başkanlarının bu tutumlarına bir anlam veremeyen Kayserililer, tanım günlerine gerekli ilgili göstermediler.
“Kadim Kent Kayseri” sloganı ile yapılan tanıtım günleri, sadece Erciyes Master Planı çerçevesine endekslendi.
TANITIM GÜNLERİNDE, MİMAR SİNAN’IN ADI YOKTU
Kayseri’nin tarihi ve kültürel özellikleri gerektiği şekilde yansıtılmayan organizasyonda, dünya değeri Mimar Sinan’ın bir poster ve afişinin dahi bulunmayışı yadırgandı.
Kayseri’nin çevresindeki ilçe belediyelerine zoraki açtırılan stantların tamamının en ücra köşede ve bir arada bulunmaları da garip karşılandı.
Bu arada kamu erkinin özellikle hissedildiği tanıtım günlerinde, ATO Kongre Merkezi’ne gelen katılımcıların kamu gücüne kendilerini gösterme gayretinde oluşları dikkatlerden kaçmadı.
Özellikle PTT ve AOÇ’nın stant açmasına bir anlam verilemezken, var olan özel şirket stant temsilcilerinin mutlu olmadıkları gözlendi.
Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere açılışa katılan bakan, milletvekili ve bürokratların yanında “Afken, Peqasus ve Beğendik” gibi büyük sermayenin sponsorluğuna rağmen, vatandaşın ilgisi ve temsili etkinlikte gerektiği gibi yansıtılamadı.
Erciyes Master Planı ve Dünya Kenti Kayseri, tüm Kayserililerin sevinci ve gururu olmasına rağmen, özellikle Ankara’da yaşayan Kayserililere hitap etmesi gereken bu organizasyon asli amacına ulaşamadı.
Tanıtım günleri, Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın icraatlarının anlatıldığı bir platform olmaktan öteye gidemedi.
Özellikle Kayseri Valisi Şerif Yılmaz’ın tanıtım günleri boyunca ATO’dan ayrılmaması dikkat çekti.
İllerinin bütün renk ve değerleri ile temsil edilmesi umudunda olan Kayserililer, organizasyonun yapılış şekli ve bıraktığı etki sonucu kendi öz değerlerini görememenin hayal kırıklığını yaşadılar.
Peqasus’un, Akfen’in ve Beğendik’in sahiplerinin Kayserili olması kendileri için gurur vesilesi olan Kayserililer, iyi ve kötü günlerinde kendileri ile birlikte olan temsilcilerini tanıtım günlerinde görememekten dolayı huzursuzluk yaşadılar.
Günlük hayatlarında sıkıntılarını direk iletebilecekleri sivil toplum kuruluşlarının bir şekilde devre dışı bırakılmış olması, Kayserilileri rahatsız etti.
Muhtemel eleştiriler ve yapılan aleni yanlışlığı ört bas etmek için sembolik olarak halk tabanı olmayan birkaç derneğe stantlarda yer verme zorunluluğunu hisseden organizatör şirket, bu derneklerden de ücret talep etmekten çekinmedi.
Oysa katılımda yer almayan sivil toplum kuruluşlarının, Ankara’da 1500- 2000 kişilik halk katılımı ile organizasyonlar yaptıkları herkes tarafından biliniyor.
KAYSERİ’NİN NÜFUZU KULLANILDI
Kayseri’nin “kadim kent” oluşu Mimar Sinan, Hunat Hatun ve Alaaddin Keykubat’a dayanıyor.
Organizasyon, tanıtım günlerinin özüne uygun olmayan bir şekilde Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki tarafından ticari amaçla özel bir şirkete verildi.
Organizasyonun verildiği şirket, tanınmış bir televizyon programcısının eşine ait.
Kayseri ile bir ilgisi olmayan söz konusu şirket, Kayseri’nin nüfuzundan faydalanmak için tanıtım günlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yaptırdı.
Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Peqasus , Akfken, Beğendik ve Asya Medya Grup gibi kuruluşları sponsor yaptı.
Tanıtım günlerinde, Kayseri ile ilgili özel sanayi kuruluşları yeterince temsil edilmedi.
Şahin ve Pınar sucukları dışında tanıtım günlerinde, Kayseri’nin bütün değerlerini temsil eden şirketlere yer verilmedi.
Özel sektör ve vatandaş ayağı eksik kalınca, tanıtım günlerinde Kayseri tam olarak tanıtılmadı.
Tanıtım günlerinde bu kadar çok kamu kurum ve kuruluşuna ağırlık verilmesi garipsenirken, Erciyes dağı ile ilgili projelerin yoğunluğu olumlu karşılandı.
Tanıtım günlerinde, Kayseri’nin yüzde 10’u hariç yüzde 90’lık kesimi temsil edilmedi.
Kayseri’yi temsil eden diğer siyasi parti yetkililerinin katılımının sağlanamamış olması da bir eksiklik olarak değerlendirildi.
HEMŞERİ DERNEKLERİ ÜZGÜN VE KIRGIN
Şimdiye kadar Ankara’da bütün illerin tanıtım gün ve fuarları, ulaşımı rahat olması nedeniyle AKM’de düzenlendi.
Binlerce üyesi bulunan hemşeri derneklerinin by-pass edilmesi şık olmadı.
Kadim Kent Kayseri Tanıtım Günleri, Ankara’da diğer hemşeri günleri gibi yapılmadı.
Fuara katılımı sağlanmayan hemşeri dernekleri, Vali Şerif Yılmaz ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’ye kırıldı.
Sivil toplum kuruluşu statüsünde olup Başkent’teki sayıları 16-17 civarında bulunan hemşeri dernekleri, kendi imkanları ile ayakta kalmaya çalışırken, Kayserililerin iyi ve kötü günlerinde hep yanlarında oldular.
Her hangi bir kamu kurum ve kuruluşu ile bir irtibatları bulunmayan bu derneklerin, siyasi bir niteliği de söz konusu değil.
Kayseri’de hiçbir derneğin yapmadığı faaliyetleri Ankara’da gerçekleştiren hemşeri dernekleri Kayserilileri düğünlerinde, cenazelerinde yalnız bırakmazken, yoksul ve yardıma muhtaç olanlara da yardım ediyorlar.
Kural hatası yapılarak tanıtım günlerinden dışlanmaları, bir sivil toplum örgütü niteliğinde olan hemşeri derneklerinin çalışma şevkinin kırılmasına yol açtı.
Hemşeri derneklerinin Kadim Kent Kayseri Tanıtım Günleri gibi önemli bir organizasyonda dikkate alınmaması, hem temsilcilerinin hem de üyelerinin üzülmesine ve kırılmasına neden oldu.
Evin GÖKTAŞ