KEÇİÖREN ?TEMİZ ÇEVRE ENGELSİZ HAYAT PROJESİ?NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

KEÇİÖREN ?TEMİZ ÇEVRE ENGELSİZ HAYAT PROJESİ?NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

?Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi?ne verdiği destekle kısa sürede 73 bin kilogramdan fazla bitkisel atık yağı geri dönüşüme kazandıran Keçiören Belediyesi, projenin tanıtım toplantısına da ev sahipliği yaptı.

 Kalaba etkinlik alanında düzenlenen tanıtım toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş ve AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Bülent Yağmur katıldı. Konuşmasına Çevre Çiçekleri Hareketi’ne üye çocukları selamlayarak başlayan Bakan Bayraktar, Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi’nin hem çevreyi temiz tutmayı hem de engelli vatandaşları mutlu etmeyi amaçlayan bir çalışma olduğunu söyledi.

 

GENÇLERİMİZ ÇEVREYE ÇOK  DUYARLI

Atık yağları geri dönüştürerek enerji ürettiklerini ve çevre kirliliğini önlediklerini belirten Bayraktar, proje için Türkiye genelinde oluşturulan atık yağ toplama noktasının 17 bine ulaştığını ve bu sayıyı Aralık ayına kadar 50 bine çıkarmayı planladıklarını kaydetti. Bakan Bayraktar, Türkiye’de yılda 1,5 milyon ton bitkisel ve hayvansal yağ kullanıldığını ve bu yağlardan yaklaşık 300 bin tonunu atık yağların oluşturduğunu dile getirirken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bu miktarın sadece 10 bin tonu toplanarak geri dönüştürülebiliyor. Geride kalan atık yağlar ise evlerde ve iş yerlerinde lavabolara dökülüyor. Lavabolara dökülen bu yağlar içme sularını ve denizleri kirletirken, hem bu sularda yaşayan canlılara zarar veriyor hem de deniz ürünlerini tüketen insanlarda kanser ve benzeri hastalıklara sebep oluyor. Çevre kirliliği karşısında duyarlı hale gelmeliyiz. Gençlerimiz çevre konusunda çok duyarlı, bu bizi çok mutlu ediyor.”

“ATTIK BİTTİ” YERİNE, “ATTIK DÖNÜŞÜYOR” GELDİ

Türkiye’nin gelişen bir ülke olmasına rağmen çevre konusunda Avrupa ile aynı kriterleri paylaştığına dikkat çeken Erdoğan Bayraktar, “Biz çevre konusundaki çalışmalarımızı kendi imkanlarımız ile gerçekleştiriyoruz. Avrupa’dan ekonomik bir yardım almıyoruz. Hedefimiz temiz bir çevrede bütün vatandaşlarımız ile birlikte imkanları bol bir hayata kavuşmaktır. Kuzey Batı Avrupa ülkeleri ile çevre konusunda yarışıyoruz. Mavi Bayrak’ta dünya üçüncüsüyüz” diye konuştu.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise, düzenledikleri toplantıyla sadece Keçiören`i değil, tüm Türkiye`yi ilgilendiren bir projenin hayata kazandırılmasına tanıklık ettiklerini belirtti. Çevreye yatırım yaptıklarını, bugün gelinen noktada değişen ve güzelleşen bir Keçiören görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Başkan Ak, “Tabii kaynakların korunması ve geri dönüşümlü ürünlerle ekonomiye katkı sağlanması amacıyla geri dönüşüm hareketini başlattık. Artık ‘attık bitti’ demiyor, ‘attık, dönüşüyor’ diyoruz. Tüm caddeleri, okulları 16 bin iç mekan, 400 dış mekan atık toplama kutusu ile donattık. Hatta ‘siz yeter ki atmayın dönüştürün’ diye evinizden gelip ambalaj atıklarınızı alıyoruz. Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz atık danışma merkezimiz her gün sizlere hizmet veriyor” dedi.

TOPLADIĞIMIZ ATIKLARLA BİR ORMAN KURTARDIK

Mustafa Ak, atıklarla ilgili çalışmaları bir adım daha ileri götürerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın yönetmeliği doğrultusunda, atık elektrik elektronik eşyaları toplamaya ve geri dönüşüme kazandırmaya başladıklarını anlattı. Vatandaşların evlerinden ömrünü tamamlamış buzdolabı, çamaşır makinası, elektrik süpürgesi gibi aletlerini alarak geri dönüşüm sürecine dahil ettiklerini aktaran Başkan Ak, telefon, şarj cihazı gibi küçük elektrikli eşyaları için de ilçe genelinde 6 atık toplama noktası belirlediklerini kaydetti. Doğal kaynakları korumak ve ekonomiye katkıda bulunmak için çaba sarfettiklerini ifade eden Başkan Ak, çevre konusunda yapılan çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi: “Şu ana kadar 100 bin 375 ton ambalaj kağıdı, 2 bin 193 kg pil, 73 bin 142 kg bitkisel yağ topladık. 1 ton kağıt 17 ağaç kurtarıyor, rakamlara dikkat ederseniz biz bir orman kurtarmışız. Çevre ile ilgili yaptığımız çalışmaların sonu yok. Gönüllü çevrecilerimizden oluşan Çevre Çiçekleri Hareketi okuldan başlayarak, çevre bilincinin yaygınlaşmasında, küçüklerin büyüklere örnek olmasında önemli rol oynuyor. Temizlik araçlarımız gece gündüz çalışıyor. Sadece son bir yılda 1 milyonun üzerinde çiçek diktik.”

HEDEF 80 BİN TON

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş da, çevrenin daha temiz tutulması için başlatılan proje kapsamında ülke genelinde 19 bin ton bitkisel atık yağ topladıklarını ve bu sayıyı 70-80 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi ise, kampanyanın engellilere yönelik önemli bir proje olduğuna işaret ederek, “Amacımız engelli vatandaşlarımız ile birlikte hayatın içinde olmak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Keçiören Belediyesi’ne güzel bir çevre için ve engelli vatandaşlarımızın hayata katılımını artırmak için verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu. Keçiören’in projeye ev sahipliği yapmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Kaymakam Dirim de, “Çevreye olan duyarlılığı artıran bu proje sayesinde elde edilen gelirler ile engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılımı sağlanıyor” dedi.

Konuşmaların ardından toplanan atık yağların geri dönüşüme kazandırılması ile elde edilen gelirle alınan 3 hasta yıkama sedyesi, 40 görme engelli bastonu ve 10 akülü tekerlekli sandalye engelli vatandaşlara teslim edildi. Bakan Erdoğan Bayraktar, çevreye yaptığı olumlu katkılardan ötürü Başkan Ak’a bir plaket verdi. Programın sonunda protokol heyeti ve engelli vatandaşlar birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.